Ukrajina je tiež krajinou hradov a zámkov: Týchto 8 konkuruje aj tým našim

2019-01-11 00:00:01 |   |    | 

Slovensko je mimoriadne bohaté na hrady a zámky, pôsobivými šľachtickými sídlami a pevnosťami sa ale môže pochváliť aj Ukrajina. Toto je osem najkrajších, ktoré by ste počas vašej návštevy u východného suseda rozhodne nemali obísť.



 

Pevnosť Kamianec

Najznámejšou stredovekou stavbou Ukrajiny je pevnosť Kamianec, jeden zo siedmich divov krajiny. Nachádza sa v regióne Kamianec-Podiľskyj, kde jej stavitelia výborne využili prírodné podmienky a umiestnili ju na útes nad riekou tak, aby jediné spojenie s okolitým svetom zabezpečoval most. Aj dnes po ňom musí prejsť každý turista, ktorý si chce 12 veží hradu a premyslený obranný systém pozrieť zblízka. Jeho datovanie však nie je celkom jasné. Podľa historikov bola pevnosť vybudovaná v 14. storočí, je však možné, že má ešte o niekoľko storočí viac. Časové spresnenie sťažuje aj fakt, že fasády jednotlivých budov prechádzali v priebehu dejín mnohými renováciami.

 

Chotinská pevnosť

Len 27 kilometrov od Kamianca môžete navštíviť aj hrad Chotin (alebo Chotyn), ktorý sa považuje za najpevnejšiu budovu v Ukrajine. Prakticky nedotknutá totiž stojí už od 13. storočia, keď ju postavili na základoch staršej pevnosti z 9. storočia. A to aj napriek tomu, že vo svojich dejinách zažila veľa obliehaní a bitiev. S hradom sa spája množstvo legiend, najmä v súvislosti s veľkou tmavou škvrnou na jednom z múrov. Tá údajne vznikla zo sĺz chotinských rebelov voči tureckej nadvláde, ktorí v pevnosti zahynuli. Iná povesť zas hovorí, že ju vytvorili slzy dievčaťa menom Oksana, ktorú Turci v múroch zamurovali zaživa.

 

Voroncovov zámok, Alupka

Ukrajinci sa radi pýšia aj majestátnym zámockým komplexom v regióne Alupka na v súčasnosti okupovanom Kryme. Postavený bol v prvej polovici 19. storočia ako letné sídlo poľného maršála Michaila Semjonoviča Voroncova a kombinuje v sebe viacero architektonických štýlov z rôznych období aj oblastí. Pozorní návštevníci uvidia prvky anglickej gotiky, mughalskej (indo-islamskej) architektúry aj tzv. škótskeho barónskeho slohu. V interiéri je súčasťou prehliadky až 150 pompézne vyzdobených miestností, po prehliadke ktorých môžete nájsť vytúžený oddych v okolitom parku.

 

Palác v Černoviciach

Mesto Černovice bolo v minulosti centrom Bukoviny, historickej krajiny, ktorá v rokoch 1775-1918 tvorila súčasť Rakúska-Uhorska. Slávne časy tu dnes pripomína najmä Metropolitný palác, ktorý je zapísaný na Zozname UNESCO a tiež bol zaradený medzi sedem architektonických divov Ukrajiny. Na rozdiel od mnohých iných nádherných palácov ten černovický je stále plne funkčný, keď v ňom vláda zriadila hlavné sídlo tunajšej univerzity. Palác bol postavený v 2. polovici 19. storočia podľa plánov českého architekta Josefa Hlávku.

 

Lubartov hrad, Luck

Takzvaný Horný hrad bol postavený nad riekou Styr s cieľom chrániť Lucký región na severozápade dnešnej Ukrajiny. Súčasná podoba pochádza zo 40. rokov 14. storočia, niektoré z múrov sú ale ešte staršie. Tri veže, ktoré dávajú Lubartovmu hradu jeho charakteristickú podobu, sú zo 16. a 17. storočia. Hradné múry kedysi obklopovali aj katedrálu sv. Jána, palác veľkovojvodov a neoklasicistický episkopálny palác biskupov, ktorý sa ako jediný zachoval dodnes. 2. júla 1941 bol hrad svedkom krvavej masakry, keď za jeho múrmi zavraždili 1160 židov. Akúkoľvek pripomienku tragédie či pomník zosnulým by ste však v Lucku hľadali márne.

 

Zámok v Pidhirci

K najpôsobivejším pamiatkam západnej Ukrajiny patrí aj zámok v Pidhirci iba osem kilometrov od Ľvova, kam sa lieta aj z Bratislavy. V polovici 17. storočia si ho na mieste staršej pevnosti nad riekou Styr nechal postaviť poľský vojenský veliteľ Stanisław Koniecpolski. Súčasťou veľkolepo riešeného komplexu boli v tej dobe aj vinice, ZOO a mlyn, najväčšia pozornosť však bola prirodzene venovaná interiérom v renesančnom štýle s talianskymi motívmi, ktoré svojou krásou súperili so sídlami samotných panovníkov. Dnes však už Pidhirci na toto obdobie len smutne spomína. Hoci je od konca 90. rokov 20. storočia súčasťou Ľvovskej galérie, prostriedky na jeho obnovu a navrátenie bývalej krásy sa stále nenašli.

 

Akkermanská (alebo Bilhorod-Dnistrovská) pevnosť

Bilhorod-Dnistrovskyj, kedysi známe ako Akkerman, je mesto a prístav na brehu rieky Dnester v Odeskej oblasti na juhovýchode krajiny. Domáci ho považujú za najstaršie sídlo v krajine a radi tvrdia, že patrí po boku Ríma či Atén k desiatke najstarších miest na svete. Najvýznamnejšou pamiatkou je pevnosť z 13. storočia, ktorú historici zväčša pripisujú Janovčanom. Počas storočí však prešla rukami mnohých národov, kým sa koncom 18. storočia dostala do rúk Rusov na čele so známym maršálom Kutuzovom. S pevnosťou sa spája niekoľko legiend. Jedna z nich napríklad hovorí o princeznej, ktorú dal vo veži zamurovať jej otec, lebo mu ukradla peniaze, aby si postavila vlastnú pevnosť.

 

Červenohrad

V Červenohrade asi 70 kilometrov severne od Ľvova nájdete zrejme najtajomnejšie miesto v Ukrajine, ktoré láka turistov vďaka hradným ruinám uprostred malebnej prírody. Od 9. storočia tu stála prvá drevená pevnosť, na ktorej základoch neskôr vyrástol monumentálny hrad. Jeho základy vraj počas dažďa menili farbu na červenú, čomu vďačí za svoj názov celé mesto. To bolo po dlhé stáročia sídlom slávnych ruských rodov, dnes tu však už stoja len dve okrúhle veže a podzemné chodby, ktoré údajne vedú až k jaskyni, kde vraj podľa legendy kedysi žil mních. Dnes ju podľa legendy chráni bezhlavý rytier a ľudia vravia, že je to v skutočnosti „Sála Posledného súdu“ a podzemné chodby sú vraj cestou do pekla.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa