Užhorod neponúka len lacné nákupy, tým najcennejším je tunajší hrad

2019-12-17 12:00:00 |   |    | 

Pre Slovákov je najbližšie najväčšie ukrajinské mesto Užhorod. Od Humenného je vzdialené 60 kilometrov, od Vyšného Nemeckého len päť. Zvyčajne ho vyhľadávame kvôli nákupom lacných potravín a oblečenia, lenže prehliadať by ste nemali ani jeho kultúrne a historické atrakcie. Významnú pozíciu v jeho dejinách má najmä Užhorodský hrad, v ktorom sa dnes nachádzajú zaujímavé múzeá a organizujú tam rôzne hudobné slávnosti.



 

Prvý majiteľ hradu sa utopil

Táto časť Ukrajiny kedysi patrila k Veľkej Morave. Svoje prvé sídlo tam práve na mieste súčasného hradu postavil vazal Laborec. Ten tam žil až do konca 9. storočia, keď sa už neubránil jednému z útokov uhorských kmeňov. Jeho nepriatelia ho odtiaľ vyhnali a Laborec musel ujsť spolu s rodinou aj svojimi blízkymi spolupracovníkmi. Oficiálne záznamy hovoria o tom, že sa presťahoval do inej časti Ukrajiny. No legenda o jeho zmiznutí odhalila niečo iné. Laborec sa údajne krátko potom od žiaľu utopil v rieke, ktorá dnes nesie jeho pomenovanie. Keďže noví majitelia hradu nechceli šíriť paniku, ktorá by mohla viesť k povstaniu, radšej medzi poddaných pustili jemnejšiu verziu s milosrdným klamstvom o novom živote ich bývalého pána.

 

Hrad podľahol len jediný raz

Na brale nad mestom postavili prvý hrad v 12. storočí. Odvtedy sa stalo iba raz, že by podľahol nájazdu nepriateľov. Jeho múry nevydržali len útok Mongolov, ktorí ho takmer celý zrovnali so zemou. Po tejto nešťastnej akcii musel doslova vstať z popola, pretože sa podarilo uchovať len niekoľko ruín. Medzi nimi boli aj časti pôvodnej kaplnky, ktoré sa tam symbolicky nachádzajú až dodnes. Obnova Užhorodského hradu skončila v 14. storočí a odvtedy sa teší neporaziteľnosti. I keď na neho podnikli útoky ešte aj iní nepriatelia, už sa im ho nepodarilo poškodiť ani dobyť, pretože hrdo odolal všetkým nájazdom.

 

Malé mesto za hradnými múrmi

Obranné múry hradu mali stredoveký charakter, preto pôsobili trochu drsne. No práve kvôli tomu vytvárali klamlivý dojem a po ich prekročení zostali návštevníci milo prekvapení. Okolo hradu sa vybudovalo malé mestečko, ktoré tvorilo najdôležitejšiu kultúrnu oblasť celého regiónu. Panstvo nechalo pri pevnosti vybudovať aj malý kláštor a kostol, do ktorého chodili na bohoslužby. Kedysi sa tam nachádzalo dôležité gymnázium, do ktorého sa okrem detí šľachticov dostali iba tí najtalentovanejší žiaci. Mali tam taktiež dobovú galériu, v ktorej vystavovali obrazy miestnych umelcov. Mešťania tam chodili do prvej lekárne, ktorá zabezpečovala lieky pre obyvateľov celého užhorodského kraja.

 

Strážia ho dvaja duchovia

Hrad s obľubou vyhľadávajú aj lovci duchov. Už na začiatku 20. storočia sa zvykli noční strážnici sťažovať, že tam vídavajú dvoch tajomných duchov. Jedným z nich bol neznámy pocestný, ktorý pred nimi stále utekal. O jeho živote neexistujú žiadne legendy ani oficiálne záznamy, takže sa uvažuje o tom, že to bude iba nejaká náhodne zablúdená duša, neprávom odsúdeného človeka. Oveľa známejšia je užhorodská biela pani. Ide o dcéru panovníka významného ukrajinského rodu. Tá sa zamilovala do poľského šľachtica, ktorý ju takto iba zneužil. V skutočnosti chcel od nej vylákať plány hradu, aby ho mohol napadnúť a konečne zničiť povesť o jeho nedobytnosti. Našťastie sa o tom panovník včas dozvedel a útokom zabránil. Lenže svoj hnev obrátil na dcéru, ktorú zavrel v komnate a až do smrti jej nedovolil odtiaľ vychádzať.

 

Významné prírodovedné múzeum

Po odchode posledných obyvateľov Užhorodský hrad postupne chátral. Preto sa v ňom nepodarilo uchovať veľa pôvodného zariadenia. Predstavitelia mesta sa teda rozhodli umiestniť tam všetky ich múzeá, ktoré by zároveň oživili tento priestor. Najcennejšie je prírodovedné múzeum, ktoré sa zaoberá živočíchmi a prírodnými danosťami v celom užhorodskom regióne. Nájdete tam niekoľko vypchatých zvierat, ktoré žijú okolo mesta, ale najcennejším exponátom je skamenelina kostry tuniakov, ktorá je stará vyše 36 miliónov rokov. Druhé múzeum sa venuje histórií tohto kraja a mapuje dejiny Užhorodu už od staroveku. Veľmi významná je aj zbierka hudobných nástrojov, oproti ktorej sa nachádza prehliadka zbraní, ktoré sa používali pri obrane tejto majestátnej pevnosti. Zrekonštruovať sa podarilo aj niekoľko miestností, ktoré boli kedysi súčasťou semináru. Z hradieb máte navyše nádherný výhľad na centrum mesta.

 

Čo ešte navštíviť v Užhorode?

Gréckokatolícky chrám – užhorodský kostol sa môže pochváliť niekoľkými vzácnymi ikonami. Jeho steny sú bohato zdobené a patrí medzi najkrajšie gréckokatolícke svätostánky v tejto časti Ukrajiny.

Skanzen – priamo pri hrade sídli aj ďalšia zaujímavá pamiatka. Tak ako tomu bolo v minulosti, aj teraz tam postavili malú dedinku, v ktorej akoby až doteraz žili poddaní. Jednotlivé domčeky pochádzajú z rôznych kútov Zakarpatska a ukazujú vzácnu lokálnu architektúru. Okrem bežných obydlí si môžete pozrieť aj mlyn, školu a krčmu.

Botanická záhrada – patrí medzi mladšie európske botanické záhrady, ale zaujme vás svojou rôznorodosťou. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzal sad, v ktorom boli najmä ovocné a orechové stromy. Potom rozdelili pozemok do viacerých častí, kde nasadili viaceré okrasné rastliny a darí sa tam dokonca aj palmám.

Fencikové námestie – historické centrum so vzácnymi budovami sídli v blízkosti rieky Uh. V tejto časti je aj začiatočná stanica detskej železnice, ktorá vedie až ku hradu. Vzácnou pamiatkou je tiež najstaršia synagóga v tomto kraji.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa