Matka Vlasť bola najvyššou sochou sveta: Dnes sa musí pozerať, ako jej synovia a dcéry umierajú

2022-03-01 13:00:00 |   |    | 

V týchto ťažkých chvíľach pre Ukrajincov sa ešte viac ako inokedy utiekajú k symbolu svojej domoviny, k národnej soche „Matka Vlasť“. Tento najznámejší symbol Kyjeva je jednou z najväčších sôch na svete a vypína sa na vysokom pahorku na pravom brehu Dnepra.



 

Oceľová socha Matka Vlasť je súčasťou areálu „Národného múzea histórie 2. svetovej vojny 1941-1945“. Oboje slávnostne odhalil v Deň víťazstva, 9. mája 1981, generálny tajomník ÚV KSSZ Leonid Brežnev.

Už z fotografií vidno, že pomník je skutočne monumentálny a  neprehliadnuteľný z mnohých miest mesta. Zatieňuje aj vedľa stojaci areál kláštorného komplexu Kyjevsko-pečerskej lavry zapísaný na zozname UNESCO.

Pôvodne mali na tomto mieste stáť dve dvestometrové sochy V. I. Lenina a J. V. Stalina, ale nakoniec bolo rozhodnuté, že to bude socha inšpirovaná slávnym pamätníkom „Matka vlasť volá“ v ruskom Volgograde. Traduje sa, že zo začiatku preto nemala ženská figúra z nehrdzavejúcej ocele oficiálne meno, pretože dve matky by vlasť mať nemala.

Pohotoví Kyjevčania si ju teda po slávnostnom ceremoniáli pomenovali ako Viktóriu Petrovnu – podľa slov Víťazstvo (po latinsky Viktória) a po mene Brežnevovej manželky Petrovna. Po rozpade Sovietského zväzu sa tento monument už oficiálne volá Matka Vlasť.

Kovový skelet sochy je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele a ukutý v Záporoží. Socha bola skompletizovaná z jednotlivých blokov o hmotnosti zhruba 30 ton až v Kyjeve. Autorom pomníka bol Jevgenij Bučetič, autor už spomínanej sochy z Volgogradu. Po jeho smrti v projekte pokračoval ukrajinský sochár Vasilij Borodaj.

Z celkovej výšky 102 metrov aj s podstavcom pripadá na samotnú sochu, stvárňujúcu ženskú postavu, 62 metrov. Váži úctyhodných 530 ton a keď ju dokončili, bola najvyššou sochou na svete. Je napríklad o desať metrov vyššia ako svetoznáma Socha slobody v New Yorku.

Matka vlasť pritom nezaprie svoj socialistický pôvod. V pravej ruke drží na znak víťazstva  16-metrový meč s hmotnosťou 9 ton a v ľavej ruke drží veľký štít s rozmerom 13 krát 8 metrov a hmotnosťou 13 ton. Na štíte sa vyníma štátny znak zaniknutého Sovietskeho zväzu s kosákom a kladivom. Socha hrdo hľadí smerom k rieke Dneper.

V apríli 2015 bol na Ukrajine prijatý zákon o dekomunizácii krajiny, ktorý okrem iného zakazuje symboly a propagáciu totalitných komunistických a nacistických režimov. Po celej krajine  došlo k odstraňovaniu množstva sôch a pamätníkov spojených so sovietskou érou a boli premenované ulice aj celé mestá. Naopak, na sochách ukrajinských osobností a vlastencov sa objavovali uviazané ukrajinské vlajky.

V rámci tohto zákona bolo tiež úsilie odstrániť zo štítu sochy Matka Vlasť erb ZSSR, čo vyvolalo veľkú nevôľu odbornej i laickej verejnosti, ale predovšetkým Ruska, ktoré odstránenie znaku ZSSR považovalo za dehonestáciu víťazstva Červenej armády v II. svetovej vojne.

Ukrajinci preto prišli s iným návrhom. V novembri minulého roka prebehla elektronická petícia za premenu pamätníka „Vlasť“ na pamätník Archanjela Michala, patróna mesta Kyjev. Iniciátori petície chceli využiť to, že zobrazenie tejto ženy je pomerne mužné a navyše v rukách drží meč a štít, atribúty archanjela Michala, a tak by nebolo ťažké sochu premeniť. Malo stačiť pripevniť krídla a sovietsky znak na štíte zameniť za erb mesta Kyjev. Ale ani tento plán nenašiel veľkú odozvu obyvateľstva.

Napriek tomu, že socha Matka Vlasť bola postavená za sovietskej éry, ktoré na Ukrajine nemá dobré renomé, domáci túto sochu vnímajú ako vlastenecký pomník, ochraňujúci krajinu a mesto a dodnes slúži ako uctievaný symbol Kyjeva. Je obľúbeným miestom víkendových prechádzok Kyjevčanov a aj veľkým turistickým lákadlom.

Súčasťou pamätníka tohto rozsiahleho areálu sú aj ďalšie skulptúry, zobrazujúce boj červenoarmejcov a je tu aj múzeum vojenskej techniky vystavenej v interiéri i exteriéri. V podstavci pod sochou je okrúhla sála vykladaná bielym mramorom, do ktorého sú zlatým písmom vytesané mená všetkých hrdinov Sovietskeho zväzu.

Medzi tisíckami mien je aj meno československého prezidenta generála Ludvíka Svobodu. Ak nemáte strach z výšok, môžete sa výťahom  vyviesť do štítu sochy, kde sa nachádza terasa, z ktorej je úžasný výhľad na Dneper, susedný kláštorný komplex Kyjevsko-pečerskej lavry a modernú časť mesta.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa