Turistická perla: Pevnosť Chittorgarh

2016-04-02 07:00:00 |   |    | 

Možno si myslíme, že už všetko na našom svete poznáme, ale je to pravda? Zaručene nie, preto vám ponúkame vždy nové dobrodružstvá na ceste za prírodnými či kultúrnymi pamiatkami na našej planéte.



 

Počuli ste už o pevnostiach v Radžastane? V tomto indickom štáte sa nachádza viacero mestečiek s palácmi a chrámami, obohnané múrom, ktoré nazývajú aj pevnosti. Vedecká komunita si ich cenní natoľko že ich zaradila do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Nachádzajú sa prevažne v pohorí Arávalí a vznikli približne v období medzi 5. až 18. storočím. Medzi tie najznámejšie patria: Chittorgarh, Kumbhalgarh, Ranthambore, Gagron, Amber a Jaisalmer.

 

 

Prvá z menovaných je podľa viacerých cestovateľských portálov radená medzi top 50 pamiatok sveta a je jednou z najväčších v Indii. Nachádza sa vo vzdialenosti 112 kilometrov od mesta Udaipur v Rádžastháne. Postavili ju už v 7. storočí a rozkladá sa na ploche 700 akrov. Chittaurgarh Fort je stelesnením rytierstva, odvahy a hrdosti, ale aj romantiky. Celková štruktúra mesta je úchvatná, tvorí ju zaujímavo navrhnutý palác, nádherné centrálne nádvorie i obrovské veže. Pevnosť je spojená so svetom prostredníctvom silných brán. Konkrétne ich je sedem a miestni obyvatelia ich nazývajú Polsat. Tvorené sú silnými železnými klincami a slúžili ako strážne veže v skorších dobách. Najznámejšou je „Ram Pol“ (brána Pána Rámy), práve on mal v jej blízkosti chrám. Hlavnou bránou je Suraj Pol (Slnečná brána), ktorá podobne ako celá stavba patrí medzi zázraky architektúry. Padmini palác je prekrásne miesto, kde dodnes nájdeme pivnice. Práve tu boli podľa legendy zavraždené dvorné dámy spolu so svojou kráľovnou Padmini a jej deťmi.

 

 

Pevnosť dodnes zastrešuje niekoľko chrámov ako Sammidheshwara, Jain, Kalika Mata chrám, Neelkanth Mahadev, Meerabai a Shyam Temple Kumbh. Ide o starobylé chrámy, ktoré majú v sebe zakomponované jedinečné rezbárske práce. Unikátna je aj vodná nádrž Gaumukh. Podľa tradície v nej môžeme „vidieť“ podobizeň kráľovnej Padmini. Tá stále na čele vojska, aby zachránila mesto spolu so všetkými obyvateľmi. Práve vďaka víťazným bitkám vznikli aj veže Vijay Stamb a Kirti Stambh. Druhá spomínaná dosahuje výšku 22 metrov a po točitom schodisku sa môžete dostať takmer až na jej vrchol. Je zdobená rôznymi plastikami. Meno Vijay Stambh v preklade znamená „veža víťazstva“. Radíme ju medzi najpôsobivejšie stavby celej pevnosti. Má 9 poschodí a z tejto „obrovitánskej“ výšky si môžete dokonale prehliadnuť celé mesto.

 

V súčasnosti zažíva Pevnosť Chittorgarh návštevnícky „boom“, je to aj vďaka stieraniu vzdialeností. Ročne pamiatku navštívia tisíce turistov z celého sveta, od Ameriky, cez Európu, či Austráliu. Okrem skutočne zaujímavej histórie sem ľudia cestujú za pokojom. Miestna príroda láka ľudí zamyslieť sa nad sebou. Dáte sa zlákať i vy?

 

Zdroje/autor: udaipur.org.uk, wikipedia.org, bitlanders.com/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa