Cesta do krajiny superlatívov: 10 dôvodov, prečo navštíviť Indiu

2016-05-14 00:00:01 |   |    | 

India bola dlho v našom cestovateľskom "bucket liste" a tak sme ju zaradili hneď ako prvú destináciu v rámci nášho štvormesačného tripu po svete. Dali sme výpovede v práci, zbalili sa a z komfortného slovenského domova sme sa vybrali na štyri mesiace na cesty. Prvá krajina - India. Vystúpili sme na letisku v Dílí a ocitli sme sa doslova v inom svete. Za mesiac cestovania po Indii sme sa toho veľa priučili, mnohé spoznali a zostali plní zážitkov. Ak máte radi cestovania čo len trocha, Indiu nevynechajte. Prečo? Tu je 10 dôvodov:



 

1. Úžasný streed food

Kde sa len pozriete, všade samé jedlo. V Indii často nenájdete bežný supermarket (ak však budete trpezlivo hľadať, nájdete aj ten), ale takmer všade sú menšie či väčšie pouličné stánky s najrôznejším jedlom. 70 % Indov sú vegetariáni, čo je dobrá správa pre tých slovenských. Jedlo je na ulici na naše pomery veľmi lacné (od 20 centov za porciu), ale pozor na hygienu, na ktorú tu nikto veľmi nedbá. Ak však budete svoj imunitný systém zaťažovať po malých dávkach, zvládnete to bez problémov a potom si už môžete užiť všetko to skvelé jedlo a jeho rozmanité vône - zoberte si niečo do ruky a prisadnite si k niekomu na ulicu.

 

2. Kultúrny šok

Všade špina a prach (v Indii platí, že nikdy nie je tak prašno, že nemôže byť ešte prašnejšie). Z každého rohu cítiť spiritualitu a silnú vieru v ich náboženstvo (prevažne hinduizmus), najmä vo Varanasi, kde sa davy mužov prizerajú spaľovaniu mŕtvol - plačúce ženy sem majú prístup zakázaný, aby plačom nenarušili karmu odchádzajúcemu. Kravy sa prechádzajú na ceste a všetci ich trpezlivo obchádzajú. Jedinec tu neznamená veľa, rodina a náboženstvo všetko. India je pre Slováka kultúrnym šokom takmer na každom kroku. Ale nie je to šok nepríjemný, je to jednoducho zmena.

 

3. Rozmanitosť

A musíte sa ju naučiť akceptovať. Indickí ľudia sú na prvý pohľad poriadne neprístupný - bez úsmevu na vás zízajú až z nepríjemne blízkej vzdialenosti, "najlepšie" v skupinkách a niečo si mrmlú o vašej bielej tvári. Keď sa však s nimi dáte do reči a natrafíte na tých, ktorí vedia po anglicky, všetko sa obráti o 180° - objavíte skvelých ľudí, veľmi pohostinných (radi sa s vami na stanici podelia s ich večerou) a vtipných. V obchode vám vydajú vždy na cent (teda rupiu) presne. Viac ako miliarda ľudí žijúcich v jednej krajine vás naučí otvoriť oči aj srdce, zabudnúť na predsudky a pristupovať k ľuďom pozitívne. Pozitívne dáte, pozitívne sa vám vráti.

 

4. Nebudete toľko frfľať na slovenské cesty

Po návrate vás ani nenapadne nadávať na slovenské cesty či kvalitu autobusovej a vlakovej dopravy. Cestovať 300 km 10 hodín nočným vlakom, viac či menej namačkaný v jednom kupé? Úplne normálne. Cyklorikša, autorikša, autobus, minibus, mikrobus - v Indii si užijete všetky spôsoby prepravy, ktoré ľudstvo vymyslelo. Neskúsiť však prepravu vlakom v Indii je hriech. Navyše, v Indii stretnete mnoho európskych aj neeurópskych cestovateľov, s ktorými môžete zdieľať svoje zážitky. A prekvapivo aj množstvo žien samocestovateliek. Cestovanie si užite, "zaparkujte" v lacnom hosteli a na ďalší deň sa vydajte znova na cesty, možno aj s novými kamarátmi z hostela.

 

5. Ceny

V Indii sa aj s priemerným slovenským platom budete cítiť ako kráľ. Mesiac strávený v Indii vás vyjde to, čo 2-týždňová dovolenka v Chorvátsku. Pohodlný deň vás nemusí stáť viac ako niekoľko eur.

 

6. Schopnosť zjednávania dotiahnete na novú úroveň

Je to hra, musí prebiehať s úctou a úsmevom tak, aby boli obe strany na konci spokojné. Nie je problém ak sa nedohodnete a poviete nie, prípadne podídete o pár metrov ďalej k ďalšiemu rikšiarovi, pretože trhová konkurencia platí všade. Prvý deň sa budete tešiť, ako ste zjednali taxík z 200 rupií na 150, posledný deň už nedáte za rovnakú cestu rikšou viac ako 30 rupií a budete sa smiať sami na sebe, akým procesom učenia ste prešli.

 

7. Stratíte pojem o čase

Od pláží až po hory, od jógy až po trekking. India je obrovská, rozmanitá a nájdete v nej všetko, po čom vaše cestovateľské srdce zatúži. Vyvetráte hlavu, stratíte pojem o čase a budete si užívať novú krajinu a nové skúsenosti.

 

8. Naučíte sa skromnosti

V Indii tak akosi prirodzene ustupuje náš konzumný život do pozadia. Keď uvidíte ľudí trpezlivo čakať na stanici celú noc ležiacich na kartónoch, masu ľudí nosiť staršie a špinavšie veci, aké ste doteraz videli, zistíte, že v Indii vám stačia jedny krátke gate a pár tričiek. Naozaj nepotrebujete nič viac. Výhoda - veľa ušetríte a po návrate na Slovensko nebudete mať taký veľký hlad po konzume. Nevýhoda - v Indii vás chytí tzv. "indická lakomosť". Keď viete, že všetko sa dá zjednať a kúpiť lacnejšie, bude sa vám potom na rodnej hrudi zdať všetko dosť drahé.

 

9. Naučíte sa trpezlivosti

Tisíce ľudí na uliciach, tisíce ľudí na staniciach, tisíce ľudí jednoducho všade. Áno, k okienku na stanici sa musíte predrať. Hodiny v zápche navyše kvôli štrajku tiež nikoho neprekvapia. India je jeden veľký kolos, v ktorom sa ľahko človek stratí. India vás však naučí trpezlivosti a schopnosti riešiť problémy s úsmevom. Ale keď uvidia bielu tvár, pochopia, že nie ste domáci a radi vám pomôžu.

 

10. Každý z nás je nahraditeľný

Indovia robia viac, robia za menej a sú vďační za prácu. Na prvom mieste je pre nich rodina, o ktorú sa musia postarať. Ľudské ego tu ustupuje do pozadia a vy v pokoji a spirituálnej atmosfére tiež prídete na to, že každý z nás je ľahko nahraditeľní.

 

Zdroj: www.cestujemespolu.com

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa