VÝLET Bielovodská dolina

2008-05-03 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Najrozsiahlejšia a najmohutnejšia dolina na Slovensku je dlhá viac ako desať kilometrov. Ako jediná má typický alpský charakter so širokým lúčnym dnom a zalesnenými svahmi v jej dolnej časti.



Dolina je považovaná za najfotogenickejšiu tatranskú dolinu a jedno z najtichších tatranských údolí. Nachádza sa na severnej strane Vysokých Tatier a jej dolná časť siaha až na územie Poľska. Z východu ju lemuje rázsocha javorinskej Širokej a zo západu hranica s Poľskom. Horná časť doliny je rozvetvená na mnohé bočné visuté doliny s viacerými plesami a vodopádmi. Je modelovaná ľadovcovou činnosťou a nachádzajú sa tu i najväčšie tatranské plesá - na slovenskej strane ich je sedemnásť.

Dolina je atraktívna pre turistov i horolezcov. V tejto Národnej prírodnej rezervácii sa nachádza posledné horolezecké táborisko pri Poľane pod Vysokou. Medzi najväčšie zážitky patrí dlhý výstup z Lysej Poľany po modrej značke cez Prielom a Veľkú Studenú dolinu až do Tatranskej Lomnice. Ponúkajú sa tu čarokrásne výhľady na majestátne tatranské vrcholy Východná Vysoká, Zadný Gerlach, Rysy a na plesami a vodopádmi zdobené doliny (Svišťová, Kačacia, Česká dolina, Litvorova).

Turistický chodník, vstupuje do doliny na hraničnom prechode Lysá Poľana. Popri riečke Biela voda stúpa lesným prostredím na Poľanu pod Vysokou. Otvárajú sa tu výhľady do troch bočných visutých dolín - Svišťovej, Kačacej a Českej, zdobených plesami a výraznými vodopádmi (Český vodopád a Hviezdoslavov vodopád).

Nad Poľanou pokračuje náročnejší výstup popri Hviezdoslavovom vodopáde cez prah Kačacej doliny do Litvorovej doliny. Popri Litvorovom plese ďalej cez Litvorovú priehybu do záveru Svišťovej doliny. Nad Zmrznutým plesom možno voliť z dvoch prechodov hlavným hrebeňom. Modrá pokračuje do sedla Prielom (zaistený reťazami) a do Veľkej Studenej Doliny. Zelená do sedla Poľský hrebeň a do Velickej doliny. Zo sedla možno vystúpiť (žltá, zaistený reťazami) na vrchol Východná Vysoká.

Turistické chodníky: Lysá Poľana - Poľský hrebeň (Velická dolina), zelená-modrá, 5 hodín; Lysá Poľana - sedlo Prielom (Veľká Studená dolina), modrá, 5 hodín 30 minút; Poľský hrebeň (Velická dolina) - sedlo Prielom(Veľká Studená dolina), modrá-zelená, 1 hodina;

Poľský hrebeň (Velická dolina) - Východná Vysoká, žltá, 40 minút;

 

Zdroj/autor: vysoketatry, skonline, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa