Netreba cestovať po celom svete: Týchto 7 svetových atrakcií nájdete aj na Slovensku

2020-07-06 00:00:00 |   |    | 

Viacerí cestovatelia sa kvôli celosvetovej pandémii koronavírusu rozhodli stráviť tohtoročnú dovolenku na Slovensku, aby tak zároveň podporili tunajší turizmus. Ak vám však chýbajú niektoré obľúbené atrakcie, ponúkame vám naše alternatívy. Budete milo prekvapení, koľko úžasných zaujímavostí sa nachádza v slovenských končinách.



 

Jazero Bled, Slovinsko – Slanický ostrov

Svetové potulky Slovenskom začneme na Orave. Tam sa uprostred priehrady nachádza Slanický ostrov, na ktorom sídli galéria umenia. Tá je situovaná do kostola a kaplnky, ktoré stáli na vrchu v  dedine Slanica. Po vysťahovaní a zatopení tejto oblasti zostal ako jediný nad povrchom hladiny a symbolicky tak poukazuje na dejiny tejto lokality.

Na malý ostrov pravidelne jazdí lodná doprava. Dostanete sa tam počas vyhliadkových plavieb, keď na tomto mieste budete mať prestávku na prezretie múzeá a umeleckých diel. Slanický ostrov zároveň verne pripomína jazero Bled, uprostred ktorého sa taktiež nachádza pevnina s kostolíkom, ktorá sa stala obľúbenou slovinskou atrakciou.

 

Giant´s Causeway, Severné Írsko – Kamenný vodopád Šomoška

Na severe Severného Írska môžete navštíviť zaujímavý prírodný úkaz v podobe pobrežia Giant`s Causeway. Na brehoch mora vznikli po lávovej činnosti kamenné stĺpy, ktoré majú rovnomerný päť- alebo šesťuholníkový tvar. V niektorých miestach sú nízke a vyzerajú ako chodník, inde dosahujú výšku viac ako 10 metrov a lemujú hlavnú vychádzkovú trasu.

Niečo podobné nájdete aj na hraniciach Slovenska s Maďarskom, v blízkosti mesta Fiľakovo. Kamenný vodopád Šomoška je vytvorený z rovnakých pri sebe stojacich útvarov, ale tentoraz sa nenachádzajú na zemi, pretože vznikli na vysokom brale. Stuhnutá láva tak vytvorila dojem stekajúcich prameňov vodopádu. V jeho blízkosti sa nachádza aj kamenné more, vytvorené z množstva čadičových kameňov, ktoré pôvodne pochádzajú práve z takýchto stĺpov.

 

Plitvice, Chorvátsko - Beňatínske jazero

Keď ste tento rok zodpovedne oželeli Slovákmi milované Chorvátsko, aj za neho vám ponúkame malú náhradu. Okrem mora a mesta Dubrovník patria k jeho top turistickým miestam Plitvice. Ide o súbor jazierok, ktoré sú kaskádovo spojené a príznačná je pre ne tyrkysovo sfarbená voda.

Rovnaký unikát, i keď v malom prevedení, nájdete aj v našej krajine. V tomto prípade sa musíte vybrať na východ, kde sa dostanete k Beňatínskemu jazeru. To vzniklo na ploche bývalého kameňolomu, ktorý zaplavila vyvierajúca spodná voda. Vďaka tomu získalo jazero podobné sfarbenie. Slovenskými Plitvicami ešte prezývajú aj zatopený kameňolom v Šútove a jazero v obci Skrabské.

 

Hrad Hohenzollern, Nemecko – Bojnický zámok

Nemecký hrad Hohenzollern sa nachádza v blízkosti mesta Štuttgart. Postavený bol v 11. storočí, ale jeho pôvodného predchodcu sa nepodarilo uchovať. V roku 1423 sa stal centrom bojov a nepriatelia ho úplne zničili. Isté obdobie bol opustený, ale od roku 1454 na tom istom mieste začali budovať ešte väčší komplex, ktorý potom zrenovovali až v priebehu 18. storočia. Vtedy získal súčasnú podobu a stal sa jedným z najznámejších hradov v regióne.

Jeho vežičky a romantický vzhľad verne pripomínajú náš Bojnický zámok. Mnoho z nás si pozrelo tento skvost ešte v časoch, keď sme boli deťmi. No v rámci školských zájazdov alebo rodinných výletov ste si toho nemuseli zapamätať z prehliadky veľa a istotne bude zaujímavé pozrieť si ho opäť očami dospelého človeka. Výlet môžete už tradične spojiť s návštevou obľúbenej ZOO.

 

Toskánsko, Taliansko – Tokaj

Lombardsko, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti Toskánska, patrí medzi regióny najviac postihnuté koronavírusom. Z toho dôvodu turizmus úplne zastal aj v tejto turisticky vyhľadávanej oblasti. Na Toskánsku milujeme všetko, počnúc pôsobivou architektúrou, cez zaujímavé dejiny, fantastické jedlo, až po nádherné kopce s vinicami. Ochutnávka nápoja bohov počas západu slnka s výhľadom na vysadený vinič, to je niečo tak úžasné, na čo sa ťažko zabúda.

Keď je vám za touto atmosférou smutno, naplánujte si dovolenku na juhovýchode Slovenska, kde si pozriete našu časť tokajského regiónu. Okrem obľúbených viníc sa tam nachádzajú tiež vynikajúce možnosti na cyklistiku, ktoré vás prevedú najkrajšími časťami Tokaja. Západnou alternatívou Toskánska je zasa oblasť Myjavy, kde sa cesty hadia pomedzi polia a kopce a na všetko dozerá niekoľko hradných zrúcanín.

 

Glenfinnan viadukt, Škótsko – Chmarošský viadukt

Pri pohľade na tento viadukt poskočí srdce všetkým fanúšikom Harryho Pottera. Áno, pozeráte sa na ten železničný most, ktorým sa mladí čarodejníci pravidelne prevážali zo sveta muklov do Rokfortu, kde sa učili základy mágie. Glenfinnan sa nachádza v Škótsku a je obklopený nádhernou prírodou. Vedie k nemu jednoduchý turistický chodník, na konci ktorého môžete pri troche šťastia obdivovať aj prechádzajúci historický vlak s parným rušňom, ktorý bude verne pripomínať zábery z filmu.

U nás si podobný zážitok doprajete pri Chmarošskom viadukte, ktorý sa nachádza neďaleko podobného Telgártskeho viaduktu. Ten Chmarošský je 18 metrov vysoký a vyše 100 metrov dlhý a patrí medzi najcennejšie technické pamiatky u nás.

 

Socha Krista, Brazília – Socha Krista, Klin

Na Slovensko sa nám podarilo preniesť aj kúsok Brazílie a to vďaka soche Ježiša Krista, ktorú dobre poznáme z vrchu nad Rio de Janierom. Tá oravská, ktorá sa nachádza v obci Klin, je dokonca jej vernou kópiou.

Meria vyše deväť metrov a oproti nej umiestnili menšiu sochu kľačiaceho a modliaceho sa pápeža Jána Pavla II. Podobizeň Spasiteľa je nasmerovaná tak, aby symbolicky objímala a chránila celú Oravu.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa