Najkrajšie budovy na Slovensku: Na túto sedmičku musíme byť extra pyšní

2021-01-26 12:01:00 |   |    | 

Koronavírus a lockdown nás prinútili pozerať sa na turizmus úplne iným pohľadom. Zrazu sme začali viac objavovať prírodné zákutia Slovenska a pri prechádzke mestom si namiesto otvorených podnikov a výkladov viac všímame zaujímavé budovy. Majstri architekti zanechali v našich končinách aj tieto unikátne stavby, ktoré môžete obdivovať i počas aktuálnych obmedzení.



 

Synagóga, Vrbové

Naše hrady, zámky a kaštiele nepochybne patria k tým najoriginálnejším. Už len výber z nich by nám zabral jeden špeciálny rebríček najkrajších historických pamiatok. Preto ich dnes obídeme a pokúsime sa pre vás vybrať iné zaujímavosti, ktoré môžete preskúmať počas vašich prechádzok či výletov. Niektoré z nich už poznačil zub času, ale napriek tomu majú neopakovateľné čaro a hlavne nesú so sebou obrovský architektonický kumšt. Takouto budovou je tiež synagóga vo Vrbovom. Tú postavili v roku 1833, neskôr po 2. svetovej vojne ju používali ako sýpku a potom začala chátrať. Už exteriér s maurskými prvkami svedčí o tom, že ide o nádhernú stavbu, ktorá však v súčasnosti nie je v dobrom stave. Preto aktuálne prebieha zbierka, vďaka ktorej chcú financovať jej kompletnú renováciu a sprístupniť ju verejnosti. Možno vás jej návšteva inšpiruje k tomu, aby ste nejakú sumu pridali aj vy.

 

Modrý kostolík, Bratislava

V Bratislave máme niekoľko nádherných chrámov, ale ak chcete vidieť niečo ojedinelé, vždy vás to pritiahne k Modrému kostolíku. Autorom tohto projektu je maďarský architekt Edmund Lechner, ktorý dostal ponuku na jeho postavenie v prvej polovici 20. storočia. Budovu navrhol v secesnom štýle, vďaka čomu na nej dominuje hneď niekoľko exteriérových ozdobných prvkov. V pôvodnom návrhu mal kostol sivú farbu so žltými detailmi, aby tak na fasáde perfektne vynikli. No neskôr sa rozhodli dodať mu jedinečnosť použitím bledomodrého odtieňa, ktorý skombinovali s bielymi prvkami. Vďaka tomu vyzerá teraz ešte krajšie a lepšie vynikne aj vstupná brána s mozaikou, na ktorej je stvárnená podobizeň svätej Alžbety.

 

Jakabov palác, Košice

Cestou z vlakovej stanice do centra mesta sa vám naskytne pohľad na úžasnú historickú budovu, ktorá pripomína stredoveké zámočky. Jej autorom a zároveň aj prvým majiteľom bol Arpád Jakab, po ktorom aj v súčasnosti nesie svoje pomenovanie. Tento nádherný malý palác postavil na konci 19. storočia. Použil na neho dokonca aj niekoľko tehál, ktoré odstránili pri reštaurovaní košického dómu. Zatiaľ čo exteriér pripomína skôr romantický hrad, čo aj bolo cieľom tohto architekta, v interiéri sa už strieda niekoľko orientálnych prvkov. Táto stavba bola vrcholom Jakabovej tvorby a už pri jej vzniku pútala pozornosť Košičanov. Neskôr bola na pár mesiacov hlavným sídlom prezidenta Edvarda Beneša. Pri pohľade na ňu vás upúta množstvom malých detailov, ktoré priviedli túto dnes už historickú pamiatku do dokonalosti.

 

Hotel Slovan, Piešťany

Pri prechádzke po Piešťanoch nemôže vašej pozornosti uniknúť schátraná budova bývalého hotela Slovan, ktorý sa pôvodne volal Grand hotel Rónai. Postavili ho na začiatku 20. storočia a dominuje mu množstvo secesných prvkov. Z každej strany vám prinesie iné prekvapenie a odhalí kúsok svojej krásy. Nájdite si ešte predtým na internete dobové fotografie, vďaka ktorým budete mať ešte lepšiu predstavu o tom, ako to tam kedysi vyzeralo. V minulosti jeden z najluxusnejších slovenských hotelov v osemdesiatych rokoch uzavreli, pretože ho chceli kompletne rekonštruovať. No žiaľ, na to by potrebovali veľký obnos peňazí, ktorý sa im nepodarilo zohnať a v súčasnom stave je rok čo rok jeho obnova stále ťažšou výzvou, pretože majestátna budova je v čoraz horšom stave. Preto nám nezostáva nič iné, len kochať sa jeho súčasnou podobou a zasnene si pri tom predstavovať, ako v Piešťanoch žiaril kedysi.

 

Vyhliadková veža Tokaj

Medzi naše architektonické zaujímavosti nepatria len staré stavby, ale aj novodobé diela. Jedným z tých výnimočných je vyhliadková veža Tokaj, ktorá sa nachádza medzi obcami Černochov a Malá Tŕňa. Tá ma tvar veľkého suda na víno a je umiestnená priamo uprostred viníc. Pre turistov je voľne prístupná, takže ju môžete navštíviť aj v tomto období. Z jej vrcholu dovidíte až do Maďarska a naskytne sa vám tiež nádherný pohľad na tento vinársky plodný región.

 

Dom kultúry, Skalica

Na Slovensku sa môžeme popýšiť aj stavbami jedného z najtalentovanejších architektov Dušana Jurkoviča. Jednu z nich nájdeme priamo v centre Skalice, kde navrhol Dom kultúry s divadelnou sálou. Exteriér nesie typické prvky jeho farebného a originálneho štýlu, ktoré sú doplnené veľkou vzácnou mozaikou. Jej autorom je Mikoláš Aleš a predstavuje jednu z najcennejších prác tohto typu.

 

Thurzov dom, Levoča

Nielen radnica a kostol sú hlavnými tromfami historického centra Levoče. Nájdete tam tiež jeden z mála domov na Slovensku, ktorý nesie prvky renesančnej antiky. Thurzov dom vznikol v 15. storočí spojením dvoch budov. Má ozdobnú strechu a okrem toho sa na ňom skvie nádherné zdobenie, ktoré bolo vytvorené pomocou sgrafita. V súčasnosti sa tam nachádza štátny archív a túto stavbu si môžete pozrieť len z exteriéru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa