Prvé lyže na Slovensku

2008-02-01 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prvé lyže doniesol do Vysokých Tatier ako suvenír z Nórska lekárnik zo Starého Smokovca Karol Cornidesz už v roku 1865 a lyžiarov v akcii prvýkrát nafilmovali v roku 1908.



 

Okrúhle výročie inšpirovalo dokumentaristov k príprave päťdesiatminútového DVD s názvom Lyže a hory, ktoré po premiére na domácej pôde predstavia vo februári na veľtrhoch cestovného ruchu v Prahe a Budapešti.

Lyžovanie sa stalo najrozšírenejším zimným športom a možno aj preto prišli Tatranské lanové dráhy s iniciatívou priblížiť kapitoly z dejín lyžovania na Slovensku.

K pamätníkom histórie lyžovania v Tatrách patrí 81-ročný Vladimír Krajňák, ktorý je aj v súčasnosti na lyžiarskych svahoch takmer denne. "Podmienky kedysi a dnes sa výrazne zmenili. Okrem technického zasnežovania pribudli lanovky a vleky. Stále však chýbajú dobré odjazdové cesty smerom dolu pre lyžiarov i sánkarov," uviedol na margo lyžovania v Tatrách.

Zaspomínal aj na lyžiarske začiatky. Prvú súťaž absolvoval vo Vysokých Tatrách a boli to majstrovstvá Slovenska žiakov, ktoré sa konali na Hrebienku. V súvislosti s Hrebienkom spomenul aj prvú pozemnú lanovku, ktorá slúžila od roku 1908 až do obdobia pred Majstrovstvami sveta v klasických lyžiarskych disciplínach vo Vysokých Tatrách v roku 1970. "Išla tak pomaly, že sme jej stačili pešky aj smerom hore," priblížil.

Výbornú kondíciu má Vladimír Krajňák dodnes. Prezradil, že sa venuje turistike a ranným rozcvičkám. Na pripomienku, že vďaka kondícii by vari aj dnes stačil držať krok s pozemnou lanovkou, s úsmevom odpovedal, že "iba ak smerom dolu".

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa