Okolo letel asteroid

2008-03-10 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V noci zo soboty na nedeľu sa k Zemi priblížilo vesmírne teleso na vzdialenosť len zhruba 150 tisíc kilometrov.



Asteroid s označením 2008 EZ7 letel rýchlosťou 8,3 km/s, jeho veľkosť astronómovia odhadli na 20 metrov. "Nezvyčajný objekt síce priamo neohrozil našu planétu, rozšíril však zoznam nebezpečných telies, ktoré v budúcnosti môžu na Zemi spôsobiť globálnu katastrofu," uviedol astronóm Roman Piffl. 

Prelet asteroidu okolo Zeme sa v noci podarilo zaznamenať aj slovenských astronómom-amatérom."Bolo úžasné sledovať, ako rýchlo sa objekt pohybuje medzi hviezdami. Ešte fascinujúcejšie bolo, keď sme si uvedomili, že v priebehu niekoľkých hodín sa pohyb objektu viditeľne spomalil a jasnosť telesa sa zmenšila.

To bol dôkaz toho, že asteroid sa už od Zeme vzďaľuje." uviedol člen amatérskeho združenia Astrofoto.sk. "Taký šprint som ešte nevidel. Pozorovanie pár metrovej skaly, ktorá je od Zeme bližšie ako Mesiac, je neopakovateľným zážitkom," doplnil Tomáš Maruška zo združenia.

Fragmenty z 2500 záberov, ktoré dvojica amatérov urobila pomocou malého objektívu a CCD kamery slovenskej výroby v Marianke neďaleko Bratislavy, je možné vidieť aj na stránke servera spaceweather.com.
     
V najbližších dňoch sa skupina Astrofoto.sk chystá na pozorovanie ďalších zaujímavých objektov, napríklad nezvyčajného asteroidu Geographos, ktorý svojím tvarom pripomína cigaru. Tento asteroid minie Zem 17. marca.


Zdroj/autor: astrofoto,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa