Topky zo Slovenska: Spoznajte naše najzaujímavejšie technické pamiatky

2021-12-13 07:01:00 |   |    | 

Pri potulkách po Slovensku sa dnes pozrieme na naše technické pamiatky. I v tomto smere máme čo turistom ponúknuť. Takéto zaujímavosti ich často uchvátia aj z historického hľadiska, keď nám ponúkajú netradičný pohľad na naše dejiny. Istotne aj vo vašom regióne nájdete veľa podobných atrakcií, ktoré stoja za bližšie objavenie.



 

Tomášikovský vodný mlyn

Na juhu Slovenska nájdete niekoľko vodných mlynov, ktoré časom zaradili medzi chránené pamiatky. Jeden z nich je v obci Tomášikovo v okrese Galanta. Postavili ho v roku 1895 a poháňali ho vody Malého Dunaja. Poslednýkrát na ňom mleli v roku 1960, potom ho už museli odstaviť. Mlyn sa podarilo uchovať vo výbornom stave, ešte stále tam uvidíte pôvodný systém na spracovanie múky. V súčasnosti je v interiéri situované technické múzeum, ale môžete si ho obzrieť kedykoľvek aspoň z vonkajšej strany. Keďže sa neskôr začal využívať aj elektrický pohon, mlyn je ešte stále funkčný. Pokiaľ si chcete urobiť pekný výlet, zaparkujte auto v obci Tomášikovo a odtiaľ sa vyberte ľahkou trasou až k tejto zaujímavej pamiatke.

 

Veterný mlyn, Holíč

Slovensko síce nie je typickou krajinou s veternými mlynmi, ale aj u nás ich nájdete niekoľko, a navyše majú aj znamenitú architektúru. Ten v Holíči pochádza z konca 19. storočia. Postavený je z kameňa a v súčasnosti má už len turistickú funkciu. Kedysi sa vyznačoval jednou zaujímavosťou v podobe otočnej vrchnej časti. Vďaka nej sa dokázali prispôsobovať vrtochom počasia a vrtuľu nasmerovali presne tak, aby bola čo najintenzívnejšie poháňaná prúdiacim vzduchom. Aktuálne je mlyn prístupný iba z exteriéru, ale v budúcnosti ho plánujú využívať ako turistickú atrakciu s výstavou o jeho dejinách.

 

Banský chodník, Špania Dolina

Špania Dolina patrí k najkrajším miestam na Slovensku. V minulosti bola významným baníckym centrom, preto sa až do súčasnosti snažia uchovať túto atmosféru a vybudovali tam špeciálny náučný chodník. Zdoláte ho za približne tri hodiny. Začína sa pri klopačke a odtiaľ budete po jednoduchej trase smerovať k ďalším zaujímavostiam v okolí. Tešte sa na krásne vyhliadky, ale aj historicky významné budovy, ktoré boli spájané s touto profesiou.

 

Vysoká pec, Sirk

Na Slovensku sme mali v minulosti niekoľko významných fabrík na spracovanie železa. Vďaka tomu vo viacerých lokalitách objavíte pece, v ktorých tavili železnú rudu. Väčšina z nich je zaradená medzi chránené technické pamiatky. Jedna sa nachádza v obci Sirk v okrese Revúca. Táto pec fungovala ešte za Uhorska. Postavili ju z kameňov, ktoré sa nachádzajú v tomto regióne a v prevádzke bola až do roku 1903. Potom začala chátrať, ale našťastie sa ju podarilo zachrániť. Aktuálne je pamiatka voľne prístupná, takže sa tam môžete vybrať kedykoľvek počas roka. Pokojne zájdite aj do jej útrob a pozrite si, ako šikovne ju postavili naši predkovia. K peci vedie vychádzková trasa z obce Sirk a v jej okolí je nádherná príroda, takže v prípade záujmu môžete prejsť na ďalší turistický chodník.

 

Chmarošský a Telgártsky viadukt

Zrejme sa nenájde ani jeden Slovák, ktorý by nepoznal záber na slávny Chmarošský viadukt. Dnes spoločne s blízkym Telgártskym tvorí súčasť trate Horehronského expresu. Pri pohľade naň budete mať pocit, že sa nachádzate v úplne inom svete. Väčší a známejší je Chmarošský viadukt, ktorý pochádza z roku 1933 a v najvyššom bode meria 18 metrov. Má charakteristické oblúkovité riešenie a dostanete sa k nemu z obce Telgárt. Opäť tam vedie jednoduchá vychádzková trasa, ktorá prechádza najmä krásnou prírodou. O necelý kilometer ďalej sa nachádza Telgártsky viadukt, ktorý je už na prvý pohľad menší, ale dosahuje výšku až 22 metrov. Ide o vzácne technické pamiatky, ktoré ešte stále slúžia vlakovej doprave a nádherná je aj cesta po tejto železnici.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa