EXTRA Prvý fotografický akt

2008-03-30 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Autorom prvého slovenského, respektíve československého fotografického aktu je Milan Rastislav Štefánik, ktorý zhotovil fotografiu mladej Tahiťanky počas pobytu na Tahiti v rokoch 1910 až 1911.



Sto málo známych fotografií generála M.R. Štefánika, ktorý bol aj vášnivým cestovateľom, predstaví Spišské múzeum v Levoči na výstave v priestoroch historickej radnice. Pod názvom "Obrazopis sveta objektívom Milana Rastislava Štefánika" ju otvorili v piatok 28. marca a potrvá do 26. mája.

Dáša Uharčeková-Pavúková zo Spišského múzea spresnila, že výstava priblíži návštevníkom pohľad na svet očami Štefánika, napovie, ako dokumentoval svoje putovanie po viac či menej exotických krajinách. "Kultové predmety z Tahiti, šperky z Turkestanu, tropický odev M.R. Štefánika, či jeho unikátne fotoaparáty budú súčasťou výstavy. Doplnia a sprítomnia zážitky a spomienky jednej z najvýznamnejších osobností slovenských dejín z ciest po rôznych kútoch sveta".

Za pozorovaním Halleyovej kométy Štefánik cestoval cez USA (New York, Washington, Chicago, San Francisco) a Tichý oceán. K brehom Tahiti sa doplavil 27. apríla 1910. V čase prechodu kométy 18. mája 1910 sa však obloha zatiahla a pozorovanie nebolo úspešné. Štefánik tam však položil základy tahitskej hvezdárne a založil meteorologickú stanicu. Akt mladej Tahiťanky, ktorý vznikol počas pobytu v tomto "pozemskom raji", odborníci obdivujú aj v súčasnosti. Snímku považujú za veľmi dobrú.

 

Kontakt

Nám. Majstra Pavla 40

054 01 Levoča

Tel.: 053 451 27 86

Fax: 053 451 28 24

E-mail: muzeum@levonet.sk www.snm.sk

 

Zdroj/autor: tasr, muzeum, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa