Osem menej známych prírodných zaujímavostí Slovenska: Ak ich ešte nepoznáte, máte čo ľutovať

2023-09-19 13:00:00 |   |    | 

Leto síce pomaly končí, no počasie aj naďalej praje zaujímavým výletom do prírody. Dnes pre vás máme osem tipov na turistické ciele, ktoré sú síce možno o čosi menej známe, no rozhodne o to zaujímavejšie.



 

Tesárska roklina

Neďaleko obce Hontianske Tesáre v Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy sa nachádza prírodná pamiatka Tesárska roklina. Vznikla v usadeninách vulkanického pôvodu a dokumentuje eróznu schopnosť vody v spojitosti s tektonikou a odolnosťou hornín. Prechod krátkym kaňonom môžete spojiť s aj návštevou neďalekých jaskýň. Tzv. dúpence vznikli ľudskou činnosťou a slúžili väčšinou ako úkryty pred nepriateľom.

 

Gavurky

Na Slovensku nemá konkurenciu, a predsa o ňom nevie takmer nik. Reč je o chránenom areáli Gavurky pri obci Dobrá Niva v okrese Zvolen, kde sa nachádza 200 až 400 dubov. Väčšina má vyše 400 rokov, no nájdu sa tam dokonca aj 600- až 700-ročné exempláre. Niektoré z nich vyzerajú ako z rozprávkového sveta, no v minulosti boli tiež svedkami krutých udalostí. Počas 2. svetovej vojny si sovietski vojaci vyhĺbili podzemné úkryty práve v dubovom háji a takmer pritom zničili aj samotné stromy.

 

Sandberg

Na okraji Bratislavy, takmer na hraniciach s Rakúskom, sa rozkladá významné paleontologické nálezisko Sandberg. V treťohorách ho obmývalo more a odborníci tam už našli okolo 300 vzácnych skamenelín - ulitníky, lastúrniky, ježovky, zuby žralokov, pozostatky korytnačiek, ba dokonca obrovský stavec veľryby. Aj dnes tam rastie množstvo ohrozených a chránených druhov rastlín, aké inde nenájdete.

 

Podolínsky vodopád

Na Slovensku máme množstvo nádherných vodopádov, niekedy však neprávom zabúdame na ten, ktorý sa nachádza na Krížnom potoku v pohorí Spišská Magura neďaleko mesta Podolínec v okrese Stará Ľubovňa. Meria síce len necelé dva metre, no vyzerá krásne a navyše sa k nemu od kaplnky svätého Huberta ľahko dostanú aj menej zdatní turisti či rodiny s deťmi.

 

Haluzická tiesňava

Tiesňava pri obci Haluzice vznikla vďaka činnosti miestneho potoka. Vytvorili v nej jednoduchý chodník, ktorý prechádza aj pár náročnejšími úsekmi s miernymi vyvýšeninami. Táto oblasť sa vyznačuje minimálnymi zásahmi človeka, vďaka čomu sa podarilo uchovať pôvodný les, ktorý vyzerá ako divočina.

Chodník je dlhý približne jeden kilometer a počas jeho návštevy uvidíte aj zrúcaniny bývalých hradieb a romantické ruiny kostolíka Všetkých svätých z 13. storočia. Národnú kultúrnu pamiatku práve teraz zdobí dočasné umelecké dielo Zrkadlenie od vizuálneho umeleca Juraja Gábora. Umelec vytvoril v kostole zvlnenú drevenú podlahu čím vytvoril ilúziu morských vĺn ako protipól nebeskej klenby nad hlavami v kostole, ktorý nemá strechu. Návštevníci si môžu dielo pozrieť do 1. októbra 2023.

 

Turovský vodopád

Turovský vodopád je známy v okolí pod názvom „Padalo", alebo „Skalný vodopád". Vytvoril sa v bezmennom pravom prítoku potoka Turová v Kremnických vrchoch v doline, ktorá ma charakter kaňonu. Pôvod vodopádu je tektonický a horninové podložie tvoria terciérne andezity amfibolické. Výška vodopádu je 15 metrov a ide o trvalý vodopád, preto ho môžete navštíviť počas celého roka.

 

Bátovský balvan

Bátovský balvan sa nachádza v Hrochotskej doline medzi obcou Hrochoť a osadou Kyslinky. Tento 14-metrov vysoký a osem  metrov široký aglomerátový blok v starších štvrtohorách zvetral a zrútil sa do doliny riečky Hučava. V roku 1964 bol vyhlásený za prírodnú pamiatku a je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Poľana.

 

Prameň Hrona

Hron je druhá najdlhšia rieka, ktorá tečie celá územím Slovenska. Meria 298 kilometrov a na ich úplnom počiatku je prameň na lúkach povyše obce Telgárt (okr. Brezno) na úpätí nízkotatranského vrchu Kráľova hoľa. Pramenisko je upravené, ohradené, vybavené informačnými tabuľami a prístreškom pre návštevníkov, a tak je skvelým cieľom nenáročného výletu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa