Výlet u nás na Slovensku: TOP slovenské jaskyne, ktoré vás nenechajú chladnými

2016-05-08 08:00:00 |   |    | 

Slovensko by sa pokojne mohlo nazvať aj krajinou jaskýň. Dokopy ich máme u nás takmer 4000. Mnohé z nich sú len maličké a určené pre oči bádateľov. Sprístupnených je ich, žiaľ, iba šestnásť. Môžu za to finančne i dispozične náročné práce v tomto teréne. Snáď sa časom podarí odhaliť verejnosti krásu viacerých z nich a urobiť tak z toho aj dôležitý magnet pre turistov.



 

Jasovská jaskyňa

 

Prvou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku bola Plavecká jaskyňa v Malých Karpatoch. Avšak Jasovská jaskyňa, ktorá sa nachádza pri obci Jasov, je najstaršou verejnosti sprístupnenou a stále otvorenou jaskyňou. Po prvýkrát sa do nej mohli turisti pozrieť v roku 1846, potom však postupne objavili aj ďalšie jej časti a tak rozšírili celý podzemný komplex. Jaskynná výzdoba vznikla aj za výdatnej pomoci rieky Bodva, ktorá cez ňu čiastočne prechádza. Má bohatú vápencovú výzdobu, tá je často kaskádovo tvorená. Jej pôvodný vchod, cez ktorý bola objavená, funguje teraz ako východ pre turistov. Vstupná časť bola umelo vybudovaná, aby zabezpečila lepšiu vyhliadkovú trasu. V tejto jaskyni sa zároveň nachádza aj najviac druhov netopierov, dokopy je ich až 19. Sprístupnená je každoročne od apríla do konca októbra, každý pondelok je však zatvorená. Vstupné je 5 eur pre dospelého človeka.

 

Domica

 

Táto jaskyňa má hneď niekoľko výnimočností. Sídli na území dvoch republík a v podstate sa o ňu delíme s Maďarskom. Je najdlhšia sprístupnená jaskyňa v Slovenskom krase a jej unikátnosťou je aj možnosť plavby na podzemnej rieke. Po prvýkrát bola verejnosti sprístupnená v roku 1936. Domica je zároveň významným archeologickým náleziskom. V jej útrobách sa našli dôkazy o živote pravekého človeka v podobe prvých primitívnych nástrojov. Vďaka bohatej kvapľovej výzdobe je jedna z najkrajších na Slovensku. Návštevníci majú možnosť vybrať si medzi krátkym okruhom bez plavby a dlhým s plavbou. Obľúbenejšia je druhá alternatíva a lístky na ňu je lepšie zakúpiť si včas, aby ste sa dostali na vami zvolený termín. Cena vstupného je 6 alebo 8 eur pre dospelého človeka. Domica je otvorená od apríla až do konca roka, okrem pondelkov a štátnych sviatkov.

 

Demänovské jaskyne

 

Najdlhší sprístupnený jaskynný komplex nájdete v Nízkych Tatrách. Do tejto skupiny spadá päť jaskýň a ich dĺžka je dokopy 35 kilometrov. Sprístupnené sú len dve z nich – Demänovská ľadová jaskyňa a Demänovská jaskyňa slobody. Tento komplex je zároveň aj najhlbšie sprístupneným jaskynným systémom u nás. Hipmanove jaskyne sú síce na Slovensku najhlbšie vôbec, no nie sú otvorené pre verejnosť. Podľa turistov je zaujímavejšou voľbou ľadová jaskyňa, ktorá ponúka krajšiu výzdobu a jedinečnejší zážitok. V tomto prípade však treba myslieť aj na teplé oblečenie, pretože v interiéroch je chladno ako počas zimného obdobia. Táto jaskyňa je však prístupná len od polovice mája do konca septembra, vstup do nej je 8 eur. Jaskyňa slobody je otvorená takmer celoročne. Vstupy sú výraznejšie obmedzené len v novembri a decembri. Lístok na malý okruh stojí 8 eur a na veľký 15 eur.

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa

 

Mohli by sme povedať, že ide o klenot medzi našimi jaskyňami. I keď nemá takú tradičnú výzdobu, na ktorú sme zvyknutí, práve ona ju radí medzi jedinečné kúsky u nás. Ochtinská jaskyňa je totiž jedinou aragonitovou v Strednej Európe. Objavená bola úplnou náhodou, keď sa do nej zrazu prerazili geologickí výskumníci. Verejnosti bola následne sprístupnená v roku 1972. Patrí aj medzi UNESCO chránené pamiatky. Jedinečná bohatá výzdoba vznikla postupným korodovaním kvôli tečúcej vode. Otvorená je od apríla do konca roka a vstupné je 6 eur.

 

Dobšinská ľadová jaskyňa

 

I keď prístup k nej je náročnejší a pre rodiny s deťmi môže byť aj menšou túrou, istotne vám stojí za toto úsilie. Dobšinská ľadová jaskyňa má najkrajšiu ľadovcovú výzdobu nielen u nás, ale aj spomedzi okolitých krajín. Sprístupnená bola v roku 1887 a bola zároveň prvou elektricky osvetlenou jaskyňou v Európe. Najkrajšími časťami sú Malá a Veľká sieň. Vďaka prúdeniu chladného vzduchu v zimnom období si môže udržiavať túto krásnu výzdobu. Otvorená je od polovice mája do konca septembra, vstupné do nej je 8 eur. I keď v lete predstavuje jej návšteva príjemné schladenie, nezabudnite na dostatočne teplé oblečenie.

 

Driny

 

Ide o jedinú sprístupnenú jaskyňu na západe Slovenska. Ďalšou výnimočnosťou je vysoký výskyt vápnika vo vzduchu, ktorý veľmi dobre pôsobí na organizmus. Posilňuje jeho činnosť a návštevy v nej sa využívajú aj ako terapia. Má bohatú kvapľovú výzdobu. Po prvýkrát bola sprístupnená v roku 1934. Tunajší obyvatelia ju však poznali podstatne skôr. Najskôr si mysleli, že ide o obyčajnú dieru v podzemí. Postupne ju začali skúmať a v roku 1929 sa im po prvýkrát podarilo dostať aj do nej. Otvorená je od apríla do konca októbra a vstupné je 6 eur.

 

Jaskyňa Zlá diera

 

Ak chcete na vlastnej koži zažiť, ako sa cítia bádatelia pri objavovaní jaskýň, namierte si to k Prešovu. Tunajšia jaskyňa Zlá diera je jedinečná v tom, že stále nie je elektricky osvetlená. Napriek tomu je prístupná verejnosti. Každý návštevník dostane prilbu so svetlom a do podzemia sa tak môže vydať za originálnych podmienok, aké zažívajú jej prví návštevníci. Terén nie je fyzicky náročný a vhodný je aj pre deti. Otvorená je od apríla do konca novembra a vstupné je 6 eur.

 

Važecká jaskyňa

 

Pokiaľ hľadáte nejakú nenáročnú jaskyňu, ktorú zvládnu aj malé deti a navyše má aj jednoduchý prístup, tak istotne navštívte Važeckú jaskyňu v obci Važec. Objavil ju jeden z rodákov, otvorená bola v roku 1954, no už i predtým mohli do nej návštevníci vstúpiť aspoň za provizórnych podmienok. Jaskyňu objavili náhodne počas prechádzky v prírode. Pôvodne slúžila ako útočisko medveďov, v jej útrobách sa našli i ich pozostatky. Má bohatú kvapľovú výzdobu a jej súčasťou je aj menšie jazierko. Otvorená je od februára do konca novembra a vstupné je 5 eur.

Zdroj/autor: ssj.sk, slovakia.travel, zladiera.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa