Belianska jaskyňa: Sintrovú výzdobu obdivujeme už 135 rokov

2017-08-08 12:00:00 |   |    | 

Belianska jaskyňa patrí medzi najviac navštevované sprístupnené jaskyne na Slovensku. Okrem bizarných skalných tvarov je známa bohatým výskytom kalcitovej sintrovej výplne. Včera sme si pripomenuli 135 rokov od jej sprístupnenia verejnosti. Stalo sa tak presne 7. augusta 1882 a jej krása fascinuje návštevníkov dodnes.



 

Belianska jaskyňa bola verejnosti sprístupnená presne 7. augusta 1882, elektricky bola osvetlená už v roku 1896 ako jedna z prvých jaskýň na svete. „Jaskyňa bola pritom známa zlatokopom už v roku 1826, o čom svedčia uhľom písané mená a dátumy na jej stenách. Až objavná cesta Júliusa Husza a Jána Britza, obyvateľov Spišskej Belej, 5. augusta 1881 bola úspešná. Na ďalších objavoch sa podieľali aj ďalší obyvatelia Spišskej Belej ako Augustín Kaltstein a Emmerich Verbovský,“ informovala komunikačná manažérka mesta Alexandra Olekšáková. Belianska jaskyňa je jedinou sprístupnenou jaskyňou vo Vysokých Tatrách a patrí medzi najnavštevovanejšie jaskyne na Slovensku.

Belianska jaskyňa sa nachádza v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry na území Tatranského národného parku. Jaskyňa má dĺžku 3 829 metrov a výškový rozdiel predstavuje 168 metrov. Pobyt v jaskyni trvá asi 70 minút, návštevníkov čaká počas prehliadky 860 schodov, pričom prehliadkový okruh má dĺžku 1 370 metrov. Teplota sa tam pohybuje od 5 do 6,3 stupňa Celzia.

Počas prehliadky jaskyne môže návštevník obdivovať sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, jazierka a mnohé ďalšie formy jaskynnej výzdoby. Jedna zo zastávok na prehliadkovej trase je v Hudobnej sieni, ktorá dostala pomenovanie podľa zvukov dopadajúcich kvapiek vody na hladinu jazierka. V tejto sieni sa pre jej výborné akustické podmienky organizovali hudobné koncerty reprodukovanej klasickej hudby,“ informuje Správa slovenských jaskýň.

V jaskyni sa zistilo 8 druhov netopierov. Dominantný je netopier obyčajný, zriedkavejšie sa vyskytujú netopier fúzatý, netopier Brandtov a netopier brvitý. Z drobných bezstavovcov v jazierkach žije hlbinovka Bathynella natans.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: SITA, ako

Hodnotenie článku:
3.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa