V Kremnických vrchoch objavili jaskyňu, môže patriť k najhlbším nekrasovým na Slovensku

2020-05-09 12:00:00 |   |    | 

Jaskyniari objavili v Kremnických vrchoch jaskyňu, ktorá môže patriť k najhlbším jaskyniam nekrasového pôvodu na Slovensku. Na svojej internetovej stránke to uviedla Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy, pod ktorú oblasť Kremnických vrchov spadá. Jaskyňu pomenovali „Diera nad Pastorkom“ a jej zatiaľ nameraná hĺbka 39,3 metra nie je konečná.



Najnižšie miesto ležiace v hĺbke 39,3 metra nie je konečné. Dalo by sa tam pracovať a postúpiť ďalej, ale miesto je, bohužiaľ, veľmi úzke. O ďalšom pokračovaní hĺbky jaskyne svedčí prievan,“ povedal Peter Holúbek, speleológ zo Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva (SMOPAJ) v Liptovskom Mikuláši. Práve Holúbek jaskyňu v marci osobne preskúmaval. Počas prvého marcového prieskumu s pomocou jednostopového lana zostúpil do hĺbky 30 metrov. Počas druhého marcového prieskumu zostúpil do uvedenej, takmer 40-metrovej hĺbky.

Riaditeľ Správy CHKO Štiavnické vrchy Peter Farbiak pre agentúru SITA uviedol, že miestni obyvatelia o jaskyni vedeli. Keďže však prírodný útvar nikto neskúmal, nebola nikdy oficiálne registrovaná. Prvé prieskumy v marci 2020 znamenajú, že „Diera nad Pastorkom“ bude oficiálne registrovaná ako prírodná pamiatka. Počas prieskumu jaskyniari zaznamenali prítomnosť netopierieho druhu - podkovára malého.

Hornina, z ktorej je jaskyňa zložená, vznikla v období stredného miocénu - sarmatu, teda asi pred jedenástimi miliónmi rokov. „Diera nad Pastorkom predstavuje pomerne častý jav vo vulkanických, pieskovcových horninách a čiastočne aj v karbonátoch, keď gravitácia pôsobiaca na masív spolu s ostatnými činiteľmi spôsobí trhlinu, ktorá sa rozšíri do takej miery, že je prístupná pre človeka,“ vysvetľuje Holúbek. Dodáva, že podobné lokality sa nachádzajú v Kremnických vrchoch v okolí Skalky, v Štiavnických vrchoch v Szabóovej skale a v kameňolome pri Lehôtke pod Brehmi.

Diera nad Pastorkom“ je lokalizovaná v Jastrabskej vrchovine v katastrálnom území obce Kopernica v nadmorskej výške 642 metrov. Na povrchu sa nachádzajú dva vstupné otvory do podzemných priestorov, ktoré navzájom nie sú prepojené. Severnejšia lokalita má dĺžku 137 metrov. Odborníci zo SMOPAJ plánujú v prieskume jaskyne pokračovať. Ich cieľom bude zamerať priestory a zistiť súvislosť oboch podzemných fenoménov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dušan Hein
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa