V Pružinskej Dúpnej jaskyni nájdete kosti jaskynného leva a medveďa, ochutnať môžete jaskynný tvaroh

2020-08-01 12:00:00 |   |    | 

Neďaleko obce Pružina (okres Považská Bystrica) vo svahu Čierneho vrchu sa nachádza jedna z najstarších známych jaskýň na Slovensku – Pružinská Dúpna jaskyňa. Predpokladá sa, že vznikla asi pred 10 miliónmi rokov. Z dedinky Priedhorie vás k nej dovedie náučný chodník. V jeho záverečnej časti sa pripravte na strmú cestu lesom, kde prekonáte 100 výškových metrov, avšak za tú námahu jaskyňa rozhodne stojí.



 

Pružinská Dúpna jaskyňa je dlhá približne 300 metrov, miestami široká až do 20 metrov a vysoká do 5 metrov. Verejnosti je však prístupná len jej časť. Zaujímavosťou je výzdoba z mäkkého sintra (jaskynného tvarohu), ktorý lieči choroby dýchacích ciest. Snehobiela farba sintrovej výzdoby kontrastuje s tmavým dnom jaskyne, ktoré je na mnohých miestach pokryté vrstvami guána – netopierieho trusu.

V hlbších častiach jaskyne je možné vidieť mohutné kvapľové stalaktity, stalagmity aj stalagnáty. Za klenot jaskyne je považovaná tzv. Vianočná sieň, ktorej strop tvoria stovky snehobielych kvapľov. Vzhľadom na ochranu prírodných hodnôt zatiaľ nie je sprístupnená.

V dávnych dobách obývali Pružinskú Dúpnu jaskyňu okrem pravekých ľudí aj jaskynné medvede a jaskynné levy. Najstaršími nálezmi sú ich kosti a lebky spred asi 80 tisíc rokov, ktoré vám jaskyniari radi ukážu. V súčasnosti, najmä počas zimných mesiacov, nachádza v jaskyni útočisko viacero druhov netopierov a iných vzácnych živočíchov.

Na niektorých miestach v jaskyni vidno rôzne nápisy. Väčšina z nich pochádza zo začiatku 20. storočia. Zrejme najstarší, dnes už nečitateľný nápis, je nad vchodom do jaskyne z vonkajšej strany. Prvá písomná zmienka o jaskyni je z roku 1860. Neskôr, v roku 1895 ju preskúmal známy trenčiansky župný lekár, prírodovedec a múzejník Dr. Karol Brančík, ktorý vyhotovil aj jej prvú mapu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: visit.trencin.sk

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa