Tipy na výlet: Pri Smoleniciach znovu sprístupnili jaskyňu Driny

2022-04-08 08:00:00 |   |    | 

V piatok 1. apríla po zimnej prestávke znovu otvorili jaskyňu Driny, ktorá leží neďaleko Smoleníc. Ide o jedinú sprístupnenú jaskyňu na západnom Slovensku, ktorá je vyhľadávanou atrakciou Malých Karpát. Táto oblasť ponúka aj množstvo značených turistických ciest vhodných na prechádzky alebo cyklotúry.



 

Jaskyňa Driny je od októbra do marca dôležitým zimoviskom až jedenástich druhov netopierov, a preto býva v tomto období každoročne pre verejnosť uzavretá.Od 1. apríla je však znovu prístupná, časy vstupov v apríli a v máji sú o 10:00, 11:30, 13:00 a 14:30 hod. Jaskyňa je otvorená každý deň okrem pondelka,‟ hovorí Alexander Prostinák, zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Jaskyňa Driny sa nachádza v rekreačnej oblasti Jahodník a vchod do nej leží v nadmorskej výške 399 m n. m. Jednodňový výlet do Smoleníc s návštevou jaskyne je možné pohodlne absolvovať autobusom, vlakom i autom. Autobusová zastávka je od nej vzdialená asi 40 minút chôdze a platené parkovisko asi 25 minút, odkiaľ cesta vedie po náučnom chodníku Smolenický kras až k jaskyni.

V okolí Smoleníc je možné vydať sa aj na pešiu alebo cykloturistiku po mnohých značených a bezpečných chodníkoch. V rozsiahlych lesoch Malých Karpát sa nachádzajú menej i viac náročné trasy, na ktorých však návštevníci nezažijú rušnú dopravnú premávku.

Niekoľko okruhov končí aj priamo pri Smolenickom zámku, ktorý je neoddeliteľnou a neprehliadnuteľnou súčasťou obce. Prehliadky zámku sú pre verejnosť síce len počas letných a jesenných mesiacov, no priamo pod zámkom sa nachádza rozsiahly anglický park, jazierko a aj vyhradené udržiavané ohnisko so zázemím, v ktorom si návštevníci môžu pohodlne opekať,‟ dodáva Alexander Prostinák.  

Výhľad na zámok majú aj hostia miestneho medovinárstva Včelovina, ktoré sa venuje výrobe medovín, ako aj osvete včelárstva. „Pre návštevníkov je prístupný rozsiahly areál pre deti, ktorý je tematicky venovaný včelárstvu. Naša záhrada je už rozkvitnutá, včielky sa prebúdzajú, a tak tu môžete stráviť čas s deťmi a vychutnať si poobednú kávu a medový dezert u nás na terase s výhľadom na zámok,‟ hovorí Pavol Kudláč z medovinárstva Včelovina.

Obec Smolenice po zimnej prestávke plánuje začiatkom apríla znovu sprístupniť aj zdieľané bicykle. Tie budú opäť zaparkované pri najnavštevovanejších turistických miestach v Smoleniciach.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa