Miznúce unikáty - ktoré najobľúbenejšie turistické lokality sú v ohrození?

2012-12-24 10:00:00 |   |    | 

Miznúce ľadovce v národnom parku Glacier, Mexico City prepadajúce sa každý rok o niekoľko centimetrov, miznúce skupiny levov v afrických džungliach alebo pyramídy v Gíze, ktoré žmýka masívna turistika. Ktoré ďalšie miesta na Zemi už skoro môžu skončiť v prepadlisku dejín?



Súčasná doba prináša okrem mnohých technických vymožeností a blahobytu i niekoľko ťažkých „balvanov“.

Jeden má tvar globálnych zmien klímy, druhý sa podobá sociálne chaotickému a premrštene rýchlemu boomu. Trpí tým celá spoločnosť a v rovnakej miere i mnohé obľúbené turistické destinácie. Tádž Mahal, africké levy, arktické medvede, ľadovcové parky, more, pyramídy i najvyššia hora Afriky.

 

Hroziace teplomery

Niet snáď silnejšieho pojmu v súčasnej ekologickej rétorike než globálne otepľovanie (presnejšie globálne zmeny klímy). Niektorí v tomto hesle vidia rozbesneného diabla, iní zase nafúknutú bublinu. V skutočnosti je však evidentné, že na mnohých miestach našej planéty sa globálne zmeny klímy nepríjemne odrážajú. Jedným z najskloňovanejších názvov v tejto súvislosti je dych berúci Glacier National Park v Kanade.

Miesto, ktoré sa stalo almou mater mnohých amerických horolezcov sa v súčasnosti „topí pod rukami“. V roku 1850 miestne hory skrývali 150 ľadovcov, dnes ich tu podľa výskumov vedeckej organizácie NOROCK nájdeme len 26. Mnohí vedci sa navyše domnievajú, že do roku 2030 sa roztopia úplne všetky ľadovce tohto jedinečného parku.

 

  • Mamut s čiapočkou pre začiatočníkov

Kilimandžáro sa pýši tým, že je jedným z mála miest v Afrike, kde nájdete sneh, ale tiež tým, že ide o jedinú najvyššiu kontinentálnu horu, ktorá je priechodná i pre obyčajných turistov. Jeho snehová čiapočka je však stále tenšia a odborníci sa domnievajú, že už onedlho úplne zmizne.

 

So zmenami skupenstva je na tom podobne i Mŕtve more na hranici Izraela a západného brehu Jordánu. Tento kút Zeme sa stal populárnym vďaka svojej „slanej základni“. Mŕtve more je totiž jedno z najslanších morí na svete. Stačí si doň len ľahnúť s novinami a zaručene sa nepotopíte. Vďaka veľmi teplému počasiu sa však čím ďalej tým viac odparuje. Hladinu vody vždy dopĺňala rieka Jordán. Tú však stále častejšie využívajú mestá Izraela, palestínskych území a Jordánska. Prítok do mora je preto výrazne slabší. Svedčia o tom i čísla - za rok klesne hladina Mŕtveho mora o 90 centimetrov.

 

Davy, peniaze a výfuky

Teplotné zmeny sú síce tristné, ale zdajú sa nám tak trochu neuchopiteľné. Na druhej strane výfukové plyny si dokážeme predstaviť oveľa lepšie. Jednou z ich najväčších obetí je indický Tádž Mahal, ktorý plyny na seba lepí ako o život. Jeho unikátna biela fasáda sa preto zafarbuje na bledožlto. Správcovia mauzólea tento kaz „liečia“ špeciálnym bahenným obkladom, ktorý má fasádu budovy vyčistiť. Pamiatka je z tohto dôvodu často zatvorená pre turistov. To síce cestovateľov príliš nepoteší, samotnej pamiatke to však prospieva. V dôsledku turistickej mašinérie totiž Tádž Mahal navštívia ročne až 4 milióny turistov, ktorí životnosti pamiatky príliš neprospievajú. S jej návštevou by ste sa mali preto poponáhľať. Pamiatkari totiž uvažujú i o tom, že tento skvost pre turistov na čas úplne uzavrú.

Na preľudnenosť dopláca i pulzujúce veľkomesto „Juhu“ - Mexico City. Priestor, kde žije takmer 30 miliónov obyvateľov, sa totiž prepadá do zeme v dôsledku vrtov čerpajúcich podzemnú vodu. Za sto rokov tu došlo k prepadu o 9 metrov. To výrazne ohrozuje predovšetkým miestne pamiatky, napríklad najväčšiu katedrálu v Latinskej Amerike - Catedral Metropolitana.

 

Labutia pieseň pre zvieracích kráľov

Ohrozené nie sú len pamiatky či parky. V poslednej dobe ubúda v prírode tiež stále viac živočíšnych druhov. Veľmi markantne sa tento jav podpisuje napríklad na levoch v Afrike. Dobrodružné safari s cieľom vidieť týchto „kráľov džungle“ sú pre africkú turistiku hlavným zdrojom príjmov. Majestátne šelmy však lákajú tiež pytliakov, lovcov a farmárov. Pre mnohých rančerov sa levy stali prostým obchodným artiklom. Lovci strieľajú levy pre „športový adrenalín“. V mnohých radách správcov národných parkov panuje silná korupcia, a preto ani tu nie sú levy v bezpečí. Výsledkom je, že za posledných tridsať rokov kleslo množstvo levov z 200 tisíc na 50 tisíc.

Ďalším z ohrozených druhov sú arktické ľadové medvede žijúce v niektorých oblastiach Kanady a Aljašky. Globálne otepľovanie im totiž obmedzuje možnosť získavať potravu. Ľadové medvede sa živia tuleňmi, ktoré lovia na plávajúcich kryhách. Pre roztápanie krýh sú však nútené zostávať na súši a živiť sa len vyberaním vtáčích hniezd. Niektorí odborníci vyhlasujú, že ak to takto pôjde ďalej, dve tretiny populácie ľadových medveďov do roku 2050 vyhynie.

 

 

Tipy na zájazdy

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov:

 

  • Veľký okruh po Mexiku: Upúta Vás farebnosťou a pestrosťou folklóru. Spoznáte najzaujímavejšie architektonické skvosty mayskej a aztéckej kultúry i svetoznáme letoviská.
  • Okruh po Indii a Nepále: Vydajte sa do panstva rozprávkových maharadžov, za stavebnými klenotmi Mughálov i do ríše tajomnej hindskej mystiky.
  • Keňa, Tanzánia, Zanzibar: Okruh po výkladnej skrini čiernej Afriky kombinuje stretnutie s tisícovými stádami divej zveri, pôvodnými obyvateľmi a pobytom na exotickom Zanzibare.

 

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa