Sedem prírodných divov sveta je z Ázie, Južnej Ameriky a Afriky

2011-11-14 13:05:00 |   |    | 

Siedmimi najväčšími prírodnými divmi sveta sú podľa internetového hlasovania Amazónie juhokórejský ostrov Čedžu, vietnamská zátoka Ha Long, argentínsko-brazílske vodopády Iguazú, indonézska rezervácia Komodo, filipínska podzemná rieka Puerto Princessa a Stolová hora v Južnej Afrike. Rozhodla o tom akcia švajčiarskej nadácie New7Wonders, ktorej predbežné výsledky boli zverejnené minulý týždeň na jej webových stránkach. Definitívne výsledky budú po dôkladnom prepočítaní všetkých hlasov zverejnené začiatkom roka 2012 na slávnostnej ceremónii.



Hlasujúci volili zo zoznamu 28 finalistov, ktoré vybral medzinárodný tím odborníkov na prírodu v čele s bývalým šéfom Organizácie OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) Federikom Mayorom z pôvodného zoznamu 77 semifinalistov. Ten bol zostavený na základe predchádzajúceho internetového hlasovania svetovou verejnosťou.

Česko v následne vytvorenom užšom výbere 28 zastúpenie nemalo, pretože sa do neho nedostala Pravčická brána v Českom Švajčiarsku - skončila v semifinále. Podobne dopadlo i slovenské Štrbské pleso vo Vysokých Tatrách. Zástupcovia Česka a Slovenska v súťaži zostali len na zozname 42 náhradníkov zostavenom z najlepších semifinalistov.

Medzi finalistov sa prebojovalo niekoľko iných európskych prírodných krás, napríklad sopka Vezuv v Taliansku, Mazurské jazerá v Poľsku, pohorie Schwarzwald v Nemecku a hora Matterhorn na švajčiarsko-talianskej hranici. V konečnom hlasovaní sa ale žiadna z nich nepresadila. Európa tak nemá podľa tohto hlasovania žiadny prírodný div sveta.

Na zozname 28 finálových kandidátov nechýbali svetoznáme lokality ako národný park Veľký kaňon (Grand Canyon) v USA, Mŕtve more medzi Izraelom a Jordánskom, ekvádorské súostrovie Galapágy, Maldivy, Veľký bariérový útes v Austrálii, ale aj najvyššia hora Afriky Kilimandžáro.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.9/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa