Spoznajte krásy Švajčiarska z vlaku Glacier Express

2012-05-21 10:05:00 |   |    | 

ŠVAJČIARSKO - Cesta v Glacier Express, spájajúcom dve hlavné horské strediská St. Moritz Zermatt vo švajčiarskych Alpách, je u turistov veľmi obľúbená a to najmä vďaka prekrásnym pohľadom na krásnu alpskú krajinu. Veľká časť z jeho cesty prechádza cez a pozdĺž svetového kultúrneho dedičstva UNESCO známeho ako „Rétska železnica v krajine Albula/Bernina“. Vlak dostal meno "ľadovcový", pretože jeho trasa je vedená po najvyššie položených úzkorozchodných tratiach v blízkosti niektorých veľkých švajčiarskych ľadovcov.



Malebná krajina, zasnežené alpské vrcholky, zvučné horské potôčiky, lúky, historické pevnosti, skalnaté útesy, malebné dedinky, osviežujúce horské jazerá, romantické dedinky a zvodné vinice. Výlet na palube Glacier Expressu je proste neopísateľne krásny. Tento vlak však nie je rýchlik v pravom zmysle, preto má povesť najpomalšieho rýchlika na svete.

Cesta v Glacier Express trvá 7 a pol hodiny, prechádza cez 291 mostov, 91 tunelov a cez  „Oberalps Pass“ - najvyšší bod vo výške 2 033 metrov nad morom. Zažijete Švajčiarsko prakticky v rámci jedného vlaku. Vyrazíte z presláveného kúpeľného mestečka Zermatt na úpätí Matterhornu a vlak vás povezie príjemnou cestou až do očarujúceho rekreačného mesta St. Moritz. 

Rýchlik prechádza cez mejastátne hory. Matterhorn, ktorý sa šplhá až do výšky 4 545 m, alebo Piz Bernina, ako jediná štvortisícovka východnej časti Álp. Za najkrajšiu časť cesty býva označovaný prechod cez Švajčiarsky národný park v kantóne Graubünden, (ktorý je národným parkom od roku 1909), cesta údolím Albula (Albulabahn), kde sa vlak krúti v točitých tuneloch, prekonáva niekoľko mostov, galérií, stúpanie a klesanie v sedle Oberalppass.

Prvá jazda vlaku sa datuje do roku 1930. Dňa 22. júna 2010 oslávil Glacier Express svoje 80. narodeniny. V roku 2006 boli zaradené panoramatické vozne. Vlak má však aj svoju smutnú minulosť - v roku 2010 došlo k nehode, pri ktorej zomrel jeden turista.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Foto: wikipedia, Jo in Riederalp, Wandervogel, Timichal, Kabelleger, Champer, Hrouda, Daniel Schwen

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa