Po hladine Bajkalského jazera na Sibíri

2012-09-12 14:30:00 |   |    | 

RUSKO - Len máloktoré jazero na svete láka toľko pozornosti ako práve jazero Bajkalské. Prečo je to tak? Nuž, okrem toho, že je to najhlbšie jazero na svete, pochváliť sa môže aj titulom najstaršie jazero na svete a zároveň patrí aj k tým najkrajším. Prijmite teda naše pozvanie na plavbu po hladine tohto prírodného skvostu.



Z hlbín prehistórie

Bajkalské jazero nachádzajúce sa vo východnej Sibíri je najhlbším nielen z geografického hľadiska, ale preneseným významom aj z hľadiska historického. Odborníkmi je totiž považované za najstaršie jazero na svete. Vzniklo pred 30 až 25 miliónmi rokov, v období, keď bol zlom v zemskej kôre vytvorený dôsledkom zrazenia indickej a euroázijskej platne, zatopený. A že išlo o poriadne hlboký zlom, svedčí aj maximálna hĺbka jazera: neuveriteľných 1 637 metrov! V tejto súvislosti je pomerne prekvapujúce, že tu našlo svoj domov až 2 630 rôznych druhov živočíchov a rastlín, spomedzi ktorých až dve tretiny patria medzi endemity.

 

Dvadsaťsedem ostrovov

Bajkalské jazero môžeme bez obáv nazvať veľkým vnútrozemským morom, hoci sa v ňom nachádza sladká voda. Jeho rozmery nám však takéto označenie bez problémov dovoľujú. Môže sa totiž pochváliť rozlohou viac ako 31 tisíc kilometrov štvorcových, čo mu zabezpečuje ôsme miesto v rebríčku najväčších svetových jazier.

Ak si neviete bližšie predstaviť, aká je to vlastne veľká plocha, ide približne o dve tretiny rozlohy Slovenska. Z hľadiska objemu má tiež fascinujúce rozmery - tentokrát ide o viac ako 23 tisíc kilometrov kubických, čo je približne dvadsať percent celkových zásob pitnej vody na svete. A niet sa čomu čudovať, veď do tohto jazera vteká neuveriteľných 337 riek!

Keď už spomíname nejaké tie fakty, nemali by sme zabudnúť ani na ostrovy nachádzajúce sa na Bajkalskom jazere. Viete, koľko ich tu je? Rovných dvadsaťsedem. Najväčší z nich, s názvom Oľchon, má rozlohu až 730 kilometrov štvorcových, čo je približne dvojnásobná rozloha Bratislavy. Druhým najväčším je ostrov Veľký Uškanij s rozlohou 9,3 kilometra štvorcového.

 

Bajkal a turistický ruch

Turistov človek dnes nájde už všade a v prípade Bajkalského jazera sa tomu ani nedá čudovať, keďže ide o skutočný prírodný klenot. Ak by ste mali záujem navštíviť ho aj vy, najlepšie urobíte, keď si za východzí bod zvolíte sibírske mesto Irkutsk nachádzajúce sa na trase Transsibírskej magistrály.

Z tohto mesta je potom možné navštíviť samotné Bajkalské jazero, kde medzi najnavštevovanejšie turistické centrá patrí osada Listvyjanka ležiaca na rieke Angara, ktorá ako jediná z jazera vyteká. Nájdete tu ubytovanie aj stravovacie služby a určite stojí za to navštíviť tiež miestne múzeum.

Navštíviť sa však určite oplatí aj rybárska osada Chužir, ktorá sa nachádza na spomínanom najväčšom ostrove Bajkalu, na Oľchone. Okrem vynikajúcich rybích pochúťok tu nájdete aj staré šamanské miesto, z ktorého cítiť dávnu múdrosť miestnych obyvateľov.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa