Najzaujímavejšie fakty o Aljaške

2013-11-30 14:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Aljaška, najväčší štát v USA, je cieľom takmer všetkých milovníkov prírody či dobrodruhov. Kto by netúžil objavovať vrchy zamrznuté v čase alebo sa pohrúžiť do atmosféry hmlou pokrytých jazier? Ako by niekto odolal prírode ako vystrihnutej z plagátu, domovu losa, orla bielohlavého či medveďa grizlyho? Aljaška sa právom pýši svojimi darmi, scenériou vyrážajúcou dych a osvojuje si viaceré „naj“ v končinách Severnej Ameriky.



Polostrov odkúpili Američania od Ruska v roku 1867 za 7,2 mil. dolárov. Štátna vlajka, Veľký voz a Polárka na modrom podklade, bola prijatá podľa návrhu iba 13-ročného chlapca, Bennyho Bensona. Modrá má symbolizovať jazerá a nebo, Polárka je tu pre budúcnosť severského štátu v únii a Veľký voz zo súhvezdia Veľkej medvedice symbolizuje jeho silu.

Hlavným mestom je Juneau. Ak by ste chceli mesto navštíviť, je to možné iba loďou alebo lietadlom. Rozlohou najväčšie je mesto Anchorage.

Pobrežie Aljašky lemujú viaceré moria: Beringovo a Čukotské more, Severný ľadový oceán a Tichý oceán. Celková dĺžka pobrežia tvorí neuveriteľných 6 640 míľ. Čo sa ešte vodstva týka, nájdeme tu niečo okolo troch miliónov jazier, z ktorých je asi iba tritisíc pomenovaných. Najväčšie z nich je jazero Illiama. Územím preteká približne 3 tisíc riek.

Nachádza sa tu viac aktívnych glaciálov (ľadovcov) ako na celej obývanej časti Zeme. Najväčší je Malaspina s rozlohou 805 míľ štvorcových.

Aljaška sa pýši štrnástimi pohoriami. Mount McKinley je najvyšší vrch pohoria Alaska Range (6,194 m) a zároveň aj Spojených štátov. Nájdeme tu 29 vulkánov. Je tu deväť národných parkov a vôbec, 13 percent územia na Aljaške je chránených.

Polárnu noc možno zažiť 21. decembra, kedy slnko 24 hodín nevychádza, a naopak polárny deň je tu 21. júna, kedy slnko svieti po celých 24 hodín. Medzi vyhľadávané prírodné úkazy na Aljaške patrí pozorovanie polárnej žiary. Najlepší čas na pozorovanie je v zime. Pozorovaním slnka sa dá dva-tri dni vopred určiť, kde sa polárna žiara objaví. Predpoveď polárnej žiary však nie je taká presná ako predpoveď počasia.

Väčšina distribúcie rýb v celej Amerike pochádza z Aljašky. Najväčším zo všetkých druhov lososov na Aljaške je losos kráľovský (chinook). Môže dorásť do veľkosti takmer 60 kg.

Na záver ešte jedna perlička. Vďaka extrémne dlhým dňom v lete sa tu pestovaniu zeleniny veľmi darí. Aljaška drží rekord vo váhe kapusty, ktorá vážila 42,6 kg!

 

Zdroj/autor: wikipedia, alaskaseafood.org, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.8/5 (56 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa