Podmorské múzeum v Karibiku, najväčšie svojho druhu na svete

2012-12-24 14:00:00 |   |    | 

V súčasnosti sa oblasť Quintana Roo v mexickom Cancúne stala domovom zvláštneho podmorského neživého sveta. Jeho súčasťou sú impresívne sochy ponorené do múzea v hlbinách Karibiku. Kto a prečo sa rozhodol vytvoriť toto dielo?



Britský sochár Jason De Caires Taylor dokázal skĺbiť umenie a pomoc prírode. Vytvoril sochy, ktoré svojou prítomnosťou priťahujú morský život. Je to najväčšie podmorské múzeum na svete. Nachádza sa v Karibskom mori neďaleko Cancúnu.

Projekt sa začal v novembri roku 2009 a dodnes je tam vyše 400 plastík v hĺbke 9 až 20 stôp. Cancún Marine Park je jedným z najnavštevovanejších vodných plôch na svete s počtom návštevníkov viac ako 750 tisíc. Taylorove sochy nájdete aj pri ostrove Grenada či v Canterbury vo Veľkej Británii.

Skulptúry zaberajú cez 400 metrov štvorcových a spolu vážia niekoľko tisíc ton. Boli nainštalované žeriavom, nakoľko manipulácia obyčajnou ľudskou silou zďaleka nestačila.

Taylor vytvoril sochy ľudí, ktoré znázorňujú vplyv človeka na životné prostredie. Ich veľkosť zodpovedá veľkosti človeka. Každá socha má svoj vlastný význam, napríklad ako "The Dream Collector"(„Lapač snov“), "Man on Fire" („Muž v ohni“) alebo "The Silent evolution" („Tichá evolúcia“). Uvidíte tu nahé ženy, starcov, deti, proste ľudí všetkých možných charakterov. Každá socha má jedinečný výraz. Nachádza sa tu aj socha Puerto Morelosa, slávneho mexického moderátora.

Dostať sa k týmto sochám nie je jednoduché. Buď si oblečiete neoprén alebo budete sledovať toto dielo v špeciálnom člne s priehľadným dnom.

Toto podmorské dielo má prispieť k obnove života pod vodou v dôsledku ničivých hurikánov a erózií. Taktiež chcel autor odlákať pozornosť od koralov a útesov, ktoré ničia mnohí návštevníci. Sochy sú vyrobené zo špeciálneho materiálu šetrného k prírode. Sú v nich vyvŕtané diery a tak sa ich ryby, morské chaluhy a rôzne živočíchy rozhodli využiť ako svoj domov.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa