Island už viac nechce svoje pomenovanie, hľadá nový názov

2012-11-15 14:30:00 |   |    | 

ISLAND - Islandčania už majú údajne dosť názvu svojho ostrova. Islandský turistický úrad hľadá na internete pod mottom Island iným menom nový, vhodný názov pre malú ostrovnú krajinu. Do 21. marca 2013 môžu Islandčania zasielať svoje návrhy. Víťazný názov vyberie komisia, ktorú zriadi turistický úrad. Autor najlepšieho mena dostane finančnú odmenu. Čo sa potom stane, nie je známe.



Vypísanie súťaže vyvolalo rozličné kontroverzné reakcie a diskusie v médiách a na islanských sociálnych sieťach. Doterajšie návrhy ako Björkland, Worry4FutureLand, WarmTreesLand či LostinWonderland nie sú však dostatočne presvedčivé, aby sa mohli stať názvom Islandu.

Ostrov objavil pred asi 1 000 rokmi Viking známy pod menom Floki Vilgerdarson a nazval ho Island, pretože mu pripadal ako chladná púšť. Neskôr sa Vilgerdarson opäť vrátil na toto miesto. Odvtedy sa šíri povesť, že ostrovu dal preto taký neatraktívny názov, aby si ho mohol ponechať celkom pre seba.

Island, dlhý tvar Islandská republika, je ostrovný štát neďaleko Grónska považovaný za súčasť Európy. 17. júna 1944 bol Island vyhlásený za republiku a personálna únia s Dánskom bola zrušená.

 

Zdroj/autor: sita, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa