Austrália: najväčšia sieť morských národných parkov našej planéty

2012-11-16 16:00:00 |   |    | 

AUSTRÁLIA - Austrália vytvorila najväčšiu sieť morských národných parkov na svete, ktorá bude ochraňovať oblasti oceánu s celkovou veľkosťou západnej Európy. Cieľom opatrenia je zabrániť prieskumu ropy a zemného plynu a komerčnému rybolovu v najcitlivejších zónach.



Rozhodnutie sa týka ochrany 2,3 milióna štvorcových kilometrov oceánu, vrátane oblastí tropického Koralového mora pri pobreží severovýchodného štátu Queensland a koralových útesov pri juhozápadnom pobreží Austrálie.

V nových chránených oblastiach bude obmedzený komerčný rybolov, ako aj prieskum ropy a zemného plynu, nezakážu v nich však lodnú dopravu, cestovný ruch či potápanie.

Rozhodnutie rozhnevalo odvetvie komerčného rybolovu, najmä v štáte Queensland. Nespokojní s tým, že prišli o prístup do niektorých oblastí, sú tiež rekreační rybári, ktorí sa sťažovali na diskrimináciu.

Opatrenie však zasiahne len približne jedno percento komerčného rybolovu v krajine. Rekreačný rybolov rozhodnutie sotva ovplyvní, keďže národné parky sú stoky kilometrov od pobrežia.

OSN tento rok vo svojej správe uviedla, že svetoznámu austrálsku Veľkú koralovú bariéru ohrozuje priemyselný rozvoj a v budúcom roku by mohli zvážiť jej zaradenie na zoznam ohrozeného svetového dedičstva.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa