Prvé metro na svete bolo v britskej metropole, Londýne

2013-01-14 16:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Prvú podzemnú dráhu na svete sprístupnili v Londýne pred 150 rokmi. Verejnosť sa metrom mohla odviezť 10. januára 1863 na časti linky Metropolitan Railway. Niektoré jej stanice sú v súčasnosti chránené už ako architektonické a historické pamiatky.



Okrem veľkých davov premiestňujúcich sa ľudí bol v tom čase v britskom hlavnom meste aj ďalší (zapáchajúci) problém, ktorého príčinou boli kone. Myšlienka umiestniť aspoň časť londýnskej dopravy pod zem sa objavila už v roku 1830. Oficiálna podpora z parlamentu prišla v roku 1854, keď bolo odsúhlasený zámer vystavať prvú linku metra z Paddingtonu cez King Cross na Farringdon Street.

Problémom sa ukázali ako vždy financie, ktoré sa podarilo zabezpečiť v roku 1859. Argumentom bolo, že takáto doprava prinesie mestu čistejšie a zdravšie prostredie, otvorí sa stred mesta a umožní tiež pracujúcim presťahovať sa na predmestia s ľahkou dostupnosťou.

S prácami sa začalo vo februári 1860. Metro sa budovalo tesne pod povrchom a tak kde to nebolo nutné, viedla trasa i nad zemou, okrem iného aj preto, že vozy s cestujúcimi mala ťahať parná lokomotíva. Obrovskej výstavbe za obeť padli mnohé domy a trpela aj doprava.

Pre verejnosť sa metro otvorilo 10. januára 1863. Deň predtým sa podzemkou na takmer sedem kilometrovej trase z londýnskeho nádražia Paddington do stanice Farringdon Street odviezlo vedenie spoločnosti a jeho hostia. Slávnosť zakončili elegantným obedom.

Vozne prvých súprav boli osvetlené plynovými lampami. V prvej triede sa pri tomto svetle vraj dala čítať tlač, ale len keď vlak stál. Pri pohybe vlaku mihotanie plameňa takúto kratochvíľu znemožňovalo. Lavice v druhej triede boli potiahnuté kožou, pohodlné boli aj sedadlá prvej triedy. Všetky stanice obliehali v prvý deň dychtiví cestujúci, nie všetci si však dopravný zázrak mohli vyskúšať. Vlaky boli plné. Prvú tlačenicu cestujúci absolvovali pri vstupe do stanice, ďalšia ich čakala pri predaji lístkov a potom pri nastupovaní. Podľa dobovej tlače bolo priam zázrakom, že sa v ten deň nestala žiadna nehoda.

V krátkom čase podzemka prepravovala 26 tisíc pasažierov každý deň. Pre porovnanie dnes sú ich milióny. V súčasnosti má londýnske metro 400 kilometrov a obsluhuje 275 zastávok.

 

Zdroj/autor: information-britain.co.uk, guardian.co.uk, tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa