Stratený raj v Číne - objavili obrovskú jaskyňu s vlastnou klímou

2013-10-09 15:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Keď čínski baníci v minulosti pracovali v štôlňach neďaleko jaskyne Er Wang Dong, ani netušili, že iba kúsok pod nimi existuje samostatný stratený svet.



Svet pred pár dňami uzrel absolútne prvé zábery novoobjavenej jaskyne Er Wang Dong, a to vďaka mesačnej výprave pätnástich jaskyniarov a fotografov, ktorí sa koncom minulého roka vybrali prebádať jaskynné systémy v čínskej provincii Chongqing. Neďaleko obce Ranjiagou sa rozhodli vydať po stopách baníkov, ktorí kedysi niektoré ramená jaskynného systému blízko pri jej vstupe využívali pri práci, no ten nikdy nebol poriadne preskúmaný.

Údiv bádateľov bol neopakovateľný, keď sa spustili do neočakávanej hĺbky a objavili priestor taký obrovský, že obsahoval oblak. Ako vysvetľuje jaskyniar Robbie Shones, člen výskumného tímu, pri rastúcej vlhkosti v priestore o veľkosti až 12 akrov sa vzduch nedokáže vyvetrať iba cez maličký otvor vo výške 250 metrov. Vytvárajú sa oblaky a hmly a mení sa počasie, systém teda svoje vlastné podnebie. „Bolo to ako severný Wales v horšom počasí,“ popisuje svoje dojmy Shones.

Všetky priechodné cesty sa nachádzajú hlboko pod zemským povrchom, nikdy teda nevideli svetlo. Celá sieť meria až neuveriteľných 51 tisíc metrov štvorcových, má vlastné vodné zdroje i bujnú vegetáciu. To mnohým pripomína slávnu verneovku Cesta do stredu Zeme.

„Niektoré jaskyne sú prístupné veľkým vstupným vchodom, iné vyžadujú dlhé plávanie, ďalšie treba vertikálne zlaniť do obrovskej hĺbky,“ približuje Shones priebeh expedície. „Museli sme si dávať pozor na úroveň hladiny vody v jaskyniach, najmä ak na povrchu pršalo. Odvodňovanie do tohto priestoru je masívne a jaskyne sa rýchlo môžu stať nebezpečné a nepriechodné.“

Jaskyniar zároveň neskrýva radosť z toho, že mohol byť v skupine vyvolencov, ktorí sa strateným rajom prešli ako prví. Po stopách expedície Erin Lynchovej sa pravdepodobne čoskoro vydajú ďalší vedci, aby dôkladne zdokumentovali nové nálezy. Niet pochýb o tom, že okrem samotných jaskynných priestorov na nejaké určite natrafia aj vo faune či flóre. Jaskyňa Er Wang Dong totiž očividne od počiatkov Zeme žila svojím vlastným životom.

 

Zdroj/autor: Daily Mail, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa