Praha a Viedeň sa dostali do prvej desiatky miest ideálnych pre mladých

2013-10-19 14:00:00 |   |    | 

Portál List25 pred časom zostavil rebríček 25 miest, ktoré sú z rôznych príčin považované za vhodnejšie na život pre dynamických, voľnomyšlienkárskych ľudí pod hranicou tridsiatky. Ľudia odchádzajúci za štúdiom či prácou často zakotvia práve tam, kde nájdu aj čosi viac pre pohodlný a inšpirujúci život. Tu je pár príkladov.



Zrejme celkom milým prekvapením je hneď prvé miesto rebríčka, ktoré obsadila Viedeň. Podľa editora portálu je dôvodom to, že mesto ponúka všetko, čo môže mladý človek chcieť. Čiže kultúru, históriu, ekonomiku, ideálne životné prostredie. Na druhom mieste skončil New York, mesto, ktoré nikdy nespí. Jedno z troch centier svetovej ekonomiky, s vyše 800 jazykmi, ktoré sa medzi jeho obyvateľmi miešajú, ponúka širokú škálu možností vo všetkých aspektoch každodenného života mladých ľudí.

V prvej päťke rebríčka sa ocitlo aj austrálske Melbourne, takzvané „Garden City“, prezývané tiež kultúrnym centrom Austrálie. V roku 2008 sa mu ušlo aj štvrté miesto v rebríčku top študentských miest. Ideálne je vraj pre terciárne vzdelávanie, pretože má cenovo veľmi dostupné bývanie, celkovo patrí medzi najmenej nákladné spomedzi miest v Austrálii a zároveň je veľmi rôznorodé. Hneď za Melbourne sa umiestnil brazílsky Salvador, ktorý má jeden z najvýznamnejších prístavov v krajine a okrem toho aj mnohé medzinárodné obchodné centrá. Navyše očarúva svojou kuchyňou, svetom hudby či architektúrou.

Aj keď to možno medzi našincami vzbudí pochybnosti, do prvej desiatky sa vošiel i Dubaj. S budovami ako je Burj Al Arab sa stal emirát známy ako mesto, ktoré má viac peňazí, než môže minúť, ako globálne kultúrne a ekonomické centrum tejto časti sveta. Pre mladých ľudí, ktorí to vedia využiť, môže byť naozaj inšpiratívnym, neustále sa rýchlo rozvíjajúcim miestom na život. Hneď za Dubajom sa umiestnil kanadský Vancouver - hoci je považovaný za pomerne drahé mesto, už dlhý čas vedie v rôznych cestovateľských rebríčkoch ako najviac „obývateľné“ mesto pre obdobie aspoň piatich rokov. Inak povedané, že je to mesto, z ktorého sa chce aj pri dlhšom pobyte mladým ľuďom najmenej odísť.

Na ôsmu pozíciu najlepších miest pre mladých zaradil portál ďalšie hlavné mesto od susedov - Prahu. Portál oceňuje najmä kultúrny rozsah mesta a zachovanie slávnych historických exponátov, ako aj to, že mesto prežilo množstvo zničujúcich udalostí 20. storočia. Prahu ročne navštívia viac než 4 milióny turistov a považované je za ekonomické a politické centrum strednej Európy porovnateľné aj s Rímom či Berlínom.

Prvú desiatku uzatvárajú „Atény severu“ - škótsky Edinburgh a neopomenuteľný Paríž. Do spomínanej top dvadsaťpäťky sa vošla napríklad aj Ženeva, Kapské mesto, Seattle, Barcelona či Helsinki.

 

Zdroj/autor: List25.com, David Pegg, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.2/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa