Záhadné a mrazivo opustené: aj také sú niektoré miesta našej planéty!

2013-12-16 15:00:00 |   |    | 

Na svete je mnoho krásnych, veselých, zábavných miest, ktoré všetci radi navštevujú a tešia sa z nich. No je aj dosť miest, kde nám namiesto radosti chodí po chrbte mráz a cítime sa doslova ako v zlom sne. Jednoducho miesta ako vystrihnuté z hororu.



Taiwanské UFO

Keď sa strašidelné veci odohrávajú napríklad na takom stredovekom hrade, veľmi nás to neprekvapí a viacmenej to aj očakávame. No keď sa duchovia týkajú novopostavených objektov, je to o niečo čudnejšie. Takýto prípad sa odohral na ostrove Taiwan. V roku 1978 začali stavať futuristický komplex na mieste, ktoré sa nazýva Sanzhi. Išlo naozaj o ojedinelý počin, nakoľko domy určené na rekreáciu vyzerali tak trochu ako UFO. Moderná a nekonvečná architektúra si však svojich návštevníkov nikdy nenašla. Počas výstavby totiž došlo k viacerých smrteľným nehodám, ktoré boli podľa jedných spôsobené rozbitím sochy čínskeho draka, čo naštvalo miestnych duchov, a podľa druhých do výstavby zasa zasiahli duchovia holandských námorníkov, keďže na tomto mieste mali byť údajne pochovaní.

Či je to už tak alebo tak, na základe ďalších záhadných javov sa úrady rozhodli tohto ťaživého bremena zbaviť a opustený dovolenkový rezort, ktorý slúžil viac duchom než živým ľuďom, v roku 2010 definitívne zbúrali. V súčasnej dobe sú však na svete ďalšie projekty, podľa ktorých by tu mal vyrásť aquapark spolu s hotelmi. Je teda celkom možné, že zasa budeme na stránkach novín čítať o ďalších nešťastných udalostiach v taiwanskom Sanzhi.

 

Sídlisko pre mafiu

Ak si niekto myslí, že Petržalka je betónová džungľa, mal by navštíviť hongkongské sídlisko Kowloon Walled City. Ide o miesto, kde by sa mohli a aj sa točili tie najakčnejšie filmy. Táto štvrť na okraji Hongkongu bola založená takmer pred tisíc rokmi. V dejinách zohrala úlohu vojenskej pevnosti, ale hlavne štvrte, kde vládla mafia. Drogy, herne, prostitúcia - toto všetko ovládali zločinecké skupiny patriace pod Triádu.

Sídlisko bolo také temné, že na niektoré miesta neprenikalo slnečné svetlo ani počas dňa. To všetko hralo do karát najmä gangstrom, ale napríklad aj ľuďom zneužívajúcim detskú prácu. Bol to skrátka veľký a temný labyrint, ktorý nebolo možné kontrolovať a preto sa ho úrady z veľkej časti rozhodli zbúrať a obyvateľov vysťahovať. Dnes sa tu nachádza otvorený park, kde turisti nájdu aj zopár pamiatok na túto zlatú éru hongkongskej mafie.

 

Mesto po atómovom výbuchu

Výbuch v atómovej elektrárni Černobyľ je tragédia, ktorá bude ešte dlho rezonovať v našom povedomí. A hoci sa v určitej miere dotýkala aj nás, najviac postihla obyvateľov ukrajinského mesta Pripjať, ktoré bolo vybudované pre zamestnancov atómovej elektrárne. Vyzeralo to krásne: ideálne a dobre vybavené mesto, ktoré malo byť vzorom pre okolitý svet. Len keby nedošlo k výbuchu v roku 1986... Ten určitý počet z 50 tisíc obyvateľov zabil priamo a ostatní museli byť evakuovaní. Všetko nechali tak, ako bolo a utekali z mesta do bezpečia.

Je to svojím spôsobom podobné memento, ako v prípade antických Pompejí, až na to, že v tomto prípade na vine nebola príroda, ale človek. Pripjať je dnes mestom duchov, opusteným, depresívnym, mrazivým skanzenom, ktorý by bol fascinujúcim miestom, keby v ňom nevládla príliš vysoká radiácia. Opustené ulice, činžiaky, školy, kultúrne inštitúcie, obchody, z ktorých akoby len predchvíľou odišli nakupujúci - to je dnes „atómové“ mesto Pripjať.

 

Samota na Cypre

V roku 1974 sa odohrala invázia tureckej armády na ostrov Cyprus. Na tento krajne nediplomatický čin doplatilo najmä mesto Famagusta, ktorého štvrť Varosha zostala doslova odrezaná od ostatného sveta. Tureckí vojaci ju oplotili a vyhnali z nej všetkých jej obyvateľov. Svojím spôsobom sa v súčasnosti podobá na Pripjať, hoci sa tu neodohrala tragédia takých obrovských rozmerov, „len“ jeden lokálny vojnový konflikt.

Varosha bola predtým významným a populárnym letoviskom, ktoré navštevovali aj mnohé svetové hviezdy. Dnes je to mesto duchov a hoci sa uvažuje o obnovení jej turistického potenciálu, stále tu môžeme vidieť iba prázdne a rozpadávajúce sa hotely, domy a obchody, jednoducho mesto bez ľudí, bez radosti, bez života...

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa