Najnebezpečnejšie miesta sveta: vedie Detroit, mexické Ciudad Juarez aj iracký Bagdad

2014-01-08 16:12:00 |   |    | 

Nejeden z nás si ako svoju vysnívanú dovolenku predstavuje rekreáciu na mieste, kde zažije nielen oddych, ale aj trochu vzrušenia či dokonca mierneho nebezpečenstva. No miesta, ktoré vám ukážeme v tomto článku, by si asi ako dovolenkovú destináciu len tak niekto nevybral.



Spojené štáty ako nebezpečná krajina?

Spojené štáty americké vnímame najmä ako krajinu neobmedzených možností, ale treba povedať, že je to tiež krajina nebomedzenej kriminality. Nájde sa tu totiž pomerne slušný počet miest, ktoré výrazne zvyšujú percento kriminálnych činov. Napríklad taký Baltimore - toto mesto patrí k najnebezpečnejším v celých Spojených štátoch. Násilie je tu často spojené s predajom drog a vybavovaním účtov medzi gangami. Podobne je na tom aj niekdajšia mekka automobilového priemyslu Detroit. Je však ešte nebezpečnejší, ako Baltimore, ba dokonca malo pred časom prezývku „Hlavné mesto vrážd“. Detroit má skutočne nesmierne vysoké percento vrážd a kriminality, ktoré bude vzhľadom na znižovanie sociálnej úrovne jeho obyvateľov zrejme stále narastať.

Podobne je na tom aj mesto Flint nachádzajúce sa v štáte Michigan. Keďže ide aj o jedno z najchudobnejších miest v USA, kriminalita je tu nesmierne vysoká. No titul „Najnebezpečnejšie mesto Ameriky“ si v posledných rokoch vyslúžilo St. Louis v štáte Missouri, pričom jeho najnebezpečnejšou štvrťou je východná časť mesta, kde sa odohráva až 65 percent zo všetkých kriminálnych činov. Nuž a výnimkami vo vraždách nie sú ani také New Orleans alebo Birmingham v Alabame, ktoré patria k najnebezpečnejším miestam nielen v USA, ale na celom svete.

 

Aj juh má za ušami

Naozaj nemôžeme všetko hádzať len na Severnú Ameriku, keďže aj v tej Južnej, respektíve južnejšej sa nájde dostatok miest, ktoré nám svojou kriminálnou štatistikou vyrazia dych. Napríklad mexické Ciudad Juarez na celom svete preslávené neskutočným počtom vrážd: len za rok 2008 sa ich tu odohralo 1 400 a to ešte nehovoriac o ďalších 2 500 úmrtiach spojených s drogami. Plným právom mu teda patrí titul „najnásilnejšie miesto na svete mimo vojnovej zóny“. No aj také krásne Acapulco je v tejto štatistike veľmi vysoko - v roku 2012 sa stalo štvrtým najnebezpečnejším mestom na svete. V tomto prípade však treba povedať, že mexická vláda sa proti kriminalite snaží úporne bojovať a výsledok je údajne už aj trochu cítiť.

Spomedzi krajín Južnej Ameriky by sme vám dovolenku príliš neodporúčali ani v San Pedro Sula v Hondurase, v Santo Domingo v Dominikánskej republike, v Beleme v Brazílii, v Caracase vo Venezuele či v Bogote v Kolumbii. Práve v poslednom menovanom meste je to o to horšie, že sa do jedného celku spojili politika, terorizmus a drogy, z čoho vznikla nesmierne smrteľná kombinácia.

 

Chudoba, vojna a zasa chudoba

Najvyššia kriminalita vzniká v najchudobnejších oblastiach a keď sú tieto navyše ešte postihnuté vojnou, nie je nič horšie. Aj z tých najslušnejších ľudí sa totiž v týchto podmienkach môžu stať kriminálnici. Svoje o tom vie napríklad Groznyj v Čečensku, ktoré v roku 1990 zažilo vojenský konflikt. Od Organizácie spojených národov si dokonca vyslúžilo prezývku „Najzničenejšie mesto na svete“. Ruka v ruke s týmto atribútom prišla aj vysoká kriminalita, vraždy, drogy, únosy či terorizmus a tento stav trvá dodnes. Podobne je na tom aj iracký Bagdad. Relatívne stabilný Irak sa po neoprávnenom americkom vpáde zmenil na chaotickú a nebezpečnú krajinu, čo dvojnásobne platí pre jeho hlavné mesto. Nejde však ani tak o kriminalitu v pravom zmysle slova, ale skôr o terorizmus, samovražedné útoky, bomby a podobne.

Terorizmus a klasická pouličná kriminalita však svoje sily dokážu spojiť, ako to vidno na príklade hlavného mesta Kene, Nairobi. S pokojným svedomím môžeme povedať, že bez každodennej kriminality by Nairobi vlastne ani nemohlo byť Nairobi. Istý paradox v sebe skrýva ďalšia africká metropola. Juhoafrické Kapské mesto je totiž nielen jednou z najvychytenejších turistických destinácií sveta, ale pochváliť sa môže aj jednou z najvyšších kriminalít vôbec. Ako hovoria štatistiky, ženy by sa rozhodne nemali púšťať samotné do jeho nočných ulíc, nakoľko vysoké percento kriminality sa týka práve ich. V každom prípade si zrejme mnohí z vás po prečítaní tohto článku vydýchnu, že naše Slovensko na tom v tomto ohľade nie je ani zďaleka tak zle.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.6/5 (32 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa