10 miest, ktoré musíte zažiť predtým, ako zmiznú

2014-09-25 09:00:00 |   |    | 

Rokmi človek začne zisťovať, že ho viac trápia veci, ktoré v živote neurobil ako tie čo urobil. To isté platí aj o cestovaní. Každý z nás má vyhliadnuté určité miesta, ktoré vo svojom živote chcel navštíviť. Jedná sa zvyčajne o stálice. Tie nikomu neuniknú. No čo ak medzi tieto želania patria určité skvosty, ktorým hrozí, že o niekoľko rokov už medzi nami nebudú? Ktoré miesta na svete sú ohrozené? Pozrite si zoznam ohrozených lokalít a dúfajte, že ich ešte zastihnete.



 

Mŕtve more

 

Medzi ohrozené pamiatky rozhodne patri Mŕtve more. Postupom času sa totiž zmenšuje a ubúda v ňom vody. Dôvodov je hneď niekoľko, ako poľnohospodárstvo a zmena klímy, no ich identifikácia nijak nezvráti fakt, že sa nám rovno pred očami stráca. Hotely, ktoré kedysi stáli na jeho brehu, sú tomu dnešnému veľmi vzdialené. Predpokladá sa, že o takých 50 rokov sa už na slanej vode vznášať nebudeme.

 

Maldivy

 

Áno aj naše úchvatné Maldivy budú o takých sto rokov už minulosťou. Možno nás toto časové rozpätie nemusí trápiť, ale i tak to bude pre budúce generácie veľkým nešťastím. Táto najmenšia krajina Ázie je totiž na väčšine územia len meter nad hladinou mora. S trendom stúpajúcich morí tak o Maldivy jedného dňa prídeme.

 

Madagaskar

 

V tomto prípade neprídeme o celý ostrov, ale o jeho zaujímavú faunuflóru. Tá je vo svete jedinečná, no ani to jej nestačí na to, aby ju ľudia neničili. Rastliny, ale aj zlatých lemurov môžeme stratiť pre vypaľovanie pôdy a jej odlesňovanie na poľnohospodárske účely. Keďže 80% tunajšieho života je nenájdete inde vo svete, prídeme o veľa.

 

Benátky

 

Rad prišiel aj na ne. Pri tomto bode sme už pozornejší, keďže sa nejedná o vzdialenú krajinu, ani nič nedosiahnuteľné. Pravdou ale je, že Benátky pomaly klesajú pod hladinu. Podľa vedcov sa očakáva, že pod vodu sa dostanú za približne 70 rokov. Aj napriek snahe tunajších povolaných, je záchrana „mestečka na vode“ len málo pravdepodobnou.

 

Veľká koralová bariéra

 

Podmorský svet je veľmi citlivý na akúkoľvek zmenu. Živočíchy aj rastliny sa zmenám len ťažko prispôsobujú, a preto v mnohých prípadoch rýchlo hynú. S týmto problémom bojuje aj Austrália. Cyklóny, znečistenie a zmena prúdov majú neblahý dopad na koraly a celý ekosystém v nich. Podľa odhadov o Veľkú koralovú bariéru prídeme do roku 2030.

 

Bazén Konga

 

Alebo Konžská panva je druhý najväčší prales sveta. Vyrába takmer 40% kyslíka a pozostáva zo spleti riek, lesov, saván a močarísk. Ľudské zásahy vo viacerých formách, ako ťažba dreva, uhlia, odlesňovanie, poľnohospodárstvo, ale aj znečisťovanie, pribíjajú konžskému pralesu klinčeky do truhly. Do roku 2040 by z neho mala zostať už len 1/3.

 

Alpské ľadovce

 

Rýchlo si odlyžujme to svoje, pretože je známe, že Alpy postupne prichádzajú o ľadovú pokrývku. Je to spôsobené zmenou klímy, ktorá ju topí. Ak sa nič nezmení, do 40 rokov zostanú Alpy a ich strediská úplne bez ľadu.

 

Tádž Mahal

 

Miesto všetkých romantikov bude možno o 5 rokov uzavreté. Množstvo smetí v okolí a zlé podmienky sa odrážajú na stave vonkajšieho obloženia. To znečistenie priam rozožiera. Takže približne 4 milióny turistov ročne si budú musieť nájsť iné miesto.

 

Národný ľadovcový park

 

Americká Montana tiež prichádza o svoje ľadovce. Pred sto rokmi ich tu bolo vyše 150 a dnes ich tu nájdete len 27. Veľký úbytok a následná zmena klímy sa odrazí aj na populácii živočíchov a rastlín. Tie zrejme veľkú zmenu len ťažko prežijú.

 

Aljaška a Sibír

 

Obe tieto oblasti sú známe veľmi chladným počasím a tým, že sú pokryté permafrostom. To znamená, že tunajšia zem je natrvalo zamrznutá. To sa však v posledných rokoch mení. Otepľovaním sa ľady topia a zem rozmŕza. Hoci to neznie ako veľká ekologická katastrofa, naopak ňou je. Takáto zem ukrýva zásoby metánu, ktoré po jej rozmrznutí uniknú do ovzdušia a spôsobia ešte viac zmien.

Zdroj/autor: amerikanki.com, SiSa, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa