Čo les dal – Ktoré lesy patria medzi tie najkrajšie na svete?

2014-10-22 18:00:00 |   |    | 

Lesy na svete postupne ubúdajú, ale ešte stále sa dá nájsť zopár takých, ktoré prežívajú aj napriek našej aktivite. Sú nedotknuté a rozľahlé. Nezáleží na tom, či ide o dažďové pralesy, alebo o stredoeurópske porasty, všetky majú svoje čaro a predstavujú dôležitú súčasť celého životného prostredia. Keby sme však medzi nimi hľadali také, ktoré patria k tým NAJ, boli by to zrejme tieto.



 

Bambusový les Sagano

 

V Japonsku sú obľúbenou vždyzelenou rastlinou bambusy. Rastú veľmi rýchlo a využívajú sa takmer pri všetkých stavbách. Naviac sú čisto bambusové lesy očarujúce.

 

Národná pamiatka Giant Sequoia

 

Kalifornský les je známe pre svoje sekvojovce. Táto oblasť je asi jedinou na svete, kde títo velikáni prastarých dôb ešte stále žijú.

 

Národný park Redwood

 

Ďalšia kalifornská oblasť, ktorej sa darí chrániť najvyššie stromy na svete. Aj tu totiž rastú sekvojovce. V 4 združených parkoch rastie až 45% všetkých týchto chránených stromov.

 

Čierny les

 

Nám známy Schwarzwald je miestom, kde pramení naša najdôležitejšia rieka, Dunaj. Svoje pomenovanie údajne získal od Rimanov. Tým sa zdalo, že do lesa cez husté koruny takmer nepreniká svetlo a je príliš čierny.

 

Pokrútený les

 

V susednom Poľsku, blízko mesta Gryfino, leží prazvláštny les. Rastú v ňom totiž stromy, ktoré majú pokrútené kmene. Nejde však len o malé výchylky. Stromy v tomto lese majú kmeň zohnutý o 90 stupňov. Nikto presne nevie čím to je, no zrejme ide o ľudský zásah. Jedna z teórií tvrdí, že išlo o snahu vytvoriť drevo na stavbu lodí, alebo na nábytok.

 

Údolie Jiuzhaigou

 

Údolie deviatich dedín“ je známou čínskou oblasťou. Rozprestiera sa tu viacero výškovo oddelených jazier, vodopádov a štítov. Nevyslovený obdiv prejavilo aj UNESCO, ktoré toto údolie zaradilo na svoj zoznam chránených pamiatok.

 

Oblačný les Monteverde

 

V Kostarike majú mnoho dažďových pralesov, takže si tu turisti môžu vyberať. V tomto ale narazia na špeciálne podmienky. 90% lesa je úplne nedotknutých a žije tu obrovské množstvo rastlín a živočíchov.

 

Prales Daintree

 

Ani Austrália nezaostáva za ostatnými kontinentmi. Odhaduje sa, že prales Daintree je tým najstarším na zemeguli. Žije nepretržite už vyše 110 miliónov rokov a za tú dobu sa tu usídlili tisícky druhov fauny a flóry, vrátane známych koál, kengúr vtákopyskov.

 

Amazonský prales

 

Najväčší žijúci organizmus sveta, zemské pľúca a aj jedna z najohrozenejších oblastí planéta. Rastie na ploche 6 krajín a je väčší ako všetky ostatné pralesy spolu. Má však aj iné naj a to to, že každý deň je z neho odkrojený obrovský kus. Za desať rokov to bola oblasť veľkosti Španielska.

 

Národný park Olympic

 

Spojené štáty americké sa môžu hrdiť aj najväčším lesom v miernom pásme. Darí sa mu veľmi dobre aj vďaka veľkej vlhkosti, ktorá tu vládne. Severná časť západného pobrežia je totiž známa častými zrážkami a teda aj veľmi zeleným prostredím.

Zdroj/autor: 10mosttoday.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa