VIDEO Šialená vyhliadková cesta západom Nórska preskúša nervy každého vodiča

2014-11-28 17:30:39 |   |    | 

Podľa Nórov a mnohých turistov patrí táto cesta k najkrajším na svete. Za pekného počasia sa dajú pokojne sledovať prírodné divy západného Nórska. Pokojné more, vtáci, zálivy, ostrovy a hory. Úplná idylka. Čo sa ale stane, ak vás na tejto ceste zachytí zlé počasie, alebo nebodaj búrka? Živly sa s vami pohrajú a vaše šoférske skúsenosti vám veľmi nepomôžu. Budete v moci mora.



 

Prepojenie súostrovia s pevninou

 

Ak sa chceme vydať na takúto cestu, musíme zamieriť k nórskemu mestu Kristiansund. Z dedinky Kårvåg do dedinky Vevang vedie 8,3 km dlhá serpentínová cesta pripomínajúca skôr horskú dráhu ako skutočnú cestu.

Čo je na ceste také výnimočné? Je to tým, že križuje búrlivé vody Nórskeho mora. Hoci sa to pri krásnom slnečnom dni nezdá, cesta v sebe niečo ukrýva. Všetko sa mení keď príde vietorbúrkou. Hoci je bezpečná a prešlo ňou už mnoho áut, pri pohľade na búriace sa more, ktorého vlny plnou silou narážajú na krehko vyzerajúce autá a mosty, sa človeku zastaví dych.

 

Stavba storočia

 

Okrem toho, že cesta sa označuje za jednu z najkrajších scénických ciest na svete, má Atlantická oceánske cesta (po nórsky Atlanterhavsveien) aj jedno oficiálne ocenenie. Vďaka svojmu tvaru a jedinečnosti si získala v roku 2005 ocenenie „Nórska stavba storočia.“

S nápadom postaviť medzi malými ostrovmi cestu (predtým sa uvažovalo o železnici) sa prišlo už začiatkom 20. storočia, no až do 80. rokov minulého storočia sa s plánmi nepohlo. S výstavbou sa začalo v roku 1983, no napredovala pomaly a až po tom, ako dozor nad stavbou prebral štát sa práce naplno rozbehli. Kým cestu v roku 1989 otvorili stavbárov postrehli všetky nástrahy zlého počasia.  Veď za týchto pár rokov sa na úseku odohralo až 12 veľmi silných búrok.

Našťastie sa všetko vydarilo a dnes je úsek Cesty 64 veľmi populárny. Dokonca sa stal aj národnou turistickou cestou, čo sem ročne láka vyše 200 tisíc turistov počas letnej sezóny.

 

Atrakcie na ceste

 

Turisti sem prevažne chodia, aby zažili dobrodružstvo pri prekonávaní vysokých zakrivených mostov, ale aj aby sa prebíjali cez mocné vlny. Preto sem aj chodia prevažne na jeseň, keď je počasie zradnejšie a majú väčšiu šancu, že ich zastihne búrka. Až pri nej totiž okúsia pravé záchvevy, keď do ich auta narazí vlna trieštiaca sa o skaly a zvodidlá.

Najvýraznejším prvkom celej cesty je most Storseisundet. Ten je totiž nie len najdlhším a najvyšším na celej trase, ale získal si aj pomerne čudnú prezívku „opitý most.“ Je to pre jeho prekrásne, ale trochu zvláštne línie. Keď naň totiž prichádzate mierite ako keby do mora. Vďaka netradičnej zákrute to vyzerá, ako keby sa cesta hneď za mostom končila a vy ste mali spadnúť do rozbúreného mora.

Okrem samotnej cesty ponúka Atlanterhavsveien aj iné rozptýlenia. Je tu viacero vyhliadok, miesta určené na rybárčenie, potápačské školy, kostol Kvernes Stave a jaskyňa Bremsnes.

Zdroj/autor: visitnorway.com, fjordnorway.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa