Chránia prírodu, zvieratá aj práva. Krajiny lákajúce turistov na etický prístup k okoliu

2015-01-05 08:00:00 |   |    | 

Globálne otepľovanie aj sociálne problémy sú stále vážnejšími problémami, ktoré začínajú mať vplyv aj na výber destinácie. Stále viac ľudí prihliada aj na stav krajiny, aby mali dobrý pocit, že nepodporujú krajinu, ktorá svojimi činmi ničí nie len svoje okolie, ale aj jej obyvateľov. Preto sa nezisková organizácia Ethical Traveler rozhodla vydať zoznam rozvíjajúcich sa krajín, ktoré sa najviac usilujú o svoj rozvoj a tak aj o dobrý pocit z cestovania.



 

Kategórie, ktoré zavážili

 

Organizácia Ethical Traveler pri svojom hodnotení zvažovala rôzne kategórie, aby mohla vybrať len tie najlepšie z najlepších krajín. Do týchto kategórií zapadali  ochrana životného prostredia, podmienky, v ktorých žijú tunajší obyvatelia a tiež dodržiavanie ľudských práv. Rokmi sa k týmto trom základným kategóriám pridala aj kategória životných podmienok a správania sa ku zvieratám.

Novinári nesledujú len aktuálnu situáciu, ale zameriavajú sa hlavne na vývoj a to, ako sa jednotlivé štáty snažia zlepšovať. Nie je teda dôležitý len aktuálny stav, ale aj pokroksnaha zlepšiť prostredie. Následne tým, že sem turisti chodia podporujú spoločnosť, ktorá sa rozvíja a posúva dopredu k lepšej čistejšej budúcnosti pre všetkých.

Zaujímavým faktom je, že väčšina krajín, ktoré sa na zoznam dostali, sú ostrovné štáty. Ich život teda priam závisí od budúceho vývoja životného prostredia. Je totiž veľa krajín ležiacich veľmi nízko nad hladinou mora. Jej zdvihnutím prídu o zem aj celý štát.

Turisti tu ale nenájdu len kopu zákonov a nariadení smerujúcich k lepším zajtrajškom, ale aj nepoškvrnenú prírodu, nevyťažené zdroje, neovplyvnenú kultúrupríjemných ľudí. Tatko cestovatelia majú možnosť spoznať krajinu takú aká je.

 

Aj nedostatky

 

Samozrejme že vybrané krajiny nemajú len svetlé stránky. Ako aj v iných štátoch, bojujú na rôznych poliach, aby sa mohli zlepšiť, no v niektorých oblastiach je aj u nich situácia pomerné zlá. Dalo by sa hovoriť hlavne o postavení ženyrozdielu medzi pohlaviami, potláčaniu domorodého obyvateľstva, homosexuálov, ktoré ani v týchto dovolenkových rajoch nie sú úplne tip-top.

Medzi kandidátov sa tento rok nedostala ani jedna rozvíjajúca sa ázijská krajina. Je to spôsobené hlavne ich nedodržiavaním ľudských práv a tiež minimálnou snahou o udržateľný rozvoj.

 

Výhercovia (v abecednom poradí)

 

Kapverdy

 

Čile

 

Dominica

 

Litva

 

Maurícius

 

Palau

 

Samoa

 

Tonga

 

Uruguaj

 

Vanuatu

Zdroj/autor: ethicaltraveler.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa