Najkrajšie vodopády národného parku Yosemite. Obor aj ohnivý chvost sú pýchou prírody

2015-02-13 17:30:00 |   |    | 

Hučiace masy vody. Energia tryskajúca na všetky strany. Sila prírody vo všetkej svojej kráse. Takéto sú vodopády. Sú energické, silné a nezastaviteľné. Ak pri nich stojíte priam cítite, ako sa do vás vlieva energia. Ešte príjemnejšie sú v lete, keď vás príjemne osviežia. Stačí sa postaviť dostatočne blízko. Po svete je ich mnoho, no práve v národných parkoch si ich vieme užiť najviac. Poďme sa pozrieť do jedného z najstarších národných parkov v USA, Yosemitského národného parku, kde vodopády hrajú prím spomedzi všetkých prírodných divov.



 

Kedy navštíviť park?

 

Ak sa chcete ísť pozrieť do Yosemitského parku na vodopády, najlepším obdobím je jar. Vtedy sa začína roztápať snehová pokrývka a vodopády sa naplnia vodou. V máji vďaka obrovskému množstvu vynikne ich prirodzená krása a ukážu sa v tom najlepšom svetle. Potom prichádzajú suchšie mesiace a niektoré sú už v auguste úplne suché. Na jeseň ich opäť posilnia dažde a v zime je možné objaviť aj zamrznuté časti.

 

Najznámejšie a najkrajšie vodopády Národného parku Yosemite:

 

Vodopád Yosemite

 

Asi najznámejším je vodopád Yosemite, ktorý patrí k tým najvyšším na celej severnej pologuli. Jeho výška 739 m je rozdelená do troch častí. Horného vodopádu, stredných kaskád a Dolného vodopádu. Vrchol zažíva počas mája a je s ním spojená aj zaujímavá legenda. Domorodci tvrdia, že pod Dolným vodopádom, v malom jazierku, žijú čarodejnice. Mal tu byť iný svet, do ktorého nešťastne vkročila mladá žena. Za trest jej dom vietor odfúkol priamo do vody, spolu s ňou a jej novonarodeným dieťaťom.

 

Vodopád Horsetail

 

Vodopád „konský chvost“ by sme mohli označiť za najzaujímavejší z tunajších vodopádov. Keď sa totiž spoja rôzne podmienky vodopád zahorí prekrásnym červeným odtieňom.

 

Vodopád Bridalveil

 

Pri návšteve tohto národného parku určite nevynechajte vodopád „nevestin závoj.“ Na jar je dokonca známy hučaním, ktoré sa nesie do širokého okolia. Pôvodní indiáni ho nazývali „duch vejúceho vetra,“ ale novoobjaviteľom skôr pripomínal jemný závoj na nevestinej tvári.

 

Vodopády Vernal a Nevada

 

Obľúbenou trasou cez národný park je práve chodník, z ktorého uvidíte tieto dva prekrásne vodopády. Nachádzajú sa blízko seba a ročne ich navštevujú množstvá turistov. Ide však o mierne náročnú túru, a preto treba mať vhodnú obuv.

 

Vodopád Wapama

 

Ako Yosemitský vodopád, aj tento je rozdelený do troch častí. Dva spády a jedny kaskády tohto vodopádu sú niekedy označované za najsilnejšie vodopády v parku. Množstvo vody je tu po celý rok a počas vrcholnej sezóny je vodopád nepriechodný.

Zdroj/autor: yosemitepark.com, nps.gov, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa