La Scala aj opera uprostred Amazónie, to sú tie najlepšie operné domy sveta

2015-02-24 12:00:00 |   |    | 

Nové veľkolepé budovy dajú umeniu istotne fantastický priestor so skvelým riešením akustiky, vynikajúcim osvetlením a nepochybne i komfortom pre účinkujúcich. To, čo mu však nedokážu dať, je atmosféra. Historické priestory starých stavieb majú svoje nespochybniteľné čaro, kde divadelná hra a opera zrazu nadobúdajú ďalší rozmer. Noblesné zariadenie a pocit, ako keby ste sa na chvíľku ocitli v časoch, keď dané predstavenie zažilo svoju premiéru, vám nové pohodlné sedadlá nikdy nenahradia. A toto sú tie najkrajšie divadlá a operné domy na svete.



 

La Scala, Miláno, Taliansko

 

Vystúpenie v tomto opernom dome znamená i pre samotných umelcov obrovskú prestíž. I keď bola postavená v 18. storočí, môže sa pochváliť naozaj dokonalou akustickou stránkou. Pôvodné divadlo totiž vyhorelo, a tak panovníci rozhodli o vystavaní nového, ešte väčšieho divadla. Celý interiér je ladený v honosnom štýle a spája ohnivosť červenej s luxusom zlatej. Lístky na predstavenia v tejto úžasnej budove predstavujú pre znalcov umenia veľkú hodnotu. Niekedy si na voľné miesta musíte najmä pri veľkých predstaveniach počkať i pár týždňov. V budove sa nachádza dokopy 3000 sedadiel. Niektoré balkóny majú špeciálne zdobenie, ktoré bolo vždy prispôsobené požiadavkám tej rodiny, ktorá vlastnila dané miesta.

 

Maďarská štátna opera, Budapešť, Maďarsko

 

Ak ste si niekedy boli obzrieť maďarský parlament, s veľkou pravdepodobnosťou vás chytí za srdce i táto budova. Obe sú postavené v podobnom štýle a ponúkajú skvelý pohľad na precíznu prácu staviteľov. Budova bola dostavaná v roku 1884. Konalo sa tam mnoho prestížnych premiér a svoju prácu tam prezentoval i Franz Liszt. Tomu boli nedávno venované aj veľké oslavy, ktoré vyvrcholili práve predstavením jeho tvorby v týchto skvelých priestoroch. Dominantou je veľké mramorové schodisko, ktoré umocňuje dojem ešte pred vstupom do sály.

 

Teatro Amazonas, Manaus, Brazília

 

S troškou nadhľadu by sme mohli povedať, že toto divadlo napriek svojej polohe patrí Európe. Vystavané bolo z materiálov, ktoré im na to poskytli rôzne štáty zo starého kontinentu, aby tak mohli dať nový domov umeniu i v týchto končinách. Budova budí pozornosť najmä vďaka svojim exteriérom. Na klasickej stavbe totiž hrdo tróni kupola, ktorá vytvára brazílsku vlajku. Tá vznikla z 36 000 malých sklenených tabuliek a bola jednou z podmienok pri výstavbe. Jej tvorcovia totiž chceli vzdať poctu rodnej krajine. Teatro Amazonas je každoročne pravidelným hostiteľom známeho brazílskeho operného festivalu.

 

Palais Garnier, Paríž, Francúzsko

 

Jedna malá rada pred návštevou tejto opery – určite príďte v dobrom predstihu pred predstavením. Po vstupe do budovy totiž aj zabudnete dýchať a nebudete vedieť, čo si skôr pozrieť. Snúbi sa v nej klasická francúzska elegancia s potrebnou dávkou okázalosti. Veľké krištáľové lustre, dokonalé nástenné maľby, zlaté zdobenie a premyslenie každého detailu. Jedna z najúžasnejších budov, ktoré boli venované umeniu. Stavebné práce boli ukončené v roku 1875. Robotníci odviedli skvelú prácu aj na exteriéroch, ktoré sú ozdobené aj obrovskými zlatými sochami. V tejto budove sa odohráva i dej knihy Fantóm opery.

 

Viedenská štátna opera, Viedeň, Rakúsko

 

Tak ako aj iné budovy opery vo svete, i v tomto prípade na stavbe prevláda neorenesančný štýl. Krásna výzdoba a unikátne priestory sú dostatočným lákadlom aj pre mnohých Slovákov. V repertoári sa snažia uprednostňovať domácu tvorbu a ich pýchou je tunajšia filharmónia, ktorá usporadúva aj tradičný novoročný koncert. Ten sa teší veľkej obľube a prenášaný je mnohými televíziami. Vystavaná bola v druhej polovici 19. storočia a svoje neľahké časy si odžila počas svetových vojen, keď bola časť budovy zničená.

 

Teatro di San Carlo, Neapol, Taliansko

 

Operný dom, ktorý si so sebou nesie jeden zaujímavý rekord. Táto budova bola totiž dostavaná v roku 1737 a predstavenia sa v nej konajú až dodnes. Vďaka tomu sa stala najdlhšie nepretržite fungujúcou operou na svete. Zároveň bola aj prvou veľkou operou v Taliansku a predbehla ešte aj La Scalu. V roku 2010 bola postupne podrobená veľkej rekonštrukcii, ktorá sa uskutočnila vďaka veľkému finančnému daru od jedného nadšenca umenia. Hlavná sála má niekoľko poschodí, ktoré lemujú luxusne pôsobiace balkóny. Špeciálnou časťou je box určený pre kráľovskú rodinu, ktorý má honosné zdobenie a nachádza sa priamo oproti pódiu.

 

Zdroj/autor: touropia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa