Najdesivejšie letiská sveta. Cestu do týchto oblastí si poriadne premyslite

2015-03-02 16:30:24 |   |    | 

Lietadlá sú dnes bežným dopravným prostriedkom, a tak nám nepríde zvláštne nasadnúť a nechať sa zaviezť aj na to najvzdialenejšie miesto. Tie však mávajú malý háčik. Čím zaujímavejšie miesto, tým zložitejší je doň prístup. A veľkým lietadlám robia niektoré územia ozajstný problém. Pozrite si s nami letiská, ktorých pristávacie dráhy pripomínajú skôr plochu pre modelárske lietadielká a nie obrovské stroje.



 

Letisko Juancho E. Yrausquin, Saba

 

Na jednom z najmenších ostrovov Holandských Antíl, v Karibiku, majú s pristávaním väčších lietadiel značné problémy. Tunajšia najmenšia dráha sveta meria len 396 metrov a nachádza sa na útesoch tesne nad búriacim sa morom. Pre veľké lietadlá je letisko uzavreté a pristáva tu len jedna letecká spoločnosť. Aj tá však potrebuje špeciálne povolenie a vhodné podmienky.

 

Letisko Lukla, Nepál

 

Na tomto letisku sa spojili azda všetky nevhodné podmienky, ktoré pilotov preskúšajú. Nepálske letisko sa nachádza v nadmorskej výške 2800 metrov, keďže je uprostred hôr, často sa tu menia podmienky, vietor, dážď a hmla sa tu objavujú takmer náhodne, a dráha meria len 460 metrov. Najčastejšie sem prichádzajú horolezci mieriaci na Everest, no ich lety často meškajú.

 

Kai Tak, Hongkong

 

Dnes už uzavreté letisko si užilo v svojich časoch dosť slávy. Zaradilo sa totiž na zoznam tých najnebezpečnejších a aj najnáročnejších letísk sveta. Pomerne malé letisko bolo vystavané blízko prístavu, kde často fúka silný vietor. Problémom pre pilotov boli aj vysoké mrakodrapy a okolité hory. Pre ne sa pri letisku ťažko manévrovalo a niektorí cestujúci tvrdili, že z okienok mohli pozorovať televízne obrazovky ľudí, ktorí sedeli vo svojich domoch. Toto medzinárodné letisko uzavreli v roku 1998.

 

Madeira, Portugalsko

 

Na obľúbenom dovolenkovom ostrove sa nachádza jedno z najzaujímavejších letísk sveta. Bolo takmer vytesané do prímorskej skaly, kde z dvoch strán fúka silný vetrisko. Po niekoľkých nešťastných nehodách sa na ostrove rozhodli letiskovú dráhu rozšíriť a dnes stojí na obrovských pilieroch, ktoré trčia do mora.

 

Courchevel, Francúzsko

 

V nadmorskej výške 2008 metrov nad morom nachádzame lyžiarsky areál vybavený aj letiskom. Pristáť tu ale nie je vôbec jednoduché. Letisková dráha je dlhá len 537 metrov a dokonca aj stúpa. V okolí sú vysoké štíty a samozrejme lyžiari, ktorí celý manéver sťažujú. Len malé lietadlá si môžu dovoliť pristáť tu a to len za priaznivých podmienok. V hmle, daždi a snehu sa totiž nemôžu spoľahnúť na žiadnu technickú pomoc.

 

Medzinárodné letisko Toncontin Tegucigalpa, Honduras

 

Začiatkom minulého storočia postavili v meste Tegucigalpa letisko, ktoré malo slúžiť domácim aj zahraničným potrebám. Ešte v dobách menších lietadiel slúžilo pomerne dobre, ale s príchodom väčších sa počet nehôd začal stále zväčšovať. Letisko takmer uprostred mesta malo priveľmi krátku dráhu, na ktorú doplatilo nejedno lietadlo. Našťastie v roku 2009 boli okolité kopčeky zbagrované a dráha sa natiahla až na 2163 metrov.

 

Gibraltár, Španielsko

 

Ako si predstavíte križovatku áut a lietadiel? Na Gibraltári musia pri každom odlete aj prílete uzavrieť jednu z hlavných ciest. Pretína totiž letiskovú dráhu.

 

Medzinárodné letisko princeznej Juliany, Sv. Martin

 

V Karibiku nájdete mnoho malých letísk, ale toto patrí k tým najznámejším na svete. To preto, lebo práve odtiaľto pochádzajú všetky tie šialené videá, kde turisti sledujú pristávanie lietadiel priamo nad ich hlavami. Známa pláž Maho sa totiž nachádza tak blízko letiska, že turistom sa neodporúča, aby sa zámerne približovali k lietadlám, aby ich nezranili turbíny.

 

Dráha Matekane, Lesotho

 

V tomto prípade asi neradno hovoriť o letisku, keďže v tejto oblasti nájdeme len pristávaciu plochu. Má 400 metrov a hrôzostrašný je jej koniec, ktorý je tesne pri strmej skale vysokej 600 metrov. Najčastejšie túto dráhu využívajú lekári a rôzni dobrovoľníci, ktorí musia len dúfať, že ich brzdy budú fungovať tak ako majú.

 

Letisko Paro, Bhután

 

Himalájach nachádzame ďalšie extrémne letisko. Jeho pristávacia plocha síce nie je najkratšia, ale to, čo z neho robí tak náročný cieľ je jeho poloha. Letisko sa nachádza vysoko v horách a ešte horšie je to, že je obklopené vysokými štítmi týčiacimi sa do výšky 5500 metrov nad morom. Donedávna na ňom smelo pristávať len 8 pilotov, ktorí získali špeciálne povolenie. A aj títo musia dodržiavať jasne stanovené pravidlá. Na letisko sa smie lietať len za svetla, teda od východu slnka po jeho západ, a len vtedy, ak je dobrá viditeľnosť. To všetko pre bezpečnosť na jednom z najnebezpečnejších letísk sveta.

Zdroj/autor: justtheflight.co.uk, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.7/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa