VIDEO: Najúžasnejšie migrácie na svete. Milióny živočíchov v pohybe

2015-03-11 16:30:00 |   |    | 

Pozorovanie divokej prírody je ohromujúce a vezme dych úplne každému. Zvieratá v divokej prírode sa správajú úplne inak ako v zoologických záhradách. Ak ich vidíte, vždy ste ohromení. No existuje niečo, čo vám aj tento zážitok ešte vylepší. A tým je migrácia. Vtedy sa sťahovavé zvieratá, ktoré bežne nájdete len tak sa voľne potulovať po okolí, začnú presúvať, čo v celom okolí spôsobí zmeny. Veľké presuny takejto masy ovplyvňujú všetko čo sa okolo nich deje a to má za následok to, že máte možnosť vidieť to, čo po bežné dni nie. Pozrite sa s nami, v ktorých kútoch sveta zažijete tie najzaujímavejšie migrácie.



 

Keňa a Tanzánia

 

Na hraniciach týchto dvoch krajín sídlia dva asi najznámejšie africké národné parky. SerengetiMasai Mara sú prepojené a vďaka tomuto môžu zvieratá medzi nimi voľne migrovať. Najzaujímavejším je obdobie kedy migrujú pakone. Státisíce zvierat sa v obrovských stádach presúvajú a spôsobujú ruch kamkoľvek sa pohnú. Isto poznáte známe zábery ich prechodu cez rieky, kde ich lovia krokodíly, alebo ako sú na dlhých pastvách, kde na ne číhajú dravce. Je to jedno z najkrajších prírodných divadiel.

 

Mexiko

 

Monarcha sťahovavý je veľmi zaujímavým motýľom. Na jeseň opúšťa Kanadu, aby sa cez celé Spojené štáty americké dostal až do centrálnej časti Mexika. Približne 60 miliónov motýľov sa tak vydá na nebezpečnú cestu, aby sa na juhu mohli na jar spáriť. Vďaka nim sa jar v tejto oblasti mení na úchvatné predstavenie plné farieb.

 

Zambia

 

V Afrike existuje ešte jeden druh cicavcov, ktorý sa v obrovských davoch presúva. Sú to kaloni. Lietajúce cicavce nápadne sa podobajúce netopierom. Živia sa nektárom a ovocím, vďaka čomu sú veľmi dôležitými opeľovačmi. V Zambii každoročne lákajú turistov na prekrásne scény pri ich presune. V októbri sa totiž presúvajú do iného národného parku a tak sa navečer obloha zastrie miliónmi kaloňov. Niektorí odhadujú, že by ich mohlo byť až 15 miliónov.

 

Mexiko

 

K západnému pobrežiu Mexika sa každoročne vracajú páni migrácií – Veľrybovce sivé. V zime sa sústreďujú na severe Pacifiku, kde sa živia, a s príchodom chladnejších dní sa presúvajú neuveriteľných 11 tisíc kilometrov na juh, na miesta, kde sa množia. Niekedy až 36 tonové zvieratá migrujú v menších skupinách až k vodám Mexika. Tu ich s nadšením pozorujú domáci aj turisti.

 

Kanada

 

Ak chcete patriť k tým šťastlivcom, ktorí z blízka a v bezpečí sledovali ľadové medvede, vyberte sa do kanadského Churchillu. Na jeseň títo krásavci prechádzajú mestom smerom na sever, kde čakajú kým zamrzne ľad a oni sa dostanú k svojej obľúbenej potrave. Od októbra až do neskorého novembra si tu tak môžete objednať výlet a sledovať ako sa medvede ladne presúvajú.

 

Austrália

 

Asi najzvláštnejšou je migrácia červených krabov na ostrove Christmas Island. V období dažďov, teda približne v októbri, alebo novembri sa takmer 50 miliónov krabov vydá z jednej strany ostrova na druhú. Musia prejsť z lesa až na pláž, kde do mora vypustia svoje vajíčka. Problémom sú však mestá a cesty vystavené ľuďmi. Našťastie sú chránené, a tak sú v období migrácie uzavreté niektoré cesty. Po nich sa totiž smú premávať len červené cupitajúce masy.

 

Aljaška

 

Z prírodovedných filmov isto veľmi dobre poznáte prekrásne výjavy z migrácie lososov. Tie opúšťajú oceán, aby plávali hore riekami až na miesta, kde sa môžu trieť. Oni sami tu vyrástli, takže presne vedia kam ísť. To však vedia aj medvede, ktoré striehnu v rôznych častiach rieky. Najznámejšie sú rieky Národného parku Katmai, kde na lososov čakajú vyhladnuté medvede.

 

Mexiko

 

Do tretice sa vraciame do Mexika, kam prichádzajú aj najväčšie podmorské tvory, žraloky veľrybie. Na pobreží ostrova Holbox, pri Cancúne, sú obľúbenou turistickou atrakciou. Od mája do septembra sa tu zdržujú, aby sa mohli pokojne kŕmiť a páriť.

 

Keňa

 

Mnoho turistov prichádza do Kene, len aby pozorovalo prekrásne zvieratá. Jednými z nich sú aj plameniaky, ktoré najčastejšie nachádzame na jazerách v Rift Valley. Špeciálne obľúbeným je jazero Nakuru, kde sa zlietavajú tisícky týchto dlhonohých a dlhokrkých vtákov, aby sa mohli kŕmiť špeciálnymi riasami. Dva druhy plameniakov potom vytvárajú dojem, že je jazero samo o sebe ružové.

 

Kostarika

 

Kareta obrovská má na tomto mieste jedinečný domov. Pravidelne sa sem totiž tisíce jedincov tohto druhu vracajú, aby kládli vajcia. Ohrozený druh je dobre chránený aj napriek tomu, že sem prichádza mnoho turistov na takzvané eko-výlety. Karety našťastie nerušia a tie môžu pokojne pokračovať v tvorení nový generácií týchto jedinečných tvorov.

 

Zdroj/autor:10best.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa