Najhlbšie miesto zemského povrchu – Preskúmajte s nami Mariánsku priekopu

2015-03-26 16:30:00 |   |    | 

Viete, ktoré je jedno z najtajomnejších miest sveta? Nenachádza sa na pevnine, ale v najväčších hĺbkach svetového oceánu a je to sama Mariánska priekopa. Ohúri vás svojou krásou a pestrosťou života.



 

Presuny obrov

 

Mariánska priekopa sa nachádza v severozápadnej časti Tichého oceánu, v širšom okolí tichomorského ostrova Guam. Najhlbšie miesto zemského povrchu má hĺbku 10 994 metrov pod hladinou Tichého oceánu. Leží pri Mariánskych ostrovoch a dosahuje dĺžku asi 2 550 km a šírku v priemere 70 km. Priekopa prešla zaujímavým geologickým vývojom. Vznikla subdukciou, podsúvaním litosferických dosiek, konkrétne veľkou Pacifickou a malou „Mariánskou“ doskou. Tá veľká má okolo 170 miliónov rokov, preto je chladnejšia a hustejšia, a tá malá je naopak mladšia a nie tak hustá. Podsúvaním Mariánskej pod mohutnejšiu Pacifickú dosku vznikla medzera medzi nimi a teda aj Mariánska priekopa.

 

Mikroorganizmy na dnes

 

História objavovania Mariánskej priekopy siaha do roku 1951, kedy ju prvýkrát našla Britská výskumná loď Challenger II. Zároveň pomocou odrazu zvuku (sonaru) od dna zmerala jej hĺbku 10 900 m. V roku 1960 sa svetoznámi vedci Don Walsh a Jacques Piccard ponorili v miniponorke Batyskaf až na samotné dno Mariánskej priekopy. Tlak na dne priekopy dosahoval až 108,6 MPa. Ich ponor trval 4 hodiny a 48 minút a výnor späť na oceánsku hladinu 3 hodiny 15 minút. Vedcov prekvapila prítomnosť života na dne priekopy. Našli tu morské živočíchy, ploskú rybu, platesu a rôznych bezstavovcov. Na jej samotnom dne totiž žijú aktívne mikroorganizmy živiace sa mŕtvymi rastlinami a živočíchmi, ktoré sem spadli. Všetky organizmy sú prispôsobené na život v hlbinách a vo tme. Ich telo musí zniesť silnejší tlak a nemôžu sa spoliehať na prítomnosť slnečných lúčov. Presnejšie dno Mariánskej priekopy preskúmal James Cameron, keď do nej zostúpil v miniponorke Deepsea Challenger. Najhlbšie miesto Mariánskej priekopy sa volá Challengerská priehlbina a aj tu vedci našli život.

 

Ochrana územia

 

Vďaka mnohým morským objavom, je teraz Mariánska priekopa chránená. Celých 506 000 kilometrov štvorcových oceánskeho dna bolo vyhlásených za chránenú morskú rezerváciu. V Marine National Monument je rybolov a akákoľvek ťažba zakázaná. Táto ochrana bola vytvorená kvôli krehkosti hlbkomorských ekosystémov a špeciálnym podmienkam, ktoré organizmy žijúce v oceáne potrebujú. Iniciátorom tejto ochrany bola vláda jednej zo svetových veľmocí.

Táto časť oceánu nie je úplne zmapovaná a zostáva pre nás stále zahalená rúškom tajomstva. Do dnešného dňa si nevieme zodpovedať mnohé vedecké otázky o živote na najhlbšom mieste sveta. Ak by ste sa sem chceli dostať, viaceré americké firmy ponúkajú výlet do Mariánskej priekopy. Cena jedného ponoru je pre bežného človeka priam „astronomická.“

Zdroj/autor. marianatrench.com,wikipédia.com/sk, deepseachallenge.com/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa