Najkrajšie botanické záhrady sveta okúzľujú prenádhernými kvetmi a dizajnom

2015-04-10 08:00:00 |   |    | 

Trend botanických záhrad je už stovky rokov starý. Panstvo chcelo v minulosti nájsť skvelé miesto na odpočinok a prezentovať tak svoj vkus a moc svojim sokom aj prostredníctvom nádherných záhrad. Postupne do nich začali prinášať aj rastliny zo vzdialených oblastí, ktoré si prinášali z ciest a robili tak svoje parky výnimočné. Podobne sa to uchovalo až do dnešných dní. Aj teraz ako keby jednotlivé mestá medzi sebou súperili o to, kto ponúkne svojim návštevníkom krajšiu prechádzku úžasnou flórou. Veľkou výhodou pre cestovateľov je, že okrem nádherného pohľadu a skutočného relaxu ešte ušetria aj trochu peňazí, pretože často ide o bezplatné mestské atrakcie.



 

Kew Gardens, Londýn

 

Ide o kráľovské záhrady, ktoré boli založené v 18. storočí. Záhrady sa rozkladajú na ploche takmer 4 hektáre a ponúkajú úžasnú prechádzku prírodou. Na ich pozemkoch sa pestuje 50 000 rôznych druhov rastlín. Návšteva v nich je rozdelená do niekoľkých typov. V prvom rade ide o relax, keď sa len budete prechádzať jednotlivými úsekmi a oddychovať. Potom sú to rôzne náučné prehliadky a krúžky, ktoré sú často určené aj pre školy, aby sa takto naučili deti viac informácií o prírode. No a v Kew Gardens sa celoročne konajú aj rôzne zaujímavé akcie, ktoré ešte umocňujú zážitok z ich návštevy. Botanická záhrada je rozdelená do niekoľkých sekcií. Najobľúbenejšia je časť s leknami, prechádzka na vyvýšenej ploche nad stromami a taktiež Japonskom inšpirované záhrady.

 

Botanická záhrada, Barcelona

 

Veľkej obľube sa teší z niekoľkých dôvodov. Predovšetkým všetky tie exotické rastliny, ktoré uvidíte v iných mestách rásť len v skleníkových pavilónoch, sa v barcelonskej botanickej záhrade nachádzajú vo svojom prirodzenom prostredí v prírode. Vystavaná je kaskádovo a ponúka tak unikátny výhľad na väčšinu jej plochy a mnoho častí sa spája so zaujímavo riešenými vodnými plochami. Nachádza sa navyše na vyvýšenom bode nad mestom, takže z nej máte skvelý výhľad do prístavu, ale aj smerom k centru.

 

Botanická záhrada, Rio de Janeiro

 

Podľa mnohých najkrajšia botanická záhrada vôbec. Môže za to najmä prepojenie jej dôležitých hlavných znakov. Vďaka skvelým prirodzeným podmienkam tam rastie mnoho nádherných exotických rastlín. Pomedzi ne zakomponovali aj množstvo kúskov z cudziny, ktoré však vsadili medzi domácu flóru tak dokonale, že vytvorili spoločne úžasnú symbiózu. Na ploche tejto záhrady sa nachádza aj niekoľko zaujímavých historických budov, ktoré ešte viac zatraktívňujú jej priestory.

 

Versailles, Paríž

 

Okázalý život Ľudovíta XIV za sebou zanechal mnoho cenných pamiatok. Samotné Versailles a okolité záhrady sú jeho najväčšou pýchou. I stovky rokov po jeho smrti nenájdete na svete žiaden park, ktorý by prekonal dychberúcu krásu tohto skvostu. Pokiaľ chcete poriadne prejsť len samotné záhrady, vyhraďte si jeden deň len na ich samotnú návštevu. Majú množstvo krásnych zákutí, formované sú do rôznych štýlov a v kombinácii so zaujímavými fontánami sú tou najobľúbenejšou časťou Paríža. I keď ich udržiavanie berie Francúzom z rozpočtu neuveriteľne veľký podiel, nedajú na svoju pýchu dopustiť a hrdia sa nimi pred každou návštevou, ktorá ich navštívi. Podľa niektorých sú dokonca ešte krajšie ako samotný palác, len musíte byť ochotní objaviť všetky ich skryté krásy.

Mohlo by vás zaujímať: Vstúpte do dokonale upravených záhrad sveta - Našli sme tie naj

 

Keukenhof Gardens, Holandsko

 

Čím iným by sa mohli pochváliť Holanďania, ako ich najslávnejšími kvetmi. Tulipány hrajú prím v tejto druhej najväčšej botanickej záhrade na svete. Dokopy sa ich tam nachádza viac ako sedem miliónov. Tie sú zastúpené nielen rôznymi farbami a kombináciami, na ktoré by ste sa ani neodvážili pomyslieť, ale aj rôznymi špecifickými druhmi, ktoré ste doposiaľ istotne nevideli. Záhrada je rozdelená do niekoľkých relaxačných zón. Nachádzajú sa tam aj kaviarne a malé reštaurácie. Tie sú však vhodne zakomponované do tohto prostredia, pretože tunajší architekti nechcú, aby okolitú prírodu predčili honosné stavby.

 

Dubai Miracle Garden, Dubaj

 

V tomto prípade ide o najväčšie botanické záhrady na svete. Slovko „miracle (zázračné)“ sa neobjavilo v ich názve náhodne. V podstate sú totiž vybudované na suchej púštnej pôde. Napriek tomu nestálo nič v ceste k tomu, aby sa mohli vytvoriť tie najkrajšie záhrady svete. Kvety sú tam vystavané do rôznych 3D obrazov a ponúkajú fantastický pohľad na možnosti, aké v súčastnosti ponúka záhradnícke odvetvie. Dubajský botanický zázrak sa bude postupne rozširovať a pre svojich návštevníkov chce postupne ponúknuť dokonalý komplex pre milovníkov kvetov a prírody.

 

Suan Nong Nooch, Thajsko

 

Miesto pre túto botanickú záhradu sa vyberalo veľmi dôkladne. Pre záhradníkov majú tunajšia pôda a klimatické pomery ideálne podmienky. Vďaka tomu sa môžu s jednotlivými rastlinami skvele vyhrať a ponúkajú naozaj nádhernú prechádzku tunajšou flórou. Najväčšou pýchou a pastvou pre oči je časť, v ktorej pestujú orchidey.

Milovníkov kvetín by mohlo zaujímať, že v týchto dňoch vrcholia prípravy najkrajších kvetinových festivalov Európy.

Zdroj/autor: cntraveler.com, ecorazzi.com, travel.amerikanki.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa