Srdcia miest i celých krajín: Pozrite sa na rebríček najslávnejších námestí planéty

2015-04-23 08:00:00 |   |    | 

Písali sa na nich dejiny – často i krvou. Sú miestom stretnutí, odpočinku, ale nezriedka i najživšou časťou mesta. Svetové námestia pulzujú v rytme doby. Poďte sa s nami pozrieť na najnavštevovanejšie námestia sveta, na miesto, kde za studenej vojny dosadlo „nepriateľské“ lietadlo, i na najkrajšie námestie planéty. Skúste tipovať, ktoré to je!



 

Vybrali sme pre vás sedmičku verejných plôch. Časť z nich určite poznáte, iné možno nie, ale na všetkých sa písala história!

 

Najnavštevovanejšie miesto sveta – newyorské Times Square

 

Denne tadiaľto vraj prejde asi 330 tisíc ľudí, čo z neho podľa niektorých rebríčkov robí vôbec najnavštevovanejšie miesto planéty. Nie nadarmo teda križovatku medzi Broadwayom a 7. Avenue prezývajú Centrum vesmíru alebo tiež Križovatkou sveta. Zamieri sem každý turista, ktorý priletí do New Yorku, a denne tadiaľto prejdú desaťtisíce Newyorčanov, ktorí mieria do práce alebo za zábavou. Jeden výskum dokonca tvrdí, že 22 centov z každého doláru, ktorý turisti minú v New Yorku, minú práve na Times Square.

Symbolom námestia sú neónové reklamy, ktoré na sile a na efekte získavajú hlavne po zotmení. Svoje sídlo tu má aj denník New York Times a slávny reťazec reštaurácií Hard Rock Café.

 

Piccadilly Circus bez sochy Erosa

Nie že by socha anjela z najslávnejšieho londýnskeho námestia zmizla, ale „Eros“ proste nie je Eros. V skutočnosti ide o anjela kresťanskej charity – soška je totiž súčasťou pomníka londýnskeho filantropa Lorda Shaftesburyho. I na Piccadilly nájdete neóny, ale dnes už len na jednej jeho strane. V roku 2002 si časť reklamnej plochy prenajala Yoko Ono a umiestnila na ňu úryvok z piesne Imagine: „Imagine all the people living life in peace!“

 

 

 

Červené námestie nie je červené, ale krásne

 

Krasnaja ploščaď. Tak znie ruský názov srdca moskovskej metropoly. Slovo Krasnyj znamená červený, ale starší z jeho významov znamená „pekný“. Červené námestie teda v pôvodnom význame slova zas také červené nie je – hoci priliehajúci múr Kremľa do červena sfarbený je. Okrem neho patrí k dominantám námestia chrám Vasila Blaženého (pôsobivejší zvonku než zvnútra) a luxusný obchodný dom GUM (navštíviť jeho pasáže sa rozhodne vyplatí).

V roku 1987 na tomto námestí dokonca pristálo lietadlo. A rovno „znepriatelené“. Vtedy 18-ročný Nemec Mathias Rust vyletel z Hamburgu a cez Island a Helsinki doletel s malým športovým lietadlom až do Moskvy. Vraj chcel svojím činom znížiť napätiev priebehu studenej vojny – mohol však byť rád, že ho nezastrelili.

 

Námestie pomenované podľa podstavca, ktorý tu nestojí

 

Námestie El Zocálo v Mexico City sa oficiálne nazýva Plaza de la Constitutión, teda námestie Ústavy.Nikto mu však tak nehovorí, pretože omnoho rozšírenejšia je jeho prezývka. Tú námestie dostalo podľa podstavca, ktorý bol základom plánovaného pamätníka. Pamätník nakoniec nikdy nevznikol a po niekoľkých rokoch zmizol i podstavec, ale prezývka Zocálo, v preklade podstavec, miestu zostala.

El Zocálo je o zhruba tretinu menší než pražské Karlovo námestie. Na koncert Justina Biebera sa na ňom zišlo asi 200 tisíc ľudí, speváčku Shakiru sledovalo dokonca o niekoľko tisíc ľudí viac.

 

Najkrajšie námestie sveta je v Európe

 

A to konkrétne vo Vatikáne. Svätopeterské námestie vzniklo s veľkým prispením talianskeho umelca Berniniho a je pýchou celéhoTalianska. Najkrajší výhľad je naň z vonkajšej ochodze kupole Svätopeterskej baziliky. A často až pri pohľade zhora si človek uvedomí, že elipsovitý tvar námestia a kolonády, ktoré ho objímajú, naozaj vyzerajú ako náruč, ktorá veriacich a pútnikov objíma. Presne tak, ako to Bernini zamýšľal.

Mimochodom, kolonády tvorí takmer 300 stĺpov, ktoré stoja vždy štyri v rade za sebou. Na námestí sú dve miesta, z ktorých vždy vidíte len prvý stĺp, ostatné sú za ním v zákryte. Na tento optický klam vás upozornia niektorí sprievodcovia, prípadne zhluk ľudí na jednom konkrétnom mieste.

 

Milión štvorcových metrov námestia Merdeka

 

Štvorec s dĺžkou strany jeden kilometer – tak by sa dala najjednoduchšie popísať veľkosť námestia Merdeka v Jakarte. Niektoré rebríčky ho preto stavajú na prvé miesto, pokiaľ ide o veľkosť svetových námestí. Na prvý pohľad však táto plocha pripomína skôr obrovský park – po rekonštrukcii, ktorá začala v deväťdesiatych rokoch, dokonca na námestie nemajú prístup automobily. A centrálny kruhový objazd okolo Národného pamätníka sa premenil na centrálnu záhradu. Nie je div, že sem cez víkendy vyrážajú tisíce obyvateľov mesta – za športom i za rekreáciou.

 

Inzertné oznámenie:

 

  • Predĺžený víkend v New Yorku : Vydajte sa na predĺžený víkend do New Yorku! Časový posun bude vo váš prospech! Vyberáme pre vás hotely v srdci Manhattanu a je len na vás, čo všetko počas troch dní stihnete navštíviť! Ceny začínajú mierne nad 830 eurami!
  • Eurovíkend v Moskve : Vydajte sa s nami do srdca Ruska! Na poznávanie Moskvy máte predĺžený víkend. Navštívte Červené námestie, obchodný dom GUM a ďalšie známe miesta za cenu, ktorá je vďaka spolupráci s ČSA veľmi príjemná.
  • Jakarta – ľudské mravenisko : Vydajte sa s nami do obrovského mesta Jakarta – a to prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde píšeme i o ďalších destináciách, kam lieta cestovná kancelária ESO travel.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa