Najlepšie je Španielsko. Nový rebríček odhalil tie najlepšie dovolenkové miesta

2015-05-14 08:00:00 |   |    | 

Svet cestovného ruchu sa pravidelne posúva a teda sa aj mení. To kam sa vyberieme totiž ovplyvňuje mnoho faktorov. Odhliadnuc od tých subjektívnych tu máme množstvo objektívnych, ktoré jasne naznačujú, kde sa krajina aktuálne nachádza. Teda samozrejme vo svete turizmu. Máme tu lepšie a horšie a podľa toho sa tiež môžeme riadiť. Aké sú teda výsledky?



 

Svetová štúdia

 

Do objektívneho hodnotenia sa po ročnej prestávke opäť pustila organizácia Svetové ekonomické fórum (World Economic Forum). V dvojročných intervaloch hodnotí postavenie krajín z rôznych perspektív. Okrem hospodárstva sa teda zameriava aj na cestovný ruch a to, ako si v jednotlivých odvetviach krajiny vedú. Pri hodnotení sa zohľadňujú 4 hlavné kategórie: vhodné prostredie, investovanie do cestovného ruchu a ceny, infraštruktúra a prírodné a kultúrne pamiatky. Vďaka im sa môžeme pozrieť, ako sa krajiny postupne rozvíjajú, a ktoré sú na turistov najviac pripravené.

 

Prvá desiatka

 

1. Španielsko

6. Švajčiarsko

2. Francúzsko

7. Austrália

3. Nemecko

8. Taliansko

4. USA

9. Japonsko

5. Veľká Británia

10. Kanada

 

Z hodnotenia vidno, že do prvej desiatky sa dostalo až 6 krajín z európskeho regiónu, ba priam z Európskej Únie. Je to spôsobené hlavne tým, že v týchto krajinách turisti nachádzajú mnoho pamiatok, cítia sa tu bezpečne, sú tu vysoké hygienické štandardy, dobrá infraštruktúra a krajiny sa taktiež zameriavajú na svoju propagáciu. Toto všetko sú vysoko hodnotené faktory nahrávajúce v prospech Európy.

Španielsko sa umiestnilo na prvom mieste hlavne pre zacielenie na turistický ruch, kultúrne pamiatky, prekrásnu prírodu a množstvo aktivít, ktoré sú dostupné návštevníkom. Hneď na druhej priečke sa nachádza Francúzsko, do ktorého prichádza najviac turistov – vyše 84 miliónov ročne. Ako inak tu hľadajú pamiatky, kultúru, zábavu a úchvatnú prírodu.

 

U nás doma

 

Aj Slovensko sa dostalo do tohto prehľadu 141 krajín sveta. Celkovo sa umiestnilo na nelichotivej 61. priečke. Zaostávame tak za všetkými krajinami z nášho regiónu (Česká republika, Maďarsko, Poľsko) a spomedzi krajín severnej a východnej Európy sme tretí od konca. Za nami ostali už len RumunskoMoldavsko. To naznačuje, že v našej snahe o prilákanie turistov by sme mali poriadne zabrať. Vo výsledkoch sa ukázalo, že sú u nás celkovo nie veľmi vhodné podmienky pre obchod v cestovnom ruchu a veľmi zlé podmienky v oblasti infraštruktúry (hlavne letecká doprava) a propagácie prírodných a kultúrnych krás.

 

Ostatné kúty sveta

 

Ak sa pozrieme do ostatných svetových regiónov, tak uvidíme, že netreba aby bola krajina extrémne bohatá, aby sa dostala na vyššie priečky. Medzi najlepšie umiestnené krajiny v Severnej a Južnej Amerike patria USA (4. priečka), Kanada (10. priečka), Brazília (28. priečka), Mexiko (30. priečka), Panama (34. priečka), Kostarika (42. priečka).

 

Ázii a Tichomorí vedie Austrália (7. priečka), Japonsko (9. priečka), Singapur (11. priečka,) Hongkong (13. priečka), Nový Zéland (17. priečka), Thajsko (35. priečka),

 

Na Blízkom východe a v severnej časti Afriky sa pravidelne objavujú spoločné nedostatky. Napriek tomu že investujú do propagácie a majú priaznivé ceny, majú tieto krajiny stále nedostatky s bezpečnosťouhygienou. Samozrejme sa to nedá uplatniť na všetky krajiny, keďže napríklad Spojené arabské emiráty sa umiestnili na 24. mieste v celosvetovom rebríčku. Za ním sa v rámci regiónu umiestnili Katar, Bahrajn, Maroko. Až na 79. mieste je Tunisko a 83. mieste je Egypt.

 

Subsaharskej Afrike vedie Juhoafrická republika (48. miesto), Seychely (54. miesto), Maurícius (56. miesto), Namíbia (70. miesto) a Keňa (75. miesto).

 

Najhoršie

 

Na samom konci rebríčka sa objavujú krajiny s veľmi nízkymi hodnotami a teda aj nízkymi vyhliadkami. Medzi 10 najhorších patria Sierra Leone, Haiti, Mjanmarsko, Burundi, Burkina Faso, Mauretánia, Jemen, Angola, Guinea, Čad.  

Zdroj/autor: reports.weforum.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa