8 najnebezpečnejších jazier sveta: Tu sa neokúpete!

2015-07-15 12:00:00 |   |    | 

Keďže je leto, každý myslí len nato, kde by sa okúpal. My vám ale prinášame zoznam jazier, do ktorých by ste radšej vkročiť nemali. Sú totiž nebezpečnejšie ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ktoré svetové jazerá vám namiesto ochladenia prinesú len nešťastie?



 

Jokulhlaup

 

Takto sa opisuje jav, ktorý je známy hlavne na Islande. Zamrznuté jazerá sú pokryté hrubou vrstvou ľadu, no pod nimi sa odohrávajú geologické procesy. Či sa tu už posúva zemský povrch, alebo tu vrie magma, tieto procesy môžu spôsobiť, že sa ľad zlomí. V tom momente sa obrovské množstvo vody priam vyvalí a zničí všetko naokolo.

 

Vriace jazero

 

V Národnom parku Morne Trois Piton na tropickej Dominike sa nachádza jazero, ktoré už z diaľky napovedá, že nebude vhodné pre ľudí. Okolo neho sa vznáša para a dusivé teplo. Voda tu má totiž teplotu od 82-92 stupňov Celzia.

 

Jazero Horseshoe

 

Kalifornia v sebe ukrýva mnoho krás. Jednou z nich je aj okolie Mammoth Mountain, kde sa nachádza aj vábivé jazero. No na priblíženie sa k nemu rýchlo zabudnite. Okolité podzemné erupcie spôsobujú, že sa do vzduchu dostáva obrovské množstvo CO2. Únik plynu má na svedomí už aj niekoľko úmrtí.

 

Jazero Karačaj

 

Vábivé, ale smrteľné už z diaľky. Hovoríme o asi najviac znečistenom jazere na svete. Nachádza sa medzi uralskými vrchmi a po dlhé roky slúžilo ako skládka jadrového odpadu. Rusi ho sem hojne vyvážali, a preto aj krátky pobyt pri ňom má smrteľné následky.

 

Jazero Kivu

 

Osemnáste najväčšie jazero sveta ležiace na hraniciach RwandyDemokratickej republiky Kongo tiež nie je miestom, kam by ste sa vybrali za osviežením. Pod jazerom sa totiž nachádzajú obrovské množstvá metánuCO2. Keďže je to sopečná oblasť, dá sa len čakať, kedy sa uvoľnia.

 

Jazero Michigan

 

Toto jazero má každý rok na svedomí niekoľko životov. Aj napriek tomu, že je veľmi populárne a v lete aj obľúbené na kúpanie, je plné zradných silných prúdov. Tie sa vedia pohrať s loďami a aj ľuďmi a to hlavne v zime. Pri tomto jazere spomedzi Veľkých jazier (USA) by ste si mali dať pozor.

 

Jazero Mono

 

Do tejto série patrí aj kalifornské jazero Mono. Kedysi bolo plné života a slanej vody s množstvom živín. No prudkým odvodom vody sa hladina razantne znížila a pomer látok sa výrazne zmenil. Milióny vtákov, čo sem prichádzali, si museli nájsť iné miesto, keďže sa tunajšie vody zmenili na smrteľnú zmes sulfátov, chloridov a iných alkalických látok. Našťastie sa jazero pomaly obnovuje a vracia sa sem život.

 

Jazero Monoun

 

Časovanou bombou je aj toto jazero v Kamerune. Pod jeho hladinou sa nachádza množstvo CO2, ktorý sa môže kedykoľvek uvoľniť. Stalo sa tak aj v roku 1984, keď okolití obyvatelia počuli výbuch a o pár hodín našli rastliny, zvieratá, ale aj ľudí v okolí mŕtvych.

Zdroj/autor: dailynewsdig.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa