Chcete si zabehať aj na dovolenke? Vyberte sa do týchto končín!

2015-08-17 08:00:00 |   |    | 

Behanie sa teší vo svete obľube už mnoho rokov. Postupne tento trend prešiel i do našich končín. Ľudia svojej záľube nezačínajú prispôsobovať len voľný čas, ale dokonca aj dovolenky. V zahraničí nie je žiadnou výnimkou, ak nejaký turista požiada o dovolenku ušitú na mieru i pre takéto potreby. V takýchto destináciách sa môžete potom stretnúť i s inými dovolenkármi s touto vášňou, s ktorými sa môžete spojiť a nájsť si tam šikovného sparingpartnera.



 

New York, USA

 

Hneď na úvod je to možno trošku netradičná destinácia. I preplnený New York má však svoju oázu pokoja. A tou je Central Park alebo tiež aj zelené pľúca tohto mesta. Práve tam sa stretajú nadšenci behu z celého mesta. Verte tomu, že je ich viac než dosť. Ideálne je trošku si privstať a vybrať sa tam v skorých ranných hodinách. V parku sa nachádzajú najmä športovci, ktorí sa venujú všetkému od jogy, cez cyklistiku až po behanie. No ani počas dňa nepríde čas na nudu. Stále si môžete zvoliť inú trasu, prebehnúť sa v inej lokalite a počas týždňa voľna sa nebudete nudiť.

 

Rakúsko

 

Pokiaľ patríte už medzi kvalitnejších bežcov a nerobia vám problémy ani náročnejšie terény, v tom prípade sa vyberte aj do susedného Rakúska. V ich Alpách nájdete množstvo pokojných cestičiek, kde sa môžete venovať svojej záľube. Pokiaľ máte radšej beh po rovine, vyberte sa na trať medzi niektorými malými dedinkami. No ak si chcete vyskúšať kondičku, pokojne si vybehnite niekde do kopcov. Nie je to jednoduché, no ten pohľad zhora a pocit, čo všetko ste zvládli, budú na nezaplatenie.

 

Taliansko

 

U nás môžete behať v obklopení krásnej prírody alebo niekde pri jazere. No zabehnúť si vašu dennú trasu niekde pri mori, tak to je zážitok, na ktorý sa nikdy nezabúda. Pochopiteľne to môžete pestovať v ktorejkoľvek dovolenkovej destinácii. Ibaže tam môžete byť rušení turistami a nemusíte mať až také dobré podmienky. Zájdite preto napríklad do Talianska. Tam bežeckí nadšenci odporúčajú prímorské časti Sardínie, Kalábrie a taktiež Toskánsko. Podľa nich je Taliansko jedna z najkrajších krajín, kde sa môžete venovať behu a vychutnať si dovolenku nielen aktívne, ale si zároveň aj vyplniť svoj voľný čas.

 

Algarve, Portugalsko

 

Rovnakými tromfami sa môže pochváliť i Portugalsko. Stačí si zájsť do niektorej z prímorských oblastí a ste v bežeckom raji. Veľkej obľube sa v tomto smere teší najmä Algarve. Dávajte si však pozor na počasie. Pri pobreží vás môžu často prekvapiť silnejšie vetry, ktoré vám môžu skomplikovať zdravotný stav a znepríjemniť zvyšok dovolenky. Myslite preto aj na vhodnejšie oblečenie, aby ste si Portugalsko užili v plnej miere. Veľa tratí sa nachádza aj v Lisabone, kde sa môžete skôr spojiť aj s domácimi bežcami.

 

Juh Francúzska

 

Opäť máte na výber. Môžete sa dostať niekde do prímorských oblastí a pozrieť si napríklad Marseilles. Po kvalitnom výkone potom môžete leňošiť pri mori a nabrať silu na druhý deň. Ďalšou zaujímavou alternatívou je však zájsť si do niektorej z vinárskych oblastí. Skúste hľadať hotely s wellness, ktoré využívajú i tento vzácny mok. Takto môžete spojiť príjemné s užitočným, keď beh v blízkosti viníc kompenzujete oddychom v kúpeľoch a večer aj ochutnávkami miestnych výrobkov.

 

Španielsko

 

Madrid a Barcelona. To sú dve hlavné destinácie. Barcelonu preferujú fanúškovia behania kvôli krásnym plážam, popri ktorých sa vynikajúco beží až do prístavu. Taktiež stačí sadnúť na niektorý z dopravných prostriedkov a vyviesť sa do okrajových častí, kde nájdete už aj divokejšiu prírodu a zaujímavejšie trasy. Madrid obľubujú pre blízkosť tunajšieho pohoria. Je tak výzvou aj pre náročných bežcov, ktorí hľadajú rôzne zaujímavé terény. Ak však hľadáte možnosť len pre krátky skôr relaxačný beh, môžete využiť centrum s jeho parkmi.

 

Sydney

 

Austrálska obdoba bežeckého New Yorku. Ibaže v Sydney sa bežci nesústredia do jedného parku a môžete ich stretnúť v podstate kdekoľvek. Pokiaľ sa chystáte na dlhší, trebárs i pracovný pobyt, toto bude pre vás ideálne miesto. Navyše medzi tunajšími bežcami panuje príjemná priateľská atmosféra. Mnohí z nich ešte pred prácou zájdu na spoločné raňajky alebo sa občerstvia niekde v parku a po spoločných rozhovoroch potom odchádzajú za svojimi povinnosťami.

 

Anglicko

 

Nejde o krajinu, kde by ste mohli pokojne pestovať rôzne outdoorové športy. No ak sa zmierite s tým, že v prípade zlého počasia sa budete venovať kultúre a oddychu v nejakých wellness centrách, bude to pre vás prijateľná voľba. Bežecká kultúra sa pestuje najmä v univerzitných mestách. Okolie Cambridge a Oxfordu prináša mnoho alternatív na tento šport. Najmä v spojení s jesennou prírodou ide o jedinečný zážitok, na ktorý tak ľahko nezabudnete.

Zdroj/autor: flyingbluerunning.com, 2009events.com, expertfly.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa