Za umením v USA – Top 8 najzaujímavejších múzeí, ktoré navštívite zadarmo

2015-08-21 08:00:00 |   |    | 

O Amerike sa často hovorí ako o kontinente, ktorý oproti Európe výrazne zaostáva so svojou menej bohatou históriou. Napriek tomu však i tam nájdete množstvo zaujímavých múzeí, ktoré vám často ponúkajú unikátne umelecké zbierky. Týchto osem z nich navyše môžete navštíviť zadarmo a dozvedieť sa tak niečo viac nielen o amerických, ale aj svetových umeleckých velikánoch.



 

Getty Center, Los Angeles

 

Unikátna je už samotná budova a priestor okolo nej. Getty Center je totiž zasadené do krásneho záhradného komplexu. Návštevníci si preto plánujú jej návštevy tak, aby si stihli dostatočne užiť aj samotnú prírodu. I vďaka tomu pôsobí táto galéria umenia skôr ako honosná vila. Jej cieľom je vzdať poctu novšiemu umeniu 20. storočia. Múzeum patrí medzi najnavštevovanejšie v USA. V ich zbierke sa nachádzajú aj diela Van Gogha, Gauguina, Rigauda a iných. Jednotlivé výstavy sú rozdelené do viacerých častí na modernejšie a klasické umenie. Súčasťou Getty Centra je aj veľký výskumný ústav, ktorý sa venuje štúdiu umenia.

 

Umelecké múzeum, St. Louis

 

Vybudované bolo na konci 19. storočia prevažne z finančných darov dobrodincov. Tí mali v pláne vytvoriť unikátnu svetovú zbierku umenia, ktorá by patrila k najvýznamnejším v Amerike, čo sa im v konečnom dôsledku podarilo. Vďaka tomu sa im podarilo zosúladiť skutočne bohatú kolekciu umenia. Pozrieť si tam môžete rôzne kúsky z Orientu, Európy, pôvodné americké umenie, spomienku na islamskú kultúru, ale aj prvé primitívne pokusy z africkej histórie. Veľmi dôležitým bodom v ich histórii bola zbierka 225 kúskov od manželov Spinkových, ktorý sa rozhodli pred koncom života darovať svoje súkromne cennosti na verejné účely.

 

Clevelandské múzeum umenia

 

V ich zbierke sa nachádza viac ako 40 000 rôznych umeleckých kúskov. Všetko sa to začala v roku 1913, keď sa mesto rozhodlo sprístupniť vzácnu kolekciu ázijského a egyptského umenia. K nemu postupne pribudli aj ďalšie diela, čím sa zbierka rozšírila aj o ukážky zo súčasného umenia. Múzeum pravidelne organizuje aj rôzne náučné podujatia. Medzi nimi sa nachádzajú aj hudobné stretnutia a premietania umeleckých filmov. Múzeum chce byť aktívne a neustále ponúkať umelcom nové podnety a inšpirácie. Chce byť ich druhým domovom, v ktorom sa budú neustále cítiť fantasticky.

 

Múzeum umenia, Baltimore

 

Múzeum vzniklo na základe finančnej podpory mesta. Tá pretrváva až dodnes, vďaka čomu sa stále uchovali bezplatné vstupy do neho. V jeho expozícii sa nachádza mnoho vzácnych kúskov. Napríklad sú múzeom s najväčšou zbierkou Matissových diel na svete. Okrem jeho práce tam nájdete aj obrazy Picassa, Van Gogha, Gauguina a Renoira. V múzeu sa nachádzajú aj typické dobové izby z tohto regiónu. Ukazujú bytový dizajn Baltimoru v priebehu dejín. Šesť miestností je vždy štylizovaných do iného časového obdobia. Okrem nich sa tam nachádzajú aj rôzne regionálne zbierky z celého sveta. Veľmi obľúbeným podujatím je komorný jazzový festival.

 

Des Moines Art Center, Iowa

 

Pokiaľ máte radi skôr nové umenie a netradičnejšie kúsky, ktoré potrápia vašu fantáziu, potom pre vás je určené toto múzeum v Iowe. Z hľadiska počtu diel a roku otvorenia patrí k nanápadným v Amerike. Napriek tomu prináša unikátne kúsky, ktoré si nemôžete pozrieť inde na svete. Jeho výhodou je, že si ho pokojne prejdete v priebehu jedného dňa a nemusíte sa tam dookola vracať. V priebehu roka tam hosťujú aj dočasné výstavy súčasných autorov.

 

Národná galéria umenia, Washington

 

Ide o najcennejšiu umeleckú zbierku v Amerike. Vytvorená bola na základe rozhodnutia vládnych činiteľov, aby tak mohli aj bežným občanom sprostredkovať priamy kontakt s významným umením. Najcennejším úlovkom sú obrazy Leonarda da Vinciho, ktoré inde v tejto krajine nenájdete. Taktiež sa tam nachádza pár kúskov od Tiziana a Raphaela. Jeho súčasťou je aj časť venovaná zbierke fotografií. Špeciálna časť je venovaná deťom, kde sa im umenie sprostredkuje v ich jazyku. Taktiež sa tam organizujú aj dočasné putovné výstavy.

 

Frye Art Múzeum, Seattle

 

Bolo vôbec prvým bezplatným múzeum na americkom území. Špecializuje sa najmä na zbierky z obdobia 19. Storočia a prím hrajú domáci autori. Ich špecialitou je dať priestor i regionálnym umelcom, ktorí takto môžu nájsť prvé miesto pre ich výstavy a upútať pozornosť ostatných galérií. V ich kolekcii sa nachádzajú primárne sochy a obrazy. No pre tento rok pripravili aj fotografickú výstavu práce Andyho Warhola, ktorá i prostredníctvom týchto záberov dokumentuje jeho zvyklosti a proces vzniku niektorých jeho diel.

 

Inštitút umenia, Minneapolis

 

Múzeum bolo otvorené po prvýkrát v roku 1915. Založené však bolo v skutočnosti oveľa skôr. Výstava sa ale napriek výskytu tak významných diel, ako obrazov od Rembrandta, postupne sťahovala a sídlila vo viacerých budovách. Nakoniec si našla spoločné miesto spolu s tunajšou knižnicou. Dnes už obsahuje takmer 90 000 zaujímavých diel. Väčšinu kolekcie tvoria kúsky od domácich autorov. Nádherná je i samotná budova, ktorá dodáva umeniu patričnú úctu.

Zdroj/autor: huffingtonpost.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa