Chceli by ste objaviť pláž, kam davy turistov nechodia? Pšt, tieto pláže sa pred nimi ukrývajú 1. časť

2015-08-20 17:00:00 |   |    | 

Tak ako pre plavcov, tak aj surferov či dovolenkárov je niekedy deň na pláži len stres: príliš veľa ľudí, príliš veľa hluku a problém si nájsť tiché miestečko pre seba. Dobrou správou však je, že sú ešte neobjavené pláže, nádherné zákutia, kde cestovný ruch doteraz ešte nezatienil miestnu kultúru a je tam toho viac na výber, než len byť rozvalený na piesku. Objavte a vyberte si z nevinného kusu raja pre seba z nasledujúcich pláží.



 

Grand Haven, Michiganské jazero

 

Trolejbusy, štvorkilometrová promenáda v prístave a dva červené majáky z 19. storočia dávajú tomuto miestu sladký pocit starodávneho Michiganského jazera. Lodiari a rybári sa tu zhromažďujú a turisti sem prichádzajú, aby zdolali krátky, no namáhavý výstup po schodoch na Rosy Mound vo výške 300 metrov a zostup po piesočných dunách k brehom jazera. K dispozícii sú teplé plytčiny na kúpanie a mäkký vŕzgajúci piesok na dvoch verejných plážach. Po západe slnka ožívajú miestne reštaurácie.

 

Ostrov Lord Howe, Austrália

 

Malý ostrov v Tichom oceáne je stráženým tajomstvom obyvateľov Sydney a nachádza sa len dve hodiny letu od mesta. Kapacita turistov tu je obmedzená na 400, pouličné svetlá sú tu raritou a väčšina ľudí sa tu pohybuje na bicykloch. Vulkanický ostrov vznikol pred 7 miliónmi rokov. Zelený UNESCO ostrov je domovom čadičových hôr trčiacich priamo z mora. 880 metrov vysoká hora Gower poskytuje tým odvážnejším dych vyrážajúce výhľady. Potápači si zas vychutnávajú dlhý pulzujúci koralový útes lagúny. Na Nedovej pláži môžete kŕmiť rybárikov, no a na pláži Old Settlement sa vám naskytne pohľad na oddychujúce korytnačky na piesku.

 

Pyla-sur-Mer, Francúzsko

 

Cez zátoku od pulzujúceho Cap Ferret, na južnom Côted' Argent, stojí 100 metrová duna Pyla – lákadlo pre zanietených turistov a milovníkov pláže. Vychutnajte si noc na terase v jednom z hotelov a pochutnajte na plodoch mora či na treske v kokosovo-limetkovom cestíčku, no a zapite to mango mojitom.

 

Ostrov Ibo, Mozambik

 

Celkom 32 koralových ostrovov tvorí súostrovie Quirimbas, ktoré bolo navrhnuté ako miesto svetového dedičstva UNESCO pre biodiverzitu a kultúrnu harmóniu plnú mangrovníkových lesov a plytkých pláží. Šumivé tyrkysové vody plné podmorského života sú vynikajúce miesto pre šnorchlovanie a potápanie. Ibo je obchodnou stanicou Mozambiku pre svoju ľahkú dostupnosť a zároveň je historickým ostrovom, ktorého vzhľad je ovplyvnený arabskými, indickými a portugalskými osadníkmi.

 

Ostrov Phu Quoc, Vietnam

 

Ide o najväčší ostrov v Thajskom zálive, ktorý je bližšie ku Kambodži ako Vietnamu. Je tu značná vojenská sila v tejto ešte stále zaostalej turistickej destinácii s počtom obyvateľov iba 103 000. Phu Quoc je známy pre nerušené pláže a najlepšiu rybiu omáčku, ktorá je kľúčovou ingredienciou Vietnamu. K dispozícii sú pláže vanilkovej farby s penziónmi lemujúcimi breh v malých dedinách, ktoré je možné navštíviť na motorke – najpoužívanejšom dopravnom prostriedku na ostrove. Väčšina turistov si vyberá východné pobrežie Bai Truong s množstvom paliem, rezortov a kaviarní.

 

Salema, Portugalsko

 

Nachádza sa tri hodiny južne od Lisabonu v blízkosti mysu Sagres. Salema je malá rybárska dedina medzi dvoma strmými útesmi známa pre svoje pokojné široké pláže. Zatiaľ čo väčšina malebného portugalského pobrežia Algarve je zachvátená novými výškovými budovami a letoviskami, Salema si zachováva stále svoju autentickosť s jednou hlavnou ulicou, bielymi domami a trhom s ponukou jedla vhodného na piknik. Nachádza sa tu len malé množstvo podnikov ponúkajúcich jedlá a nápoje

 

Pláž Bethany, Delaware

 

Jedno z najobľúbenejších miest pre rodiny, kde sú obchody ponúkajúce nielen chutné mrazené pudingy. Nachádza sa tu drevený totem, hudobný pavilón a sofistikované miniatúrne golfové ihrisko. Behthany pláž a ostrov Fenwick ponúkajú asi 12 kilometrov Atlantického oceánu na kúpanie, rovnako aj na plavby loďou či rybolov, a to bez ruchu blízkych miest Rehoboth Beach, Ocean City a Delaware.

 

Koh Lanta, Thajsko

 

Ďaleko od neznesiteľných davov v Phukete a na Phi Phi, Koh Lanta je asi hodinu jazdy autom či motorovým člnom od letiska Krabi. Západná strana ostrova ponúka deväť pláži zaliatych slnkom s pôvodným pieskom a koralovými útesmi, ktoré sa nachádzajú pri teplom Andamanskom mori. Koh Lanta je obľúbenou destináciou vďaka svojej autentickosti – rybárske dedinky s obyvateľmi žijúcimi v domoch na koloch. Čím južnejšie smerujete, tým na väčšej samote sa ocitnete.

 

Pláž Cirali, Turecko

 

Ohrozený druh korytnačky, ktorá tu hniezdi na štrkových pieskoch, pomohol udržať vývoj Cirali na uzde. Cirali sa nachádza na tureckom Stredomorí medzi chránenými lokalitami, prírodnou rezerváciou a zrúcaninou Olimpoc – Cirali. Ubytujte sa v malom rodinnom penzióne, vychutnajte si zdravú a chutnú kuchyňu v reštaurácii pod vodopádom a 250 ročným mlynom, navštívte hippie dedinku s domami v korunách stromov a ochutnajte palacinku plnenú fetou a bylinkami v jednej z chatrčí. Nevynechajte návštevu Chimaera, kde uvidíte plameň zo zemného plynu, ktorý vyžaruje zo skál na kopci národného parku Olimpos.

 

Palm pláž, Barbuda

 

Jeden z najromantickejších ostrovov sveta je ideálnym miestom pre tých, čo hľadajú samotu. Sestra ostrova Antigua je rušný rezort plný hotelov a jácht, Barbuda je len 20 minút vzdialená letom od Antigua a disponuje pokojnými plážami s rúžovým pieskom. Nachádza sa tu rezervácia Frigate Bird, v ktorej žije viac ako 170 druhov vtákov a na ostrove nájdete len hŕstku stredísk.

 

Todos Santos, Baja California Sur, Mexiko

 

Umelecká kolónia Todos Santos je temperamentnejším a chladnejším miestom ako Margaritaville Cabo San Lucas, ktorá sa nachádza asi hodinu cesty na juh. Vánok Pacifiku tu rozvíri divoké vlny, ktoré sú obľúbené medzi surfermi. Plavci by si tu mali trúfnuť len v pokojnejšie dni. Todos Santos je plné galérií a kaviarní so živou hudbou.

 

Puako, Big Island, Havajské ostrovy

 

Schovaný medzi letiskom Kona a luxusnými letoviskami na pobreží Kohala je Puako rezidenčná enkláva s uvoľnenou atmosférou s jednou hlavnou cestou, obchodom so zmiešaným tovarom a krásnym ubytovaním cenovo dostupným. Potápači, kajakári a dovolenkári môžu vidieť chránené morské korytnačky honu, ktoré sa vyskytujú v útesových prílivových bazénoch a na skalách. Surferi si to mieria na juh, kde si vychutnávajú divoké vlny na verejnej pláži Paniau.

 

Cayucos, Kalifornia

 

Miestni obyvatelia nazývajú toto malé mesto pre surferov, ktoré sa nachádza asi 340 kilometrov severne od Los Angeles, Cayucos-by-the-sea (Cayucos pri mori). Ide o osviežujúci, no málo rozvinutý úkryt, ktorý je posiaty budovami  z 19. storočia vo westernovom štýle, s vintage obchodíkmi predávajúcimi ľudové umenie a nachádza sa tu mólo, ktoré je až 300 metrov dlhé. Cayucos je ideálny odrazový mostík pre tých, ktorí chcú preskúmať centrálne pobrežie vrátane neďalekej vinohradníckej oblasti Paso Robles, zámku Hearst, a diletantskej dediny Cambria, čo je 20 minútová jazda autom od pobrežia.

Zdroj/autor: travelandleisure.com, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
3.7/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa