Závideniahodné fotografie, alebo len klam sociálnych sietí? Aké sú skutočné zábery?

2015-09-25 12:00:00 |   |    | 

Prečo naše fotografie nikdy nevyzerajú takto? To je veľmi častá otázka. Hlavne ak sa vrátime z dovolenky a naše zábery ani zďaleka nepripomínajú to, čo vidíme na sociálnych sieťach. Instagram, Twitter, Facebook a iné sú plné úchvatných záberov, ktoré akoby niekto vystrihol z rozprávky. Ako to, že keď navštívime rovnaké pamiatky výsledky sú diametrálne odlišné? Závidíme všetkým tým ľuďom, ale aká je pravda?



 

Prikrášlená pravda

 

Na začiatok si musíme položiť ruku na srdce a priznať sa, že pri pohľade na fotografie, ktoré neustále oblietajú svet pociťujeme závisť. Boli sme tam kde oni, videli sme to čo oni, ale výsledok je niekde úplne inde. Preto sa často pýtame prečo. Prečo je ich záber zaujímavejší? Prečo práve ich fotografie majú takú šťavu? Prečo sú tie naše také vyblednuté? Prečo, prečo, prečo...

Samozrejme odpoveď je jednoduchá a všetci ju poznáme. Technológie. Okrem šikovných rúkbystrého oka im nahrávajú technológie. Kvalitné fotoaparáty a programy upravujúce takmer úplne všetko. Takéto fotografie sú samozrejme umením, ktoré nemusí zodpovedať realite, no kde je hranica medzi naozaj kvalitným záberom toho čo sme videli a dokonalým obrazom, ktorého úpravy sa rovnajú niekoľkodennej práci?

 

Svetoznáme zábery

 

Za príklad sme si vybrali svetoznáme zábery ruského fotografa Murada Osmanna a jeho teraz už manželky. Každý z nás totiž videl záber ženy odfotenej zozadu a s natiahnutou rukou. Takéto obrázky niekoľkokrát obleteli celú zemeguľu a predstavujú vždy nový kút sveta, ktorý dvojica navštívila. Séria fotografií Follow me má celosvetový úspech, a preto túto pózu kopírujú cestovatelia z každého kúta planéty. Je romantická, zasnívaná a vďaka meniacemu sa okolia vždy iná.

Či nám však ukazuje realitu, to je už niečo iné. Fotograf rád ukazuje svet, tak ako ho vidí on, no zábery sú možno až príliš dokonalé. Podobne sú na to milióny fotografií, ktoré nám každý deň vyskakujú z profesionálnych stránok, ale aj od našich známych. Vystrihnuté, upravené, farebne doladené, kde-tu zahmlené, zvýraznené, upravené viacerými filtrami... Veď všetci vieme ako sa to robí. Retuš sa stala tak častou, že bežné zábery takmer vymizli zo sveta. Už sa nikto nepochváli záberom, o ktorý sa nepostaral grafický program. Ako potom ale vyzerá to, čo pri návšteve podobných miest uvidíme?

 

Pravda

 

S tisíckami áut

 

Ak by ste si vy chceli Víťazný oblúk v Paríži takto odfotiť, museli by ste zrejme najprv odstaviť dopravu. Táto oblasť je totiž nesmierne vyťažená a cez deň tu autá prúdia takmer neustále.

 

 

#followmeto the Arc de Triomphe with @yourleo in Paris. By the way does anyone know a great rooftop close to the Eiffel Tower?

Fotka uverejnená používateľom Murad Osmann (@muradosmann),

 

V nedohľadne

 

Hongkong je preslávený úchvatnými zábermi na more a mrakodrapy, ale menej známe je to, že tunajšie znečistenie vzduchu občas spôsobuje, že nevidíte na krok. Podobne čistý záber s dramatickou oblohou by ste bez úprav ťažko dosiahli.

 

 

#followmeto the junk boat in Hong Kong with @yourleo. Follow us also on Facebook.com/followmeproject

Fotka uverejnená používateľom Murad Osmann (@muradosmann),

 

 

V objatí turistov

 

Trávnik pod Sacre-Coeur je prekrásnym miestom, no málokedy ho nájdete poloprázdny, nie to ešte bez jediného človiečika. Bazilika je jedným z najpopulárnejších miest Paríža, takže je tu počas pekných dní veľmi plno.

 

 

#followmeto La Basilique du Sacre-Coeur, Paris with @yourleo.

Fotka uverejnená používateľom Murad Osmann (@muradosmann),

 

 

Ruch, ruch, ruch

 

Tu sa počas dňa len ťažko zastavíte a spravíte si záber. Times Square je neustále vyťažené premávkou a nám by sa zrejme podarila fotografia plná áut a výfukových plynov, ako takýto záber.

 

 

#followmeto the Times Square with @yourleo. Haven't posted here in a while, sorry guys :).

Fotka uverejnená používateľom Murad Osmann (@muradosmann),

 

 

Nie počas dopravnej špičky

 

Londýn je známy svojim nie veľmi príjemným počasím a ak si k tomu pridáme, že tento záber si spraví denne niekoľko tisíc ľudí je takmer nemožné vystihnúť moment bez áut aj ľudí.

 

 

#followmeto London with @yourleo

Fotka uverejnená používateľom Murad Osmann (@muradosmann),

 

 

Čistá a špinavá tvár

 

Dvojica sa nám na svojich záberoch ukazuje aj v Indii. Záber z Varanasí je úchvatný, no turista by mal očakávať, že daná lokalita je dennodenne navštevovaná množstvom turistov, ale aj domácich veriacich a okolie je pomerne znečistené rovnako ako samotná posvätná rieka Ganga.

 

 

 

Podobne je na tom monument lásky Tádž Mahal. Romantický záber nám ukazuje upravenú krajšiu tvár pamätníka. Inak samotná stavba veľmi trpí obrovským znečistením blízkej rieky a tiež vzduchu.

 

 

 

 

 

Na záver

 

Pravda nemusí byť vždy taká, akú ju vidíme na internete. A teda, ak nabudúce narazíte na úchvatnú fotografiu a pomaly sa bude zakrádať závisť, odmyslite si všetky úpravy a uvedomte, že vaše spomienky nenahradí nič na svete a fotografie, ktoré ste si priniesli sú krásne aj bez filtrov a prikrášľovania.

Žiadnym spôsobom však nechceme znevažovať prácu profesionálnych fotografov, ktorí sa venujú umeleckým fotografiám. Aj zábery spomínaného fotografa sú prekrásne a sú umením, ktoré opodstatnene uchvátilo svet.

Zdroj/autor: Instagram.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa