Metro na Slovensku? To asi nie, ale v týchto 8 mestách nájdete skutočné kolosy

2015-11-03 08:00:00 |   |    | 

Dokážete si predstaviť, ako by vyzerala doprava vo veľkých mestách, keby sme ho nemali? Napriek nie veľmi lákavému prostrediu a občas i poriadne pomotaným trasám, je to jeden z najvýhodnejších spôsobov mestskej dopravy. Pohodlne dokáže prepraviť denne tisíce ľudí bez toho, aby sa v uliciach komplikovala doprava a strácali sme hodiny iba presunmi z práce domov. Svetové metrá sú často fascinujúcim kolosom, ktorý vám predstavíme aj v dnešnom sumáre najväčších metro systémov.



 

1. New York

 

Čo sa týka dĺžky, ide o štvrté najväčšie metro na svete. Dokopy sa tam nachádza viac ako 370 kilometrov podzemných tratí. New York sa však môže pochváliť najväčším počtom staníc, keď sa ich tam nachádza dokopy 421. Po prvýkrát bolo otvorené v roku 1904 a niektoré trate museli prejsť dôkladnou renováciou, časť staníc bola dokonca uzavretá a presunutá. Prvé pokusy však vznikli už pár rokov predtým. Ako prvá sa začala takto spájať trasa pod Manhattanom. Denne sa touto dopravou v New Yorku presunie takmer 6 miliónov ľudí.

 

2. Paríž

 

Francúzske metro je zase najväčším metrom v Európe. Na trase 214 kilometrov má 303 staníc. Po prvýkrát bolo otvorené v roku 1900. Metro sa delí na 16 hlavných liniek. Z nich posledné pribúdali smerom k letisku. Najznámejšou stanicou je Chatelet – Les Halles, ktorá je zároveň najväčšou metro stanicou na svete vôbec. Napriek tomu má vynikajúci systém značenia a nemusíte sa obávať toho, že by ste tam zablúdili. Denne sa metrom prepraví niečo vyše 4 miliónov ľudí. Staršie stanice zároveň patria k významným pamiatkam art nouveau štýlu.

 

3. Madrid

 

Madridské metro má len o tri stanice menej ako to parížske. Napriek tomu má viac kilometrov tratí, keď postupne spája až 293 kilometrový úsek. Po prvýkrát bolo otvorené v roku 1919. Linky sú rozmiestnené postupne od najstarších po najmladšie. Čím hlbšie sa nachádza linka, tým je novšia. Rozdiel je výrazne vidieť aj medzi stanicami. Zatiaľ čo tie prvé sa snažia renovovať v pôvodnom štýle, aby tak ukázali pôvodnú kultúru, tie novšie už hýria modernou a ukazujú novšiu tvár Madridu. Toto metro sa zároveň môže pochváliť kuriozitou v podobe najväčšieho počtu výťahov v podzemí.

 

4. Soul

 

Druhé najvyťaženejšie metro sveta je veľmi mladé. Otvorené bolo len v roku 1974, no napriek tomu ročne prepraví 2,5 bilióna cestujúcich. Má 327 kilometrov a ľudia môžu nastúpiť v 296 rôznych staniciach. Ak máte fóbiu z tohto systému dopravy, práve v Soule sa z nej dokonale vyliečite. Tunajšie metro získalo mnoho ocenení, pretože sa im podarilo vytvoriť veľmi prehľadný a jednoduchý systém dopravy. Metro je presné, stanice sú najčistejšie na svete, všetky sú postavené vo veľmi modernom štýle a tak, aby sa tam cestujúci cítili dobre a úplne stratili pocit, že sa nachádzajú niekde hlboko v podzemí.

 

5. Londýn

 

S otvorením v roku 1863 je najstarším metro systémom na svete. Najprv mal klasický pohon s parnými rušňami a až neskôr sa elektrifikoval. Viete si teda predstaviť, že stanice boli poriadne začmudené a táto doprava nebola až tak populárna. Najhlbšia je severná linka. Pripravte sa na to, že kvôli tomu vám bude poriadne horúco a z metra vyjdete von ako zo sauny. Viaceré stanice majú príjemne historický ráz a často sú zdobené podľa svojho mena. Slávna Baker Street má na stenách maľby so Sherlockom Holmesom a na Bond Street nájdete zase kresby s týmto velikánom. Nové a najvyťaženejšie linky sú chránené novým systémom proti samovrahom, ktorý pozostáva zo zatvárajúcich sa dverí, ktoré sa otvoria iba po príchode metra.

 

6. Šanghaj

 

Napriek tomu, že metro bolo otvorené len v roku 1993 a patrí k najmladším metro systémom na svete, môže sa pochváliť tým, že má najdlhšie trasy. Dokopy sa rozprestiera až na 538 kilometroch, no na nich sa nachádza len 263 staníc. Ich rozloženie nie je preto tak husté, ako to zvyčajne býva pri iných mestách. Veľká časť metra prechádza v tomto prípade nad zemou. Oproti iným metro systémom im teda patrí v tomto prípade výnimka.

 

7. Peking

 

Najľudnatejšia krajina sa môže pochopiteľne pochváliť aj najviac vyťaženým metrom na svete. Ročne sa tam prepravia až 3,2 bilióny ľudí, v najvyťaženejšie dni metro prevezie až 11 miliónov cestujúcich. Napriek tomu je tam doprava veľmi plynulá a to najmä vďaka disciplinovaným domácim obyvateľom. Tí vedia, že ak sa chcú dostať skoro domov, musia sa správať rozumne. Na 527 kilometroch nájdete 232 staníc. Najdlhšia trasa vedie k pekinskému letisku. Dokopy sa tam nachádza 15 liniek. Čo je zaujímavosťou, tento metro systém prevádzkujú až dvaja prepravcovia.

 

8. Mexico City

 

So 195 stanicami patrí taktiež medzi najvyťaženejšie metrá na svete. Po prvýkrát bolo otvorené v roku 1967, keď sa otvorili prvé tri linky. Vďaka vzrastajúcej obľube však začalo postupne pribúdať viacero liniek a postupne začali takto spájať aj vzdialené predmestia. V súčasnosti má metro 12 liniek. Počas cestovania je nutné myslieť na bezpečnosť. Najmä v rizikových predmestiach sa môžete stretnúť s nepríjemnosťami a je vhodnejšie cestovať len v sprievode domáceho sprievodcu.

 

Zdroj/autor: 10mosttoday.com, wikipedia.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
1.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa