Najvyhľadávanejšie zoo na svete: Kde chovajú šelmy bez mreží?

2016-02-25 08:00:00 |   |    | 

Záľuba pozorovať najrôznejšie druhy zvierat z vás s odchádzajúcim detstvom nevyprchala? Tak dajte svojej vášni zelenú a vypravte sa počas ďalšej dovolenky do niektorej z najvyhľadávanejších zoologických záhrad na svete! Pandy, koaly, gorily alebo sibírske tigre sa vám radi predvedú v celej svojej kráse.



 

Zoo Praha, ktorá pri hodnotení zoologických záhrad získala pomyselnú zemiakovú medailu, sa hrdí asi šiestimi stovkami druhov zvierat, z ktorých najvyhľadávanejším a najobľúbenejším je kôň Przevalského. Medzi ďalšie hojne navštevované zvieratá patria slony, tigre, uškatce alebo varany.

Vo svetových zoologických záhradách nájdete zas niečo iného než v tej pražskej, i keď pozor – zoo v Prahe bola za rok 2015 vyhlásenáza 4. najlepšiu na celom svete! I napriek tomu sa však vyplatí spoznať aj niektorú z tých vzdialenejších. Každá má totiž svoje osobitné čaro a iné lákadlá. Predstavíme si tie najzaujímavejšie.

 

Zoo v San Diegu – stálica rebríčkov posledných rokov

 

Zoologická záhrada v San Diegu patrí so svojimi zvieracími obyvateľmi dlhodobo do prvej svetovej desiatky a tohto roku dokonca dosiahla na prvenstvo. Každý, kto sa medzi zvieratami rád prechádza a nadšene ich pozoruje, by toto miesto pri návšteve Kalifornie nemal vynechať.

V San Diegu sa môžete pokochať predovšetkým pandami a koalami, na ktoré si tunajší chovatelia potrpia. Aby zamestnanci zoo ponúkli pandám tú najlepšiu stravu, rozhodli sa v záhrade pestovať eukalyptus a niekoľko desiatok druhov bambusu.

 

 

 

Ľudia zoo milujú, nasvedčuje tomu história

 

S cieľom umožniť vedecké i laické pozorovanie živočíchov stojí na svete množstvo zoologických záhrad, v ktorých síce zvieratá chovajú v zajatí, ale zároveň v podmienkach, ktoré maximálne pripomínajú ich prirodzené prostredie. Po chove zvierat musíme pátrať už v staroveku – prvé zmienky o ňom pochádzajú z Egypta z 3. tisícročia pred naším letopočtom. Za prvú zoo v tradičnom poňatí však považujeme tú, ktorá vznikla v 18. storočí v Schönbrunne.

 

 

Koaly zo San Diega sú zas raritou preto, že v tomto prípade ide o najväčšiu skupinu koál chovanú mimo ich domoviny – Austrálie.

A ešte jednu špecialitu má táto zoologická záhrada. Bola totiž jednou z prvých, ktoré bojovali za odstránenie mreží. Už od začiatku 20. rokov 20. storočia preto návštevníkov od zvierat, i od takých, akými sú napríklad levy či iné šelmy, delí len hlboká priekopa.

 

New York ponúka medzi mrakodrapmi prekrásne oázy

 

Že by vás pri návšteve New Yorku nenapadlo zavítať do zoologickej záhrady? Chyba! Pokiaľ sa do tejto časti Spojených štátov chystáte, napíšte si tunajšiu zoo na zoznam miest, ktoré potrebujete nutne navštíviť. A veľmi slávne sú hneď dve.

Jedna z nich sa nachádza v Central Parku a ponúkne vám príjemne osviežujúcu, asi hodinovú prechádzku. Najstaršia zoo v Spojených štátoch sa rozkladá len na troch hektároch. Pre nevhodné podmienky musela táto záhrada prejsť v 80. rokoch 20. storočia rekonštrukciou a prevažnú časť zvierat presunuli. Kam?

Do Bronxu! Táto záhrada je na rozdiel od tej v Central Parku ohromná – zaberá necelých 110 hektárov, čím si vyslúžila zaradenie medzi najväčšie mestské zoologické záhrady na svete. Tie najväčšie lákadlá nájdete v zhruba trojhektárovom pralese – sú nimi sibírske tigre a konžské gorily.

 

Anima Kingdom v Orlande – tak trochu iná zoo

 

Nejde vlastne ani tak o zoologickú záhradu ako o zábavný park, ktorého neodmysliteľnou súčasťou sú zvieratá. Tunajšia zoo patrí pod Walt Disney World Resort, čo je najväčší zábavný park na svete. Hoci je Animal Kingdom v prevádzke „len“ od roku 1998, už v roku 2007 si vyslúžil titul najlepšej zoo planéty a ročne ho navštívi asi desať miliónov návštevníkov.

Okrem zvierat je tu samozrejme mnoho atrakcií – môžete sa napríklad vydať na expedíciu na Mount Everest a na vrchol vystúpiť vo vozíkoch najdrahšej horskej dráhy na svete. Vychutnať si môžete i Ostrov objavov alebo sa prejsť po dinoparku.

 

Za pandami do Pekingu. Kam inam?

 

Aby sme nezostávali len na pôde Spojených štátov, pozrime sa do Číny, konkrétne do Pekingu. Tunajšia zoo je jednou z najstarších v Číne a zároveň je tou najväčšou a najbohatšou. Pochváliť sa môže necelou tisíckou druhov a celkovo asi 14,5 tisícmi zvierat. Najväčším miestnym lákadlom však zostávajú pandy veľké. Pokiaľ ste sa do nich a do ich roztomilých „tváričiek“ ešte nezamilovali, v Pekingu sa vám to pravdepodobne stane.

Len čo sa do Pekingu vydáte spoznávať tunajšie pamiatky, populárnu zoo nevynechajte!

 

 

Najlepšie zoo za rok 2015? Sú i v Európe!

 

V rebríčku desiatich najlepších zoologických záhrad sveta nájdeme hneď päť európskych a je medzi nimi i tá pražská. Na druhom mieste sa v desiatke za rok 2015 umiestnila zoo v španielskom Puerto de la Cruz, štvrtú priečku obsadila Zoo Praha, hneď za ňou nasleduje zoo vo Viedni. Siedme miesto si vybojovala Chester Zoo vo Veľkej Británii a desiatku uzavrel Zoo Parc de Beavual v Saint-Aignan vo Francúzsku.

I keď ľudia podľa všetkého chovajú zvieratá už zhruba päť tisíc rokov, za prvú zoo považujeme tú, ktorá vznikla v 18. storočí v Schönbrunne a pre verejnosť ju otvorili v roku 1765. Dávna architektúra je tu evidentná – s modernými prvkami sa prelínajú tie barokové, ktoré v nej vytvárajú jedinečnú atmosféru. Žije tu asi päťsto druhov zvierat, z ktorých pravdepodobne najpopulárnejšie sú koaly a pandy. Práve tie môžete pokojne pozorovať z cisárskeho pavilónu, keď si tu budete vychutnávať kávu.

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Spoznajte najznámejších čínskych velikánov!: Vydajte sa hneď na jar objavovať krásy Číny a navštívte tie najznámejšie miesta – Veľký čínsky múr, Zakázané mesto, Chrám nebies, Terakotovú armádu alebo svetoznámu ZOO v Pekingu. Počas poznávacieho zájazdu spoznáte nielen kultúrne pamiatky, ale i modernú tvár Číny, mesto Šanghaj. Nechajte sa uniesť tunajšou atmosférou, ktorá vás pohltí!
  • Urobte si fotku pri slávnom schodišti! : Viete, kde presne v New Yorku nájdete vchodové dvere, ktoré preslávila Carrie Bradshawová v seriáli Sex v meste? A tušíte, kde nájdete ďalšie slávne filmové a seriálové adresy? Pred cestou si pripravte itinerár všetkých destinácií, ktoré poznáte z filmového plátna. Ako? S pomocou nášho článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Vychutnajte si Manhattan v luxusnom zázemí! : Vyrážate do New Yorku a chcete spoznať Manhattan? Skvelá voľba! Vyberte si k tomu ubytovanie, v ktorom vás zahrnú luxusom a vďaka ktorému získate z návštevy ten najlepší dojem. Páčila by sa vám izba v päťhviezdičkovom hoteli s výhľadom na Central Park? Žiadny problém. Potom už môžete vdychovať tú úžasnú atmosféru, ktorá priťahuje ľudí z celého sveta, a prechádzať sa medzi slávnymi adresami, ktoré poznáte z obrazoviek a filmového plátna. Poďte!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Petra Malá & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa